Στην αρχή ήταν το – υποτιθέμενο – τεράστιο κόστος της καμπάνιας. Μετά, ήταν κάποιες ατάκες που – δήθεν – ήταν κλεμμένες από αλλού. Και στο τέλος, ήταν μερικές φωτογραφίες που – ορισμένοι υποστήριξαν ότι – δεν ήταν από την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, μια καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό πυροδότησε εντάσεις, σχόλια και προβληματισμούς.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 90’ η καμπάνια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο της ελληνικής διαφήμισης. Κάτι τα τεράστια κονδύλια που επενδύονταν, κάτι το prestige που προσέδιδε η κατοχή του λογαριασμού στις διαφημιστικές εταιρείες που τον χειρίζονταν, κάθε χρόνο η καμπάνια του ΕΟΤ ήταν σημείο αναφοράς και προστριβών για τον κλάδο.

«Παράδοση» που όπως φαίνεται δεν έπαψε να υφίσταται ούτε στις μέρες μας, που τα κονδύλια είναι απείρως μικρότερα, ενώ οι digital εφαρμογές και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τα ζητούμενα. Η «παράδοση» αυτή λοιπόν… τηρήθηκε και φέτος, αμέσως μόλις παρουσιάστηκε η καμπάνια, που φέτος έχει τίτλο «The Greek Summer is a state of mind» και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Marketing Greece και του Steve Vranakis, από μια δημιουργική ιδέα της Frank & Fame.

To βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι πως το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι απλά κάποιες μέρες διακοπών, αλλά μια ολόκληρη ψυχική κατάσταση. Μια απλή, αλλά παράλληλα ξεκάθαρη ιδέα, για όσους όμως είναι διατεθειμένοι να την κατανοήσουν χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Αμέσως μόλις παρουσιάστηκε η καμπάνια, άρχισαν οι εντάσεις. Ορισμένοι θεώρησαν ότι η φράση «Greek Summer is a state of mind» είναι αντιγραφή από σλόγκαν εταιρείας καλλυντικών και το διατυμπάνιζαν στο διαδίκτυο με οργή. Αγνοώντας ότι η συγκεκριμένη φράση υπάρχει στη λογοτεχνία εδώ και χρόνια, όπως και χιλιάδες ακόμα εκδοχές του τι είναι «state of mind». Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η εταιρεία καλλυντικών απλά την υιοθέτησε πρόσφατα για μια προσφορά της.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου, επικεφαλής της Frank & Fame, αναλύοντας το σκεπτικό της καμπάνιας, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επισήμανε ότι στόχος είναι «να καθιερώσουμε την έκφραση “Greek Summer” σαν την ανώτερη, την πιο ξεχωριστή μορφή διακοπών στη Μεσόγειο και να βρεθούμε έτσι ένα ποιοτικό σκαλί πάνω από τους ανταγωνιστές μας. Να το κάνουμε brand δηλαδή».

Στη συνέχεια, ακούστηκε ο ισχυρισμός ότι ο ΣΕΤΕ και η Marketing Greece ανέλαβαν με απευθείας ανάθεση από τον ΕΟΤ ποσό 32 εκατ. ευρώ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η μοναδική ανάθεση που έχει υπάρξει και είναι αναρτημένη στη Διαύγεια, είναι το ποσό των 99.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για να μπορέσει η καμπάνια #greecefromhome -η εξαιρετική προωθητική ενέργεια της χώρας κατά τη διάρκεια του lockdown- να «τρέξει» στις διαδικτυακές πλατφόρμες του εξωτερικού. Το διαχειριστικό όφελος της εταιρείας από την ενέργεια αυτή ύψους 9.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, επανεπενδύθηκε στην ενέργεια, μαζί με άλλα 15.000 ευρώ από τα κεφάλαια της Marketing Greece, για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα της καμπάνιας.

Aπό την άλλη, άραγε πόσοι γνωρίζουν ότι η Marketing Greece τα τελευταία 7 χρόνια έχει επενδύσει για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού διεθνώς, πάνω από 8,5 εκατομμύρια ευρώ των μετόχων της και των εταιρειών που τη στηρίζουν, στο digital marketing, ενώ έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με το ελληνικό δημόσιο, το 2015 εν μέσω capital controls και το 2019, προσφέροντας και πάλι δωρεάν υλικό και καμπάνιες. Υποθέτω ελάχιστοι.

Προφανώς και η κριτική είναι καλοδεχούμενη και ο έλεγχος απαραίτητος. Απαιτείται όμως σοβαρή μελέτη και έρευνα των δεδομένων πριν γίνουμε όλοι κριτές και κατακρίνουμε. Η κριτική είναι εύκολη, το να φέρεις αποτέλεσμα είναι δύσκολο. Οι εποχές άλλαξαν, ας αλλάξουμε κι εμείς νοοτροπία.