Μας προσέγγισαν γιατί θα ήθελαν να κάνουμε δουλειές στην Ολλανδία και να ανοίξουμε γραφεία. Έχουν μία υπηρεσία που παρέχει δωρεάν tax advisors, λογιστές, recruiters και ανθρώπους που μπορούν να μας βρούν γραφεία, να κανονίσουν όλη τη γραφειοκρατία, κλπ. Πρότειναν να κάνουν δωρεάν μελέτη για να δούμε τι φόρους θα πληρώνουμε, ποιο θα είναι το κόστος εργασίας, κ.λπ. Πρότειναν να μας πετάξουν στο Άμστερνταμ για να γνωρίσουμε τοπικές επιχειρήσεις, να δούμε χώρους γραφείων και να έχουμε συναντήσεις με recruiters και στελέχη που θα μπορούσαμε να προσλάβουμε. Δεσμεύονται ότι η φορολογία μας δεν θα αλλάξει για 10 χρόνια ώστε να μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνιο προγραμματισμό. Μας δίνουν δωρεάν funding για να στήσουμε operations εκεί. Είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν αυτά ακόμη και για ένα γραφείο 3-4 ατόμων, γιατί πιστεύουν ότι αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας εκεί και το κράτος μας εξυπηρετεί, σε μια δεκαετία θα μεγαλώσουμε, θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους, θα προσλάβουμε περισσότερους Ολλανδούς.

Οι εκπρόσωποι ήταν δύο αξιοπρεπέστατοι, μορφωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που γνώριζαν πως δουλεύουν οι τεχνολογικές startup και το venture capital και είχαν κάνει έρευνα για την εταιρεία μας ώστε να έχουν καλό λόγο να πιστεύουν ότι αργά η γρήγορα θα επεκταθούμε στην Ευρώπη. Μετά τη συνομιλία μας στο skype μου έστειλαν ένα company profile που έχει φτιαχτεί για το Workable στη βάση δεδομένων του υπουργείου και κωδικό να το ενημερώσω για να ξέρουν ποιοι είμαστε και να μας προτείνουν δωρεάν υπηρεσίες που μας ταιριάζουν.

Έμεινα μ…ς. Γιατί στην Ελλάδα ακόμα συζητάμε αν θα έχουμε ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, αν πρέπει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν θέλουμε ξένες επενδύσεις και κυρίως, πώς θα καταστρέψουμε και την τελευταία ιδιωτική επιχείρηση με φόρους και εισφορές για να πληρώσουμε πρόωρες συντάξεις και μισθούς σε δημόσιες υπηρεσίες αμφιβόλου αξίας. Γιατί αυτοί μου δίνουν δωρεάν υποστήριξη ενώ στη χώρα μου που έχω ήδη επενδύσει, που δημιουργώ εξαιρετικής ποιότητας θέσεις εργασίας, που φέρνω κεφάλαια και εξαγωγές, μου χρωστάει το κράτος 300.000 ευρώ ΦΠΑ, που θα μπορούσα να τα κάνω θέσεις εργασίας και εξαγωγικό προϊόν, που δεν ξέρω πότε και αν θα τα πάρω, και δεν ξέρω τι άλλο νέο φόρο θα πρέπει να πληρώσω μεθαύριο ή αν θα κουρευτούν οι καταθέσεις που έχω στη τράπεζα για να πληρώσω μισθούς τον άλλο μήνα».