Έρευνα για τα δεδομένα και τις τάσεις που αφορούν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διεξήγαγε η Visa, ώστε να διαφανούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο σε 1.219 κατοίκους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 80% χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις του, το 51% δηλώνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των μετακινήσεων που πραγματοποιεί, ενώ το 39% αναμένει περαιτέρω αύξηση μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιθανώς θα χρησιμοποιούσε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες αν υπήρχε μια εφαρμογή για τον σχεδιασμό και την πληρωμή του κόστους της διαδρομής, για το σύνολο των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ τώρα η πληρωμή με μετρητά (49%) είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αγοράς εισιτήριου. Όπως επισημαίνει η Ανδριάνα Παππά, Head of Visa Greece: «Οι καταναλωτές επιζητούν γρήγορες και εύκολες πληρωμές -είτε βρίσκονται σε κάποιο κατάστημα, αγοράζουν κάτι στο διαδίκτυο είτε όταν μετακινούνται.

Στη Visa, φέρνουμε στους οργανισμούς συγκοινωνιών ένα παγκόσμιο ενοποιημένο πλαίσιο επιτρέποντας την αγορά εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανέπαφα». Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής αλλά και παγκόσμιας έρευνας της Visa το 2018, προτείνεται η επένδυση των δημοτικών αρχών στη δια-συνδεσιμότητα, η διευκόλυνση της διαδικασίας πληρωμών, η συμπερίληψη όλων των κατηγοριών πολιτών και η σύναψη συνεργασιών.