Αρκετά ακούστηκαν πέρσι οι αλλαγές που ουσιαστικά επέβαλε η Apple στην Κίνα και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται και αμείβονται οι εργαζόμενοι στον υπεργολάβο της, τη μεγάλη βιομηχανία Foxconn. Και κάπως λιγότερο ακούστηκε ότι σχεδόν όλη η αγορά τεχνολογίας υποστήριξε πριν από μερικούς μήνες, τόσο ανοιχτά όσο και στους διαδρόμους, την αλλαγή νομοθεσίας που θα επέτρεπε σε ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται με τα ίδια δικαιώματα όπως τα ετερόφυλα. Και τώρα, με πρώτη τη Yahoo! η ίδια αγορά πιέζει για την αποκάλυψη ενός θέματος που έχει αναστατώσει τη παγκόσμια κοινή γνώμη: την παρακολούθηση των πολιτών μέσω του Internet από την αμερικανική κυβέρνηση και μάλιστα με γνώση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ.

Όποιος αναζητήσει στο Δίκτυο πληροφορίες για το πρόγραμμα PRISM και για το νόμο περί παρακολούθησης FISA θα βρει αμέτρητες, συνεπώς δε θα κουράσω τον αναγνώστη μ’ αυτές εδώ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υπόθεση βγήκε στα αγγλικά και αμερικανικά ΜΜΕ, μετά από αποκαλύψεις του τέως υπαλλήλου της NSA και της CIA, Edward Snowden, οι μεγάλες εταιρείες υιοθέτησαν μια ενεργή στάση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να αποκαλύψουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ακόμα περισσότερο, μια από αυτές (η Yahoo! που ανέφερα παραπάνω) κατάφερε να πείσει το δικαστήριο να αποχαρακτηρίσει τις μυστικές διαδικασίες που στήριζαν το FISA και από τον Αύγουστο που θα βγει η τελική απόφαση πολλές πτυχές του θα βγουν στο φως.

Δεν είμαι αφελής – τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Ξέρω ότι οι εταιρείες κινούνται με βάση το δικό τους όφελος –στον καπιταλισμό βρισκόμαστε άλλωστε! Όμως φαίνεται ότι τα παιδιά της Generation X έχουν στο νου τους κάτι παραπάνω από το να βγάλουν λεφτά: προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να στεκόμαστε λιγότερο επικριτικά απέναντί τους όταν δρουν σαν «ανάλγητοι πλουτοκράτες», ίσως είναι καλό να γνωρίζουμε και αυτή τους τη διάσταση πριν εξισώσουμε τις εταιρείες τους με το στρατιωτικό-βιομηχανικό κατεστημένο που «ελέγχει τον κόσμο».