Όσο σωστό όμως κι αν ακούγεται αυτό, τόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι αφορά όλους μας. Όλους μας. Και όταν μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας, δεν αναφερόμαστε μόνο στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε απέναντι στο κράτος, αλλά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Στη συμπεριφορά μας, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στον δρόμο, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Προσωπικά -και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος- δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα. Ο καθένας μας νομίζει ότι η αλλαγή νοοτροπίας αφορά στον απέναντι και όχι στον ίδιο. «Tragic»… που θα έλεγε και η Τασούλα της γνωστής διαφήμισης. Όλα αυτά τα αναφέρω με αφορμή τον τρόπο που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στελέχη της αγοράς το ζήτημα των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που προκύπτουν από έρευνες αγοράς, αναγνωσιμότητας, τηλεθέασης, ακροαματικότητας.

Όταν τα νούμερα είναι θετικά για μας, τότε η έρευνα είναι καλή, όταν δεν μας συμφέρει, είναι αναξιόπιστη. Είναι απόλυτα ανθρώπινο να αισθάνεται κανείς άσχημα όταν τα νούμερα δεν τον ευνοούν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση φταίει η έρευνα. Ακόμα χειρότερο είναι όταν κάποιος πιστεύει ότι φταίει το μέσο που καταγράφει τα στοιχεία της.

Νομίζω ότι η καλύτερη λύση για κάποιον που δεν πιστεύει σε μια έρευνα είναι πολύ απλά να αποχωρήσει από αυτήν. Τίμια και αντρίκεια. Όσο όμως μένει εντός της, τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται τον τρόπο που αυτή λειτουργεί και κατά συνέπεια αποδέχεται τα αποτελέσματά της. Επειδή σε λίγες ημέρες θα έχουμε στα χέρια μας τη νέα Bari/Focus με τις αναγνωσιμότητες, καλό είναι αυτό να το θυμόμαστε.

Η βιομηχανία των τροφίμων έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή στην κρίση, έστω κι αν τους τελευταίους μήνες εμφανίζει και αυτή σημάδια κόπωσης. Ο Γιάννης Μπούρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Μινέρβα, σε συνέντευξή του στο παρόν τεύχος, εκτιμά ότι παρά τα προβλήματα τα τρόφιμα θα εξακολουθήσουν να αντιστέκονται στην κρίση «εις βάρος» άλλων κλάδων, όπως είναι τα διαρκή αγαθά και η ψυχαγωγία. Στην ίδια συνέντευξη, καταγράφει τα βασικά στοιχεία της νέας στρατηγικής της Μινέρβα, η οποία έχει στο κέντρο της το brand value.

Για το ίδιο τεύχος ετοιμάσαμε ένα ρεπορτάζ-έρευνα για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της διαφημιστικής παραγωγής, ο οποίος έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την κρίση. Όπως αναφέρουν στελέχη της, η πτώση τζίρου των εταιρειών παραγωγής ξεπερνά το 40%, έχοντας οδηγήσει τις τελευταίες στην αναζήτηση νέων τομέων δράσης. Διαβάστε ποιοι είναι αυτοί και τι περιθώρια επιτυχίας υπάρχουν.