Βρισκόμαστε στο 2018 μ.Χ στην Ελλάδα. Η σημασία και η αξία του branding αναγνωρίζεται πια από όλους... Όλους; Όχι! Κάποιοι αντιστέκονται ακόμη στον «εισβολέα» και του αρνούνται το χώρο που του ανήκει.
Κάποιες φορές λόγω άγνοιας και κάποιες λόγω συμφέροντος, κάποιοι επιμένουν να συγκρίνουν τα μήλα με τα πορτοκάλια και να βάζουν το branding στο ίδιο καλάθι, πότε με τη διαφήμιση, πότε με το design και πότε με τις δημόσιες σχέσεις. Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στις περιπτώσεις που κάποιοι διαφημιστές ταυτίζουν τη διαφήμιση με το branding, λες και το equity ενός brand χτίζεται κυρίως μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες.
Ή στις περιπτώσεις που διάφοροι γραφίστες και κάποια δημιουργικά γραφεία, όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, προσθέτοντας στις λίστες των υπηρεσιών τους το branding δίπλα στο σχεδιασμό λογοτύπων, εντύπων, προωθητικών υλικών και εξωφύλλων βιβλίων και δίσκων. Και δυστυχώς όλη αυτή η χασμωδία δυσκολεύει την – ήδη δύσκολη – ζωή όσων προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε την αγορά στο τι είναι branding.
Προφανώς το θέμα δεν μπορεί να λυθεί ούτε από τους λίγους που αρθρογραφούμε ή κάνουμε κάποιες σχετικές ομιλίες, ούτε και από κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Η ΕΔΕΕ ως θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τον ευρύτερο κλάδο της επικοινωνίας στη χώρα θα μπορούσε να βοηθήσει. Η δημιουργία του τομέα Branding & Design της ΕΔΕΕ ήταν ένα πρώτο βήμα για να δοθεί φωνή σε εταιρείες που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να εκπροσωπηθούν στους άλλους τομείς.
Όμως λόγω του περιορισμένου πλήθους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και έχουν αξιοπρεπή κύκλο εργασιών, δεν ήταν δυνατή η δημιουργία δύο ξεχωριστών τομέων και αυτή η κατάσταση επέτεινε τη σύγχυση. Ήδη διαπιστώνω ότι εμφανίζονται διάφοροι, λιγότερο εκπαιδευμένοι πελάτες που επηρεασμένοι από τον τίτλο του Τομέα, ψάχνουν για εταιρεία «branding & design».
Για να μη συμβάλλει στη σύγχυση, ο Τομέας Branding & Design της ΕΔΕΕ πρέπει να αποφασίσει να υπάρχουν δυο ξεχωριστές κατηγορίες εντός του, ώστε η κάθε εταιρεία που συμμετέχει να μπορεί να ανήκει σε αυτή που της αρμόζει και οι δυνητικοί πελάτες να μπορούν να επιλέξουν αυτόν που πραγματικά χρειάζονται σε κάθε περίπτωση. Παράλληλα, εφόσον η ΕΔΕΕ επιθυμεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του branding στη χώρα θα πρέπει να κλείσει και το κενό που υπάρχει στα Ermis Awards. Oι εταιρείες branding παραμένουν τα μόνα μέλη της ΕΔΕΕ που δεν έχουν κάποια κατηγορία βραβείων για να υποβάλλουν τα έργα τους, γεγονός που στερεί από το ελληνικό branding ευκαιρίες αναγνώρισης.