Συνήθως, όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε την επιτυχία κάποιων ανθρώπων, εστιάζουμε στην υψηλή ευφυΐα και στα προσωπικά χαρακτηριστικά τους. Αντιθέτως, ο Gladwell, ισχυρίζεται πως πρέπει να παρατηρούμε άλλους παράγοντες, όπως το κοινωνικό περιβάλλον τους, η κουλτούρα και η γενιά στην οποία ανήκουν. Γράφει χαρακτηριστικά πως «Η επιτυχία δεν είναι τυχαία. Συμβαίνει σε συγκεκριμένο, ισχυρό και προβλέψιμο, σετ συνθηκών και ευκαιριών». Κατόπιν εξετάζει ποιες είναι αυτές, βασιζόμενος σε μια σειρά από αληθινές ιστορίες επιτυχίας, όπως από αυτές του Bill Gates, των Beatles ή της Korean Air.

Σας δίνω 5 βασικά σημεία:

  • Ένα ΙQ 130 είναι αρκετό. Πάνω από αυτό μπαίνουν στο παιχνίδι άλλα στοιχεία – με τον ίδιο τρόπο που από ένα ορισμένο ύψος και πάνω, άλλα είναι τα στοιχεία που καθορίζουν πόσο καλός παίκτης μπάσκετ μπορεί να γίνετε.
  • Οι οικογενειακές συνθήκες είναι κρίσιμος παράγοντας. Στη μεσαία τάξη τα παιδιά μεγαλώνουν με εφόδια, με εργαλεία, και κυρίως, με την ελευθερία να πετύχουν και την αίσθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
  • Η καταγωγή, η κουλτούρα, η θρησκεία, επίσης. Οι Ασιάτες π.χ. έχουν συνηθίσει στην πολύ σκληρή δουλειά επειδή προέρχονται από την κουλτούρα της καλλιέργειας ρυζιού που απαιτεί πολύ περισσότερη εργασία απ’ ό,τι οι συνήθεις ευρωπαϊκές καλλιέργειες – 3000 ώρες εργασίας το χρόνο αντί για 1200. Από την άλλη πλευρά όμως, τείνουν να σέβονται τόσο πολύ τις αρχές και τους ανωτέρους τους, που δεν παίρνουν ποτέ πρωτοβουλία. Η Korean Air ξεπέρασε το κάκιστο ιστορικό ασφαλείας που την αντιπροσώπευε, μόνο όταν έφερε στη διοίκηση κάποιον δυτικό ο οποίος φρόντισε ώστε όλοι οι πιλότοι να προαχθούν σε Partners.
  • Περάστε τουλάχιστον 10.000 ώρες σε κάτι για να γίνετε πάρα πολύ καλός – όπως ο Bill Gates που ναι μεν το έκανε επειδή είχε τη, σπάνια για εκείνη την εποχή, πρόσβαση σε έναν υπολογιστή, αλλά και επειδή ήταν πραγματικός «geek».
  • Τελικά, η επιτυχία δεν είναι αποτέλεσμα ταλέντου και ειδικών ικανοτήτων. Βασίζεται στις ευκαιρίες που έχει κανείς και στις συνθήκες που βρίσκει, συνδυασμένες με σκληρή δουλειά, επιμονή και πειραματισμό.

Πιθανόν να ακούγονται τετριμμένα. Αλλά τελικά, σε έναν κόσμο που τα πάντα μετρούνται με βάση την επιτυχία, ένα βιβλίο που μας βοηθά να τη διευκολύνουμε είναι χρήσιμο. Και το συγκεκριμένο είναι και ιδιαίτερα καλογραμμένο και απολαυστικό.