Πριν μερικά χρόνια στο άκουσμα αυτού του ενδεχόμενου ίσως να χαμογελούσαμε και να λέγαμε απλά «αυτά δεν γίνονται». Κι όμως αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα, μετά την αποδοχή από το ECR Hellas της πρότασης του Νότη Μηταράκη, Υφυπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να στελεχωθεί για ένα διάστημα το εν λόγω Υπουργείο με στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Στο άκουσμα αυτού του ενδεχόμενου δεν μπορεί παρά να αισθανθούμε μια βαθιά ικανοποίηση.

Κι αυτό γιατί είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης να δουν πόσο διαφορετικά σκέφτεται και λειτουργεί ένα στέλεχος του ιδιωτικού τομέα. Ένα στέλεχος που γνωρίζει ότι λάθη δεν συγχωρούνται, ότι ο έλεγχος των όσων κάνει είναι καθημερινός και πιεστικός, ότι πρέπει κάθε ημέρα να δίνει αναφορά, να βάζει τη δουλειά πάνω από ωράρια, να ανανεώνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, ότι καλή η απεργία, αλλά αν δεν δουλέψει δεν θα πληρωθεί ή θα κινδυνέψει η εταιρεία και η δουλειά του και τόσα άλλα.

Όσα βλέπουμε και ακούμε τα τελευταία χρόνια για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης συνηγορούν στο ότι όλα τα παραπάνω, για τα περισσότερα στελέχη της αποτελούν άγνωστες λέξεις. Με συνυπεύθυνο βέβαια και το ίδιο το κράτος. Μόνο με ένα ισχυρό «σοκ» τα στελέχη αυτά θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα, θα βγουν από τη «γυάλα» τους και θα συνειδητοποιήσουν ότι καλές οι ιδεολογίες, αλλά εκεί έξω υπάρχει ένας κόσμος που απαιτεί από εσένα όλο σου το «είναι» για να επιβιώσει και αυτός και εσύ. Μακάρι λοιπόν η πρόταση του Υφυπουργού να προχωρήσει. Μόνο κέρδος θα είναι για όλες τις πλευρές.