Έντονη κριτική δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η McDonald’s Μεξικού για posts που ανέβασε στο Facebook με ΑΙ-generated εικόνες τύπου Studio Ghibli, oι οποίες δημιουργήθηκαν με το νέο GPT-4o image generation, ένα εργαλείο που ακόμα και ο Hayao Miyazaki, ο ιδρυτής του Studio Ghibli, έχει απορρίψει δημόσια.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, οι εικόνες αυτές ακολούθησαν το viral trend των τελευταίων ημερών που έχει κατακλείσει τα social media, το οποίο θέλει τους χρήστες να μετατρέπουν φωτογραφίες τους σε καρτούν. Άλλο όμως είναι να μετατρέπεις μια φωτογραφία σου σε καρτούν και να την ανεβάζεις στα social media και άλλο να το κάνεις για εμπορικούς σκοπούς, κάτι που δεν κατάλαβε η McDonald’s Μεξικού, ή μάλλον το κατάλαβε αργά, όταν δέχθηκε πολλαπλές επιθέσεις από χρήστες που έκαναν λόγο για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και ενδεχόμενης νομικής έκθεσης. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η χρήση τέτοιων φωτογραφιών από brands για διαφημιστικούς λόγους δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από καταναλωτές, αλλά ούτε και από τη διαφημιστική αγορά. Πολύ απλά διότι υπάρχουν νομικά κενά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την πνευματική ιδιοκτησία και το AI-generated περιεχόμενο.
Το παραπάνω περιστατικό ανέδειξε μόλις μια παράμετρο των προβλημάτων που θα επιφέρει η αξιοποίηση του ΑΙ από τη διαφημιστική βιομηχανία. Αξιοποίηση ασφαλώς που είναι καλοδεχούμενη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει και θα εφαρμόζεται αυστηρά μέσα από ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό νομικό πλαίσιο. Τονίζω τη φράση «θα εφαρμόζεται», διότι είναι γνωστό ότι νόμοι υπάρχουν, απλά δεν εφαρμόζονται, τουλάχιστον με την έννοια που τους έχει δώσει ο νομοθέτης. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί. Και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς. Οι πειρασμοί για τη δημιουργία «εξωφρενικά δημιουργικών» διαφημίσεων με τη χρήση του ΑΙ θα είναι – ήδη είναι – πολλοί.
Πέρα από το νομικό πλαίσιο όμως, φαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων και οι ίδιοι οι marketers θα πρέπει να διαθέτουν στρατηγική σκέψη και δημιουργικότητα, αλλά -πλέον- έχοντας παράλληλα και σημαντική τεχνική επάρκεια. Πέρα δηλαδή από τα παραδοσιακά skills του marketing, θα πρέπει να διαθέτουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού και design, τις οποίες όμως θα αξιοποιούν στο πλαίσιο ενός σοβαρού Κώδικα Δεοντολογίας Χρήσης ΑΙ, ο οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί… χθες. Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι εδώ υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, η οποία όμως είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσει ώστε να μην φθάσουμε σε μερικά χρόνια να απαξιώσουμε την Ιδέα και τη Δημιουργικότητα, βασικά συστατικά της Διαφήμισης.