Δεκατρείς κορυφαίες εταιρείες διακρίθηκαν φέτος για τις υψηλές επιδόσεις τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, βάσει των αξιολογήσεων CR Index & CRI Pass, από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης.

Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στο Radisson Blu Park Hotel, βραβεύτηκαν οι 13 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2016, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ, σύμφωνα με τον CR Index, τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που «εισάγει» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης. Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Νώτης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σημαντικό ρόλο του δείκτη και του CRI Pass για την εξέλιξη των εταιρειών και στο ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν και να υλοποιούν ολοκληρωμένα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

Tο Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης στηρίζει και επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα για 9η συνεχή χρονιά. Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Κουρουμπλής και ο Αντώνης Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Αντιπρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ παρευρέθησαν περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Φέτος στην Ελλάδα, και μετά από την κατάκτηση των δύο πρώτων βραβείων Diamond από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τον Όμιλο ΟΤΕ τις δύο προηγούμενες χρονιές, το Ινστιτούτο απένειμε το τρίτο Diamond, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Το υπεύθυνο επιχειρείν είναι και προσοδοφόρο επιχειρείν»
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του τόνισε: «Σήμερα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης βράβευσε δεκατρείς εταιρείες με υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά πρότυπα. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το υπεύθυνο επιχειρείν είναι και προσοδοφόρο επιχειρείν. Οι εταιρικά υπεύθυνες επιχειρήσεις όχι μόνον τα πηγαίνουν καλύτερα όταν το οικονομικό κλίμα είναι ευνοϊκό, αλλά επειδή έχουν ενσωματώσει τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στην καρδιά της επιχειρηματικής τους στρατηγικής, έχουν επίσης τη δυνατότητα να ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Αυτό είναι και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων».

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε: «Τα τελευταία χρόνια παρά την οικονομική ύφεση υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την Εταιρική Υπευθυνότητα και το CRI Index είναι το πιο έγκυρο διαχρονικά εργαλείο αξιολόγησης με διεθνή κριτήρια για τις ώριμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ετήσια έρευνα του CSE για τους Κοινωνικούς Απολογισμούς στην Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση 36% από το 2012 στην έκδοση απολογισμών.

Οι διακρίσεις CR Index ανά κατηγορία
Φέτος, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης απένειμε το βραβείο Diamond, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, στην Τράπεζα Πειραιώς. Αναλυτικά, τα βραβεία είχαν ως εξής:
– Diamond: Τράπεζα Πειραιώς.
– Platinum: Εθνική Τράπεζα, Wind Ελλάς.
– Gold: Novartis Hellas, Genesis Pharma, Pepsico, ΔΕΠΑ Α.Ε., Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Janssen.
– Silver: MSD.
– Bronze: Roche.

Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη πρόοδο
Επίσης, βραβεία δόθηκαν στις εταιρείες με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση. Αναλυτικά, τα βραβεία είχαν ως εξής:
– Best Progress Platinum Award: Wind Ελλάς.
– Best Progress Gold Award: Janssen.
– Best progress Silver Award: MSD.

Τιμητικές διακρίσεις ανα πυλώνα αξιολόγησης
Ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index δόθηκε για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση σε συγκεκριμένο πεδίο. Αναλυτικά:
– Έπαινος για την Κοινωνία: Εθνική Τράπεζα. 
– Έπαινος για το Περιβάλλον: ΔΕΠΑ.
– Έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον: MSD.
– Έπαινος για την Αγορά: Roche.

Η διάκριση CRI Pass
Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και οι Αττικές Διαδρομές πήραν τη διάκριση CRI Pass που διεξάγεται για 3η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Επίσης, το Ινστιτούτο επιβράβευσε τις εταιρείες Εθνική Τράπεζα και ΔΕΠΑ ΑΕ για τη διαχρονική συμμετοχή τους και στήριξη στο θεσμό CR Index.

Σημαντικοί απονεμητές
Τη βράβευση των εταιρειών πραγματοποίησαν οι: Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αντώνης Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Ν.Δημοκρατίας, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Ιωάννου, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών MBA International του ΟΠΑ, Νίκος Μπιλίρης, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΕΔΕ, Μάριος Κυριάκου, Αντιπρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM), Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ), Άννα Καλλιάνη, Πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BHCC), Γιώργος Ασμάτογλου, Β΄Αντιπρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), και Χριστόφορος Χατζόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (CCIFH).Χορηγοί και υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας της τελετής βράβευσης CRI 2016-2017 ήταν η εφημερίδα «Το Κεφάλαιο», το Capital.gr και το Forbes, ο Εκδοτικός Οργανισμός Direction και ο Όμιλος ICAP. Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος ΟΤΕ και Χορηγός η ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν το PRC Group/The Management House, το Κέντρο Αειφορίας (CSE) και η Palladian.

Τι είναι ο CR Index και το CRI Pass
O Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης CR Index αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν πάνω από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δείκτης αξιολογεί συγκριτικά τις εταιρείες ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια. Στην Ελλάδα, o CR Index αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης σε συνεργασία με το BITC.

Το CRI Pass αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν βασικά ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μια υπεύθυνη επιχείρηση. Το εργαλείο αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το CRI Pass.

Δηλώσεις Νικητών
Wind
Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων
«Η Wind είναι ένας επιχειρηματικός οργανισμός που πιστεύει στη φιλοσοφία του βιώσιμου επιχειρείν και χτίζει την ευημερία της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Εταιρική Υπευθυνότητα δεν είναι “πολυτέλεια”, είναι μέρος της επιχειρησιακής στρατηγικής και του DNA μας που λαμβάνει υπόψη της την Κοινωνία, το Περιβάλλον,
την Αγορά και τους Εργαζόμενους».

Novartis Ηellas
Suzanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος
«Η υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα για τη Novartis είναι αναπόσπαστο συστατικό της φιλοσοφίας και της επιχειρησιακής μας λειτουργίας. Κάθε αναγνώριση μας δεσμεύει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, με επίκεντρο τους ασθενείς και την εμπιστοσύνη των εταίρων μας».

Janssen Ελλάδος
Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
«Στη Janssen Ελλάδος, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας, έχουμε εδώ και χρόνια αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνεχή ανάπτυξη των εργαζομένων και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας. Ως επιστέγασμα των προσπαθειών και της υψηλής επικέντρωσης της Janssen Ελλάδος σε θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας, έρχεται η φετινή Χρυσή βράβευση και Διάκριση στο CR Index 2016 – 2017. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε, με στόχο ένα υγιές και θετικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Roche Hellas
Ξένια Καπόρη, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων

«Όλοι εμείς στη Roche μοιραζόμαστε μια βασική πεποίθηση: ότι το “καλώς επιχειρείν” συνεπάγεται ένα καλύτερο αύριο. Αυτή τη δέσμευση τηρούμε καθημερινά μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, λειτουργώντας με υψηλά πρότυπα δεοντολογίας και συμμόρφωσης, επενδύοντας συστηματικά στην ανάπτυξη των εργαζομένων μας και θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα – ειδικά στη δύσκολη περίοδο της κρίσης – τη διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στα προϊόντα μας, για όσους τα έχουν ανάγκη. Είμαστε υπερήφανοι για την αναγνώριση όλης αυτής της προσπάθειας, στο πλαίσιο του θεσμού CR Index. Τόσο η ίδια η διάκριση, όσο και η διαδικασία της αξιολόγησης που προηγήθηκε, μας παρέχουν την έμπνευση, το κίνητρο αλλά και την πολύτιμη πρακτική καθοδήγηση για να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι».