Από μία όμως διαφορετική σκοπιά. Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στην «πράσινη» διαφήμιση, εννοούμε δράσεις και ενέργειες δημοσιότητας που αφορούν σε προϊόντα με οικολογική συνείδηση, προϊόντα που, μέσω της επικοινωνίας τους, θέλουν να προβάλουν την αειφόρο πλευρά τους. Τί γίνεται όμως όταν η ίδια η διαφήμιση είναι το «αειφόρο» προϊόν; Υπάρχει σήμερα κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί… «greenvertising»; Υπάρχουν διαφημίσεις που ρυπαίνουν λιγότερο;

Πρόσφατα, η μάρκα αναψυκτικών Tropicana, θέλοντας να επικοινωνήσει το μήνυμα «Natural Energy», έκανε κυριολεκτικά τα λόγια πράξη: Δημιούργησε αυτόνομα ενεργειακά panels στάσεων λεωφορείων, με τη χρήση…πορτοκαλιών! Γεμίζοντας τα panels με εκατοντάδες πορτοκάλια και προσθέτοντας ράβδους χαλκού και ψευδάργυρου, κατάφερε να παράξει από τα οξέα των φρούτων ηλεκτρισμό, επαρκή για να φωτίζονται οι outdoor διαφημίσεις της…

Εξίσου πρωτότυπη ήταν και η προσέγγιση της WWF, στην πιο «πράσινη» όπως είπε, διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου που έγινε ποτέ. Η οργάνωση ήθελε να χρησιμοποιήσει τη μικρότερη δυνατή ποσότητα χαρτιού και το κατάφερε, χρησιμοποιώντας ένα και μόνο φυλλάδιο! Είναι απλό: Δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης έλαβαν θέσεις στην κορυφή και στην έξοδο κυλιόμενης σκάλας σε εμπορικό κέντρο. Ο ένας έδινε το φυλλάδιο και ο άλλος το ζητούσε πίσω, για να το ξαναδώσει στον επόμενο περαστικό… Ανακύκλωση σε πραγματικό χρόνο, που απέφερε επίσης σημαντικά οφέλη μέσω της διάδοσης της ενέργειας στα social media.

Ένα βήμα παραπέρα όμως, φαίνεται να πήγε το όλο θέμα η Coca-Cola, φτιάχνοντας μια διαφήμιση η οποία όχι μόνον δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, αλλά τον βοηθά. Σε συνεργασία με την WWF, δημιούργησε ένα γιγαντιαίο outdoor καλυμένο με φυτά τα οποία έχουν την ιδιότητα απορρόφησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλα τα παραπάνω, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευρηματικά «stunts» και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα υποστηρίξουν ότι εδώ μυρίζει… «greenwashing». Μπορεί. Ακόμη κι έτσι όμως, υποδηλώνουν το γεγονός ότι τα brands έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι μόνον των διαδικασιών παραγωγής ή διανομής τους, αλλά και της επικοινωνίας τους και μπορεί όλο αυτό να αποτελέσει μια καλή αφορμή για δημιουργική έμπνευση. Το «greenvertising» μπορεί να μην σώσει τον πλανήτη, αλλά μπορεί ίσως να βοηθήσει την ίδια τη διαφήμιση να ανακαλύψει την οικολογική πλευρά της.

Σημείωση: Τα παραπάνω παραδείγματα προέρχονται από το ενδιαφέρον site του αμερικάνικου agency Antler, www.antleragency.com.