Σάρωσαν τα βραβεία οι ελληνικές επιχειρήσεις στο φετινό διαγωνισμό European Best Workplaces, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Great Place to Work Institute Europe Inc. Πράγματι, μπορεί η απονομή για τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα του 2009 να πραγματοποιήθηκε στο γραφικό Baden της Αυστρίας στις 20 Μαΐου, είχε όμως έντονο ελληνικό χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις από τη χώρα μας κατάφεραν να κατακτήσουν δύο πρωτιές, δύο από τα έξι ειδικά βραβεία και τρεις επιπλέον θέσεις στις κορυφαίες εικοσάδες των κατηγοριών που βραβεύονται (μικρές – μεγάλες εταιρείες). Υποψηφιότητα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό θέτουν όσες εταιρείες διακρίνονται στους επιμέρους εγχώριους διαγωνισμούς.

 Μικρές – Μεσαίες Εταιρείες  (λιγότεροι από 500 εργαζόμενοι)

 1 Piscines Ideales, Ελλάδα

 2 Realtor Innovations, Φινλανδία

 3 ConSol* Software, Γερμανία

 4 Noventum Consulting, Γερμανία

 5 Middelfart Sparekasse, Δανία

 6 Creativ Company, Δανία

 7 Roche Pharmaceuticals, Δανία

 8 &Samhoud, Ολλανδία

 9 Pentasys, Γερμανία

 10 Bristol-Myers Squibb, Ελλάδα

 Μεγάλες – Πολυεθνικές Επιχειρήσεις  (περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι)

 1 Microsoft, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία

 2 Ιmpuls Finanzmanagement, Γερμανία

 3 Google, Ολλανδία, Ισπανία, Ελβετία

 4 Cisco, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο

 5 Fater, Ιταλία

 6 3M, Γερμανία

 7 SMA Solar Technology, Γερμανία

 8 Accenture, Φινλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία

 9 SAS Institute, Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Φινλανδία

 10 E.ON Fuhrungsgesellschaften, Γερμανία


Ελληνικές… κορυφές
Τόσο στην κατηγορία των μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων όσο και στις μεγάλες – πολυεθνικές εταιρείες οι πρωτιές ήταν ελληνικές. Η Piscines Ideales, η εταιρεία που επί 3 χρόνια διακρίνεται ως το ελληνικό Best Workplace, κατάφερε να κατακτήσει και τη γηραιά ήπειρο, αφού παρέλαβε το βραβείο του καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος ανάμεσα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με λιγότερους από 500 εργαζόμενους.

Οι 40 εργαζόμενοι που ταξίδεψαν από την Ελλάδα αποκλειστικά για τη βράβευση, έστησαν πανηγύρι και έκαναν όλη την Ευρώπη να… χορέψει συρτάκι. «Αυτό το βραβείο αποδεικνύει ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να γίνει best workplace», υπογράμμισε ο Στέλιος Σταυρίδης Διευθύνων Σύμβουλος της Piscines Ideales κατά την παραλαβή της διάκρισης. Στην κορυφαία δεκάδα των μικρών επιχειρήσεων με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον στη γηραιά ήπειρο βρέθηκε η ελληνική Bristol Myer Squibb.

Αλλά και στην κατηγορία των εταιρειών με περισσότερους από 500 εργαζόμενους η πρωτιά ήταν και ελληνική, αφού νούμερο ένα αναδείχτηκε η Microsoft 16 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Παράλληλα, 11 ευρωπαϊκά γραφεία της Cisco, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, κατάφεραν να καταλάβουν την 4η θέση στη λίστα των μεγάλων επιχειρήσεων. Μεγάλη ήταν και η επιτυχία της Coca-Cola 3E, η οποία κατέκτησε τη 18η θέση ανάμεσα στις εταιρείες που αριθμούν περισσότερους από 500 εργαζόμενους.

Υπερηφάνεια και αξιοπιστία
Δύο από τα πέντε ειδικά βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού απέσπασαν οι ελληνικές εταιρείες. Οι εν λόγω διακρίσεις δίνονται κάθε χρόνο σε οργανισμούς που αριστεύουν σε κάθε μια από τις περιοχές που εξετάζει το Ινστιτούτο (αξιοπιστία, σεβασμός, δικαιοσύνη, υπερηφάνεια και συντροφικότητα).

Συγκεκριμένα, η Coca-Cola 3E διακρίθηκε στην κατηγορία «Υπερηφάνεια». Οι δράσεις ΕΚΕ της εταιρείας έκαναν το 100% του προσωπικού να απαντήσει στο Trust Index Survey (έναν από τους δύο βασικούς άξονες αξιολόγησης του διαγωνισμού) «Νιώθω υπερήφανος όταν βλέπω τι καταφέρνουμε» και «Αισθάνομαι υπερήφανος να αναφέρω στους άλλους πού δουλεύω».

Η Bristol Myers Squibb Ελλάδας κατέκτησε ειδικό βραβείο για την αξιοπιστία της. Η συγκεκριμένη διάκριση δίνεται κάθε χρόνο στην εταιρεία που επιδεικνύει υψηλό επίπεδο ειλικρίνειας και παρέχει στους υπαλλήλους ακριβείς πληροφορίες. «Το γεγονός ότι μπορείς εύκολα και απευθείας να έρθεις σε επαφή με το management team, σου παρέχει την ευκαιρία να αναπτύξεις τις προσωπικές σου δεξιότητες στο έπακρο» ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενος στo Trust Index ® Survey.

 Ειδικά Βραβεία  Εταιρεία
 Αξιοπιστία  Bristol Myers Squibb, Ελλάδα
 Σεβασμός  ATP, Δανία
 Δικαιοσύνη  SMA Solar Technology, Γερμανία
 Υπερηφάνεια  Coca-Cola 3E, Ελλάδα, Ιταλία
 Συντροφικότητα  SimCorp, Γερμανία