Στην υλοποίηση ενός υβριδικού 5G δικτύου που συνδυάζει οπτικές και ασύρματες τεχνολογίες (Fiber-Wireless) συνέβαλε ως τεχνικός συντονιστής η Cosmote, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου 5G-PHOS. Το υβριδικό δίκτυο 5G-PHOS συνδυάζει τη σταθερότητα και τις υψηλές ταχύτητες των οπτικών ινών με την ευελιξία εγκατάστασης των ασύρματων δικτύων. Μπορεί να συνεισφέρει, όπως αναφέρει η εταιρεία, στην εξέλιξη των δικτύων 5ης γενιάς και στην ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων 5G.

Συμπληρώνει, ακόμα, ότι «αποτελεί μία λύση υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας, με πλεονεκτήματα, όπως η απλοποίηση χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εγκατάστασης, η υψηλή ενεργειακή απόδοση και η χρήση ενός συστήματος διαχείρισης δικτυακών πόρων που αντιδρά στις αυξομειώσεις της κίνησης με τη βοήθεια αλγορίθμων». Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη λύση ιδανική για πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, hotspots, γήπεδα, και χώρους με περιορισμούς, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι.

Οι δυνατότητες του υβριδικού δικτύου Fiber-Wireless (FiWi) παρουσιάστηκαν ζωντανά για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του τελικού demo της λύσης 5G-PHOS που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.