Αντίθετα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές, ο Ρουμπινί δεν αντιμετωπίζει τις οικονομικές καταστροφές ως απρόβλεπτα γεγονότα που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή μας χωρίς να έχουν ξεκάθαρη αιτία. Δεκαετίες προσεκτικής έρευνας σ’ όλο τον κόσμο τού επέτρεψαν να συνειδητοποιήσει πως και πιθανές είναι και προβλέψιμες. Οπλισμένος με ένα αντισυμβατικό μείγμα ιστορικής ανάλυσης και παγκόσμιων οικονομικών, ο Ρουμπινί ανάγκασε πολιτικούς, υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής, επενδυτές και παρατηρητές της αγοράς να αντιμετωπίσουν μια από καιρό λησμονημένη αλήθεια: τα χρηματοοικονομικά συστήματα είναι εγγενώς εύθραυστα και επιρρεπή στην κατάρρευση.

Αντλώντας στοιχεία από ανάλογα φαινόμενα σε διάφορες χώρες και αιώνες, ο Ρουμπινί και ο Στίβεν Μιμ απέδειξαν πως οι χρηματοοικονομικοί κατακλυσμοί είναι τόσο παλιοί και πανταχού παρόντες όσο και ο ίδιος ο καπιταλισμός. Μόνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουμε γίνει μάρτυρες παρόμοιων κρίσεων σε χώρες τόσο διαφορετικές όσο το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Πακιστάν και η Αργεντινή. Όλες αυτές οι κρίσεις -αλλά και σαρωτικοί κατακλυσμοί, όπως η Μεγάλη Ύφεση- έχουν πολλά κοινά με τη σημερινή κρίση.

Συσχετίζοντας τα μαθήματα από προηγούμενες κρίσεις με τη σημερινή δύσκολη θέση, ο Ρουμπινί και ο Μιμ δείχνουν πώς μπορούμε να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε την εγγενή αστάθεια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, να αναγνωρίζουμε τα σημεία πίεσης, να μαθαίνουμε από προγενέστερα περιστατικά «παράλογης ευφορίας», να εντοπίζουμε τη διαδρομή της παγκόσμιας μετάδοσης της νόσου και να προγραμματίζουμε το άμεσο μέλλον μας. Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, οι συγγραφείς εξηγούν πώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να βγει από το χάος όπου βρίσκεται και να παραμείνει έξω από αυτό.

Στη σκιά του Ρουμπινί, οικονομολόγοι και επενδυτές συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πως δεν έχουν πια την πολυτέλεια να θεωρούν τις κρίσεις «μαύρους κύκνους» της χρηματοοικονομικής ιστορίας.

Βιβλίο καίριο και με παντοτινή αξία, η Οικονομία της Κρίσης αποδεικνύει πως οι καταστροφές είναι όχι μόνο προβλέψιμες, αλλά και αποτρέψιμες και, με το κατάλληλο γιατρικό, θεραπεύσιμες.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της RGE Monitor, μιας εταιρείας συμβούλων σε χρηματοοικονομικά θέματα. Παρακολουθεί συχνά και παρουσιάζει τις απόψεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία και σε άλλα διεθνή fora. Είναι επίσης σύμβουλος κεντρικών τραπεζιτών διαφόρων χωρών. Το περιοδικό Foreign Policy τον ανακήρυξε το 2010 έναν από τους εκατό κορυφαίους στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Στίβεν Μιμ γράφει για οικονομικά και ιστορικά θέματα στο New York Times Magazine, στην Boston Globe και σε άλλα έντυπα. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου διδάσκει αμερικανική πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ιστορία.

Τίτλος πρωτοτύπου (ελληνική έκδοση): Η οικονομία της κρίσης, Μαθήματα εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον του χρήματος, Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Έκδοση: Πατάκη, 2011, Σελίδες: 616, Διαστάσεις: 14×21, Τιμή: €20,45 [www.patakis.gr]