Personalization, «προσχεδιασμένο» και tech customer journey που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις του καταναλωτή και προσφορά εμπειρίας που ταυτίζεται με τις επιθυμίες του, αλλά και με τις αξίες του brand, αποτελούν τις επόμενες «στάσεις» στο ταξίδι της μόδας και της ομορφιάς.

Δεκαπέντε CEOs και Γενικοί Διευθυντές και 11 ανώτερα στελέχη από την αγορά fashion, beauty και retail, αρθρογράφησαν για τις ανάγκες της νέας premium έκδοσης του Fashion Daily, Fashion Next 2018, που έχει ως στόχο να «αποκρυπτογραφήσει» τις σημαντικότερες τάσεις στην αγορά για τη χρονιά που διανύουμε. Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές;

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ WONDER CONSUMER
Τα fashion και τα beauty brands, ακολουθώντας τις επιταγές του σύγχρονου marketing, αξιοποιούν τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας προκειμένου να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες εμπειρίες για τους καταναλωτές, να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους και να κερδίσουν την πιστότητά τους. Σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο αγορών, καθώς παραδοσιακά το beauty industry είναι πιο εξελιγμένο και πιο σοφιστικέ σε σχέση με το fashion industry- σε αυτό άλλωστε έχουν συμβάλει δραματικά οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη.

Παρόλ’ αυτά, τα κοινά σημεία των δύο αγορών είναι πολλά: η προσέγγιση του «wonder consumer» με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ικανοποίηση των αναγκών του σε real time, κατά τη διάρκεια του customer journey, με παράλληλο focus στο experiential προκειμένου να δημιουργήσει αληθινές, ουσιαστικές σχέσεις μαζί του. Και όλα αυτά, σε μία αγορά, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει, μετά τις ριζικές τομές που έφερε η βαθιά ύφεση στη χώρα μας.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ «ΕΞΩ»
Στον χώρο της μόδας, σε στρατηγικό επίπεδο, οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στο branding και στο δίπτυχο ποιότητα σε ανταγωνιστικές τιμές, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην «πίεση» των πολυεθνικών αλλά και του fast fashion. Παράλληλα, εστιάζουν έντονα στη διεθνοποίηση και ανοίγουν τα φτερά τους στη διεθνή αγορά, μέσω φυσικών αλλά και ηλεκτρονικών καταστημάτων. Στον τομέα της πολυτέλειας, οι millennials αναδεικνύονται σε βασικό κοινό, που έρχεται για να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Και αυτό, γιατί «απαιτούν» από τις μάρκες αυθεντικότητα και ανοιχτό διάλογο, αλλά και «αποκλειστικότητα» που προσφέρεται κατά κύριο λόγο μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας.

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ
Στον χώρο της ομορφιάς, το φαρμακείο εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κανάλι πώλησης, καθώς αξιοποίησε την κρίση για να αναδημιουργηθεί, ενώ σε συνδυασμό με τη βιομηχανία του φυσικού καλλυντικού που αποδεικνύεται μεγάλο «κεφάλαιο» στην αγορά, δημιουργούν ένα δυναμικό τομέα που απασχολεί όλο και περισσότερο τις εταιρείες ομορφιάς. Ταυτόχρονα, αναζητείται τιμολογιακός εξορθολογισμός μεταξύ online και offline καναλιών πώλησης. Τέλος, τα brands ομορφιάς χρειάζεται να λάβουν όλο και περισσότερο υπόψιν τους την ανάγκη του καταναλωτή για αλήθεια. Επομένως, και τα beauty brands και τα claims τους θα πρέπει να γίνουν πιο ειλικρινή απέναντι στον καταναλωτή, σε όλα τα κανάλια δραστηριοποίησής τους.

ΤΑ EXPERIENTIAL ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Τα εμπορικά κέντρα, ένας τομέας που φαίνεται ότι έχει σημαντικές προοπτικές στη χώρα μας, επενδύουν στον τομέα της εμπειρίας και μετατρέπονται από «λιανεμπορικοί προορισμοί» σε «προορισμούς αναβαθμισμένης ολιστικής εμπειρίας». Έτσι, προσφέρουν στους καταναλωτές πολλές και δημιουργικές αφορμές προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους σε αυτούς, να διασκεδάσουν, να ενημερωθούν και να αγοράσουν. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του internet και οι απεριόριστες δυνατότητες των κινητών συσκευών αλλάζουν και την αγορά του λιανεμπορίου καθώς –εκτός από το ίδιο το ηλεκτρονικό εμπόριο-έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της μεταφοράς της φυσικής εμπειρίας στο digital περιβάλλον.

MOBILE ΚΑΙ SOCIAL COMMERCE
Στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων, τα eshops εξελίσσονται όχι μόνο σε εργαλείο πωλήσεων, αλλά και σε αναπόσπαστο μέσο επικοινωνίας με τους καταναλωτές, φέρνοντας στο προσκήνιο το content και τη σημασία του για την προώθηση των fashion brands. Παράλληλα, νέα δυναμική αναμένεται για το social commerce καθώς το Instagram, εκτός από το σημαντικότερο social κανάλι για τα fashion & beauty brands σήμερα, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κανάλι αγορών, χάρη στα νέα features του για άμεσες και εύκολες αγορές. Στο Instagram, οι digital influencers συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα «οχήματα» επικοινωνίας για τα fashion & beauty brands, με την ανάδειξη των «micro-influencers», καθώς τα brands αναζητούν πρόσωπα με τα οποία να μπορεί να ταυτιστεί ο καταναλωτής. Παράλληλα, το review marketing αυξάνει την αξιοπιστία, καθιστώντας τα fashion brands πιο «προσιτά», πιο «ανθρώπινα».

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ CUSTOMER JOURNEY
Σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του customer journey. Νέες τεχνολογίες όπως το ΑΙ, το Machine Learning και το IoT αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για τα brands που επιθυμούν να επιτύχουν το personalization στη δημιουργία εμπειριών και προϊόντων/υπηρεσιών για τους καταναλωτές τους.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Τέλος, εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης και επηρεασμού στην αγοραστική επιλογή του καταναλωτή είναι ο υπεύθυνος εταιρικός εαυτός της αγοράς fashion και beauty. Όπως έχουν δείξει έρευνες, οι καταναλωτές όχι μόνο «απαιτούν» από τις εταιρείες να είναι υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες, αλλά είναι διατεθειμένοι και να πληρώσουν περισσότερο, προκειμένου να επιλέξουν προϊόντα από αυτές τις υπεύθυνες εταιρείες, επιβραβεύοντας στην ουσία τις επιχειρήσεις που θέλουν να φέρουν μία θετική αλλαγή στην κοινωνία και το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση οι προκλήσεις είναι πολλές, οι ρυθμοί με τους οποίους αλλάζει ο καταναλωτής ταχύτατοι και οι εξελίξεις στην τεχνολογία ραγδαίες, δημιουργώντας άπειρες ευκαιρίες για δημιουργικό business και marketing. Η ανάκαμψη της αγοράς και της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή σίγουρα θα δημιουργήσει νέα ενδιαφέροντα πεδία δράσης για όλους τους εταίρους της αγοράς.

EXPERTS’ QUOTES
– Ναταλία Βαγιωνή, CEO, Freshline: «Η βιομηχανία του φυσικού καλλυντικού παρουσιάζει εντυπωσιακή δυναμική».
– Γιώργος Βερύκιος, Γενικός Διευθυντής, Sephora Greece: «Οι καταναλωτές ζητούν προσωποποιημένες εμπειρίες, νέες μάρκες, προϊόντα που προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις και παρέχουν αποκλειστικές υπηρεσίες».
– Γιάννης Βοντζαλίδης, General Manager, Maison Marasil- Fragos: «Ο καταναλωτής θέλει το ταξίδι της αγοράς να είναι προσαρμοσμένο σε εκείνον».
– Θεόδωρος Δούρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Dur: «Είναι πρωταρχικής σημασίας η μεταποίηση να αλλάξει θεμελιωδώς ορισμένα από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, με προτεραιότητα στο branding»
– Μαρία Καλουτά, Director, River West, Mare West: «Τα εμπορικά κέντρα μετατρέπονται σε προορισμούς αναβαθμισμένης ολιστικής εμπειρίας».
– Κωνσταντίνος Λαγουμάκης, CEO, Axel Accessories: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλει να μην επηρεάζει τις εταιρείες που θέλουν να διεθνοποιηθούν».
– Θάνος Μακρής, Assistant Manager, Athens Metro Mall: «Η ταχύτατη ανάπτυξη του διαδικτύου και οι νέες δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων αλλάζουν ραγδαία την αγορά λιανεμπορίου».
– Λεωνίδας Μονέδας, CEO, Mat Fashion: «Οι καταναλωτές θέλουν brands που μπορούν να εμπιστευτούν, προσωποποιημένη επικοινωνία και εξατομικευμένη πληροφόρηση».
– Φώτης Νταντής, Managing Director & Ιδρυτικό Μέλος, Bodytalk: «Η επέλαση του online και η απόλυτη κυριαρχία της athleisure αντίληψης είναι οι πιο επιδραστικές τάσεις στην αγορά ένδυσης- υπόδησης».
– Μελίνα Παΐζη, Deputy Centre Manager, McArthurGlen Hellas: «Η φυσική εμπειρία εντός των καταστημάτων μεταφέρεται άμεσα στο digital περιβάλλον μέσω των social media».
– Γιώργος Παπαλέξης, CEO, Ζολώτας: «Τα τελευταία 2 χρόνια επιστρέφει στη χώρα μας η high end πελατεία που αναζητά υπηρεσίες και προϊόντα υψηλών προδιαγραφών με ελληνική υπογραφή».
– Ποθητός Στασινόπουλος, CEO, Alouette: «Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις επιβάλλεται να προσφέρουν προϊόντα με ανταγωνιστικές τιμές και σε πολύ καλή ποιότητα».
– Βασίλης Τοτόλης, CEO, Rist Hellas: «Να επικεντρωθούμε στη διαμόρφωση συναισθημάτων και συγκινήσεων στον καταναλωτή και να δείξουμε ενδιαφέρον στον ίδιο και όχι στην πιστωτική του κάρτα».
– Έλενα Φορνάρο, CEO, Ales Groupe: «Το φαρμακείο είναι ο μοναδικός χώρος λιανικής στην Ελλάδα που αξιοποίησε την κρίση για να αναδημιουργηθεί».
– Stefano Mattiello, Διευθύνων Σύμβουλος, Delux Hellas: «Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές την πολυτέλεια».