Εκδοτική αξία

«Οι επτά νόμοι του χρήματος» είναι αυτό που λέει και ο τίτλος του. Μια μελέτη για το χρήμα και -φυσικά- το ρόλο του στη ζωή μας, όμως μέσα από ένα πιο αισιόδοξο πρίσμα: «Σε ένα κόσμο όπου το χρήμα αποτελεί πρωταρχική αξία για πολλούς και καθημερινή μέριμνα για όλους, οι “Επτά νόμοι του χρήματος” μας δείχνουν πώς να ζούμε με το χρήμα και πώς να το χρησιμοποιούμε αντί να μας χρησιμοποιεί».

Αυτά τα «πώς», μας θυμίζουν αμέσως-αμέσως την ατέλειωτη σειρά της αμερικανικής βιβλιογραφίας με τα δεκάδες βιβλία «Πώς να…» και το συμβουλευτικό περιεχόμενο ώστε να αλλάξουμε στο καλύτερο τη ζωή μας, κάτι που φυσικά δεν γίνεται ποτέ, με όση ζέση και αν εντρυφήσουμε στο εκάστοτε περιεχόμενο. Μοιραία, και οι «Επτά νόμοι» δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη, ευτυχώς όμως που η μικρή έκταση των «νόμων» δεν αναπτύσσει κοινότοπη διδακτικότητα.

Χωρίς εισαγωγές και περιστροφές, ο συγγραφέας μπαίνει κατευθείαν στο θέμα – ή μάλλον στους «νόμους» και μας επιφυλάσσει μόνο ένα επεξηγηματικό επίλογο. Το αρχικό κείμενο λοιπόν συντάχθηκε με τη μορφή ενός φυλλαδίου επτά σελίδων – εξ ου και η συνοπτικότητά του, την οποία δεν απέφυγε ακόμα και όταν εξελίχθηκε σε βιβλίο. Καλύτερα όμως, γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχια και εδώ μιλάμε για χρήμα.

Τι εστί χρήμα
Σύμφωνα με το Μάικλ Φίλιπς, το χρήμα είναι μια μονάδα μέτρησης, ένα σύμπτωμα, ένα όνειρο ή ένας εφιάλτης, αλλά ποτέ το ίδιο το πρόβλημα ούτε η αιτία του.

Και βέβαια, το χρήμα έχει «μυστικά» που μπορεί να μας παραπλανούν και να μας οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση – μην ξεχνάμε ότι τα φαινόμενα απατούν…

Καλογραμμένο, καλοδιάβαστο και χρήσιμο, το συνοπτικό αυτό βιβλίο περιέχει ένα πλούτο πληροφοριών και, μέσα σε όλα τα άλλα, ίσως αποτελεί και ένα καλό δείγμα για το πώς πρέπει να είναι γραμμένο ένα βιβλίο για να διαβάζεται!

Πάμε τώρα και στις αρετές της έκδοσης: Οι εκδόσεις Αιώρα μας αιφνιδιάζουν με ένα μικρό κομψοτέχνημα που «τα έχει όλα» για τους λάτρεις του είδους βιβλίου: Σκληρό εξώφυλλο «του παλιού καλού καιρού», ωραίο χαρτί, άψογη αισθητική πέρα για πέρα. Από τα βιβλία που θέλεις (δικαιολογημένα) να κατέχεις.

Τίτλος πρωτοτύπου: The Seven Laws of Money. Μετάφραση: Γιώργος Φωκάς.

Έκδοση: Αιώρα, 2009, Σελίδες: 141, Διαστάσεις: 12×17, Τιμή: €10,80 [www.books-in-greek.gr]

Για το συγγραφέα
Ο Michael Phillips, πρώην τραπεζίτης, από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της Master Card ως Αντιπρόεδρος της Bank of California, υπήρξε για χρόνια μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος Point που εξέδιδε το Whole Earth Catalog (1968-2003), ένα περιοδικό που έγινε θρύλος της αντικουλτούρας και του οικολογικού κινήματος.

Διαχρονικές αξίες
«Μικρό το δέμας», αλλά μεγάλο σε ενδιαφέρον, το «Οι επτά νόμοι του χρήματος» μας προκαλεί να μάθουμε περισσότερα. Μιλάμε με τον εκδότη Άρη Λασκαράτο, από τις Εκδόσεις Αιώρα.

Marketing Week: Τι σημαίνει η επιλογή σας να εκδώσετε ένα μικρό βιβλίο όπως «τον παλιό καλό καιρό», με τόση φροντίδα;

Άρης Λασκαράτος: Οι Εκδόσεις Αιώρα εκδίδουν από επιλογή λίγα και ποιοτικά βιβλία. Ετοιμάζουμε όλα τα βιβλία μας με φροντίδα και προσοχή: στην επιλογή των τίτλων, στην αισθητική, στη μετάφραση, στην επιμέλεια. Πέρα από αυτά, όμως, κάθε βιβλίο χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Οι επτά νόμοι του χρήματος, ένα εγχειρίδιο που μιλάει για το χρήμα με γνώση αλλά και με τον άνθρωπο στο πρώτο πλάνο, αποζητούσε μία παρουσία που παραπέμπει στις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες.

Οπότε η επιλογή της βιβλιοδεσίας με σκληρό εξώφυλλο, «όπως τον παλιό καιρό», η εκτύπωση σε ανακυκλωμένο οικολογικό χαρτί, ήρθαν πολύ φυσικά. Θέλαμε η εμφάνιση του μικρού αυτού βιβλίου να δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας, τη διάθεση να το πιάσεις στα χέρια σου και να το ξεφυλλίσεις. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ένα ωραίο περιτύλιγμα δικαιώνεται μόνο από το ενδιαφέρον και την ποιότητα του περιεχομένου. Και πιστεύουμε ότι το εμπνευσμένο κείμενο του Michael Phillips θα κερδίσει τον αναγνώστη.

Marketing Week: Πώς βλέπετε τη «μάχη» μεταξύ παραδοσιακού και ψηφιακού βιβλίου;

Άρης Λασκαράτος: Δεν πρόκειται για «μάχη», αλλά για συνύπαρξη του παλιού με το νέο. Το μέλλον θα δείξει… Προς το παρόν εκδίδουμε βιβλία σε χαρτί, ενημερώνουμε τους αναγνώστες μέσω της ιστοσελίδας μας www.aiora.gr και ερευνούμε την πιθανότητα να προσφέρουμε σε ψηφιακή μορφή το 4τομο Εικονογραφημένο Λεξικό Θεματικής Ορολογίας Oxford-Duden, που μόλις κυκλοφόρησε.