Δεν ξέρω αν ρίχνετε καμιά ματιά στα Gates Notes, δηλαδή στο blog του Bill Gates, αλλά κάθε φορά που το κάνω βρίσκω κάτι ενδιαφέρον. Και επειδή έκλεισα την προηγούμενη χρονιά με έναν απαισιόδοξο τόνο, ας την ξεκινήσω πιο αισιόδοξα, προσπαθώντας να μεταφέρω σε δυο παραγράφους μια περίληψη των όσων έγραψε ο Gates στο φετινό ιδιαίτερα μακροσκελές end-of-the-year σημείωμά του.

Καταρχάς πιστεύει ότι παρά το γεγονός ότι το 2021 δεν ήταν όσο καλό περίμενε, ήταν ένα καλό και πολύ ενδιαφέρον έτος, το οποίο έφερε πολλά και σημαντικά. Δεν έφερε το τέλος της πανδημίας όπως ήλπιζε στην αρχή του, αλλά έφερε εμβόλια και αντιικά φάρμακα ώστε το 2022 η πανδημία να μετατραπεί σε ενδημία. Πιστεύει ότι σε δυο χρόνια από σήμερα θα σκεφτόμαστε τον κορωνοϊό μόνο μια φορά τον χρόνο κάθε φθινόπωρο όταν θα πηγαίνουμε να εμβολιαστούμε με το «joint Covid and flu vaccine». Επίσης, το προηγούμενο έτος έφερε πολλά που θα μας βοηθήσουν σε πιθανές μελλοντικές πανδημίες: Τη συνειδητοποίηση ότι θα πρέπει να προφυλασσόμαστε από τώρα, την MRNA τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα εμβόλια, την παγκόσμια συνεργασία, τον συντονισμό μέτρων κοινωνικής οργάνωσης και της ατομικής ευθύνης. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη καλύτερης κατανομής των εμβολίων στον πλανήτη, αντιμετώπισης της αυξανόμενης διασποράς της παραπληροφόρησης και το πρόβλημα της συνεχώς μειούμενης εμπιστοσύνης των πολιτών σε κυβερνήσεις και θεσμούς.

Συνεχίζοντας, κάνει εντύπωση ο θετικός τρόπος που βλέπει τη σύνοδο της Γλασκώβη για το κλίμα: Αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, αλλά εντυπωσιάζεται από το πόσο μεγάλη είναι η διεθνής συναίνεση σε σχέση με 5 χρόνια πριν και δείχνει αισιόδοξος για κάποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, δείχνει εντυπωσιασμένος από τις ψηφιακές καινοτομίες που θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον, εστιάζοντας στον τρόπο εργασίας και συνεργασίας, στην εκπαίδευση και στην ιατρική φροντίδα, ενώ θεωρεί ότι σε 2-3 χρόνια το metaverse θα έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Τέλος, ενθουσιάζεται με την πρόοδο στην έρευνα και τεχνολογία για ένα πιθανό προληπτικό χάπι για τον HIV, για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ και για καινοτομίες που θα κάνουν την καθαρή ενέργεια προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους.

Και κλείνει με μια φράση του Yuval Noah Harari: «People are usually afraid of change because they fear the unknown, but the single greatest constant of history is that everything changes», συμπληρώνοντας: «Τhe world has adapted to big disruptions before, and we’ll do it again».