Μέχρι και σήμερα η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ταμπού και για κάποιους μια παραδοξολογία που δημιουργεί περισσότερα ζητήματα από όσα φαίνεται να λύνει. Ωστόσο έρχεται η ίδια η πραγματικότητα για να αποδείξει ότι υπό προϋποθέσεις, τέτοιου είδους συνεργασίες μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρουν για επιχειρήσεις, το κράτος, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Στην περίπτωση του ΟΑΕΔ, του Υπουργείου Εργασίας και της Google το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους φαίνεται να ξεπερνά κάθε προσδοκία και αυτός είναι και ο λόγος που όχι απλά συνεχίζεται, αλλά επεκτείνεται, με απώτερο στόχο την στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας στην ψηφιακή οικονομία. Αφορμή για να επανέλθουμε στην συγκεκριμένη συζήτηση στάθηκε η ανακοίνωση στο πλαίσιο του πρώτου SkillUp Forum για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Envolve Entrepreneurship στη Θεσσαλονίκη, του νέου προγράμματος που θα δώσει τη δυνατότητα σε 4.000 ανέργους έως 45 ετών να αποκτήσουν τις κατάλληλες ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση.

Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους ανέργους στις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή, ψηφιακή εποχή, μέσω της δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτισης. Στο πρόγραμμα κατάρτισης καλύπτονται βασικές έννοιες του επιχειρείν, όπως δημιουργία ταυτότητας της επιχείρησης, διαχείριση της αγοράς, εδραίωση της επιχείρησης στο διαδίκτυο, προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών κ.λπ. Έτσι, οι επίδοξοι νέοι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να καταρτίσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία. Με την Επικοινωνία και το Μarketing να αποτελούν τις πρώτες λειτουργίες που θα εξελιχθούν.

Επιπλέον, όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα κατάρτισης και διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα αίτησης για το νέο πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ. Στόχος της 12μηνης δράσης θα είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 4.000 ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων και το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων θα ανέρχεται σε 14.800 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι ο ΟΑΕΔ και η Google Ελλάδος αποτελούν μέλη της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, οι οποίοι συνεργάζονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας, την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Άλλωστε, μέσα και από την πλατφόρμα Grow Greece with Google, εκφράζεται ρητά η δέσμευση της Google να συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία όλων για το ψηφιακό μέλλον και για τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουν.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι εντυπωσιακά και όπως μαθαίνουμε, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις για ανάλογες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και ιδίως την νεανική. Άλλωστε, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» – πιο γνωστό ως Ταμείο Ανάκαμψης – προβλέπει σειρά εμβληματικών μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Αιχμή εδώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα και τις νοοτροπίες σχετικά με το επιχειρείν στην Ελλάδα. Και ειλικρινά, φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας την τελευταία ευκαιρία για να σπάσουμε το ταμπού της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κάθε έκφανση της επιχειρηματικότητας. MW