Μπορεί στην Ελλάδα να βρισκόμαστε σε μία διαδικασία γνωριμίας και διερεύνησης των δυνατοτήτων των Social Media, τα οποία φέρνουν ακόμα και σε αμηχανία τον επιχειρηματικό κόσμο, ωστόσο στις Η.Π.Α., τα Social Media εντάσσονται δυναμικά στη στρατηγική των επιχειρήσεων. Το BusinessNewsDaily πρόσφατα πραγματοποίησε συνεντεύξεις σε δεκάδες υποστηρικτές-οραματιστές του digital, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις τάσεις των Social Media.

Όλοι κάνουν τολμηρές προβλέψεις για το πώς οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν τα Social Media μέσα στη χρονιά που διανύουμε, και το BusinessNewsDaily συγκεντρώνει τις πέντε βασικότερες.

Η προσέλκυση εργαζομένων μετακινείται πρωτίστως στο web
Οι επιχειρήσεις θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα στα «paid media» και θα εστιάσουν περισσότερο σε Social Media sites για να βρουν νέους εργαζομένους. Οι Recruiters θα χρησιμοποιήσουν το Facebook, το LinkedIn, το Twitter και άλλα websites πιο επιθετικά για να ανακαλύψουν και να βρουν πληροφορίες για τους υποψηφίους. Η πρόσφατη περίπτωση του Ted Williams, του «άστεγου με τη χρυσή φωνή», είναι μία ένδειξη για το πού ψάχνουν σήμερα οι recruiters για ταλέντα. Ο Williams όπως ίσως οι περισσότεροι γνωρίζουν, «δάνεισε» πρόσφατα τη φωνή του σε βίντεο που έγινε viral και μέσα σε μία νύχτα έγινε διάσημος, και δέχτηκε πολλές προτάσεις συνεργασίας, μεταξύ άλλων από την Kraft Foods και τους Cleveland Cavaliers.

«Το online αποτύπωμά μας θα καθορίσει το προσωπικό μας brand και τις προοπτικές μας, σε σχέση με τους εργοδότες», λέει η Christina Pappas, Inbound Marketing Manager στη Zmags, εταιρεία παροχής εκδοτικής πλατφόρμας.

«Οι παραδοσιακές τακτικές προσέλκυσης στελεχών ήδη υποσκελίζονται από τα Social Media, με το 60-70% του recruiting να πραγματοποιείται μέσω social networks», λέει ο Josh Bersin, Πρόεδρος Eρευνών της εταιρείας συμβούλων Bersin & Associates. Ως εκ τούτου, τα Social Media θα μειώσουν περαιτέρω την ανάγκη συνεργασίας με εταιρείες ανεύρεσης στελεχών.

«Οι εταιρείες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εξωτερικούς συνεργάτες παροχής υπηρεσιών recruiting, ωστόσο με τη χρήση των online networks, μπορούν να φέρουν τώρα in-house τα εργαλεία και τα μυστικά δίκτυα που ανήκαν σε αυτές τις εταιρείες μέχρι σήμερα», λέει ο Bersin.

Τέλος, η Linda Pophal, CEO της Strategic Communications, περιμένει ότι περισσότερα τμήματα επικοινωνίας και τμήματα HR θα συνεργαστούν για να διερευνήσουν κατά πόσο το recruiting μέσω Social Media μπορεί να καταφέρει να μειώσει τα κόστη για τις εταιρείες.

Εντείνεται η απαίτηση για στοιχεία όσον αφορά στο ROI
Οι επιχειρήσεις θα πιέσουν περισσότερο για στατιστικά στοιχεία για το ROI των Social Media ενεργειών τους, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν καλύτερες μετρήσεις στο κομμάτι αυτό. Αυτά μάλιστα τα στοιχεία θα καθορίσουν μετέπειτα την ανάπτυξη ή τη συρρίκνωση των τμημάτων που εργάζονται στο κομμάτι των Social Media.

«Θα δούμε περισσότερες ιστορίες που θα επιβεβαιώνουν την επίδραση των Social Media στο χτίσιμο brands. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι marketers να ξεφύγουν από τη λογική του πειραματισμού και θα δώσουν στα Social Media θεμελιώδη θέση στα marketing plans τους», λέει ο Adam Turinas, Global Digital Director της εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Emanate.

Ο Jason Mitchell, Σύμβουλος στην εταιρεία online marketing Movement Strategy, προβλέπει ότι οι νέες μετρήσεις θα πείσουν τις εταιρείες να επενδύσουν μεγαλύτερα κονδύλια στα Social Media. Ο Mitchell πιστεύει ότι θα επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα ROI επειδή όλο και περισσότεροι επικεφαλής εταιρειών θα κατανοήσουν τα Social Media και θα επιμείνουν στην απόκτηση καλύτερων reports. «Οι άνθρωποι που “τρέχουν” τους λογαριασμούς Social Media θα πρέπει να παρουσιάζουν ουσιαστικά reports που να αφορούν σε στοιχεία όπως η επιστροφή της διαφημιστικής δαπάνης και το cost per conversion», λέει ο Mitchell.


Οι real-time συζητήσεις οδηγούν σε καλύτερο customer service
Πολλές επιχειρήσεις, παρόλο που βρίσκονται στα Social Media, εξακολουθούν να μην είναι πολύ κοινωνικές. Και αυτό γιατί μιλούν μόνο για τον εαυτό τους, λέει ο Chris Kooluris, Media Specialist στην JWT. «Το 2011, περισσότερες εταιρείες θα συνειδητοποιήσουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουν τα Social Media, καθώς επίσης και τα κονδύλια που επενδύουν σε αυτά, είναι να ενταχθούν στις συζητήσεις των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο», εξηγεί.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές περιμένουν από τις επιχειρήσεις να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, και η φήμη των επιχειρήσεων μπορεί να εξαρτηθεί από τον τρόπο που ανταποκρίνονται σε σχόλια που κρίνουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στα Social Media.

«Οι επιχειρήσεις που δεν απαντούν σε ερωτήσεις μέσω Twitter και Facebook θα νιώσουν πίεση το 2011. Οι έξυπνες εταιρείες αξιοποιούν ήδη αυτά τα εργαλεία, αλλά θα δούμε τις μικρές επιχειρήσεις να εμπλέκονται περισσότερο» λέει ο Ben Nesvig, Marketing Manager της Fuzed Marketing. Οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι οι εταιρείες πρέπει να επιδιώξουν την αυθεντική επικοινωνία με τους πελάτες τους, σε real time.

Εξελίξεις στο location-based marketing
Το 2011 θα αναδυθούν περισσότερες μέθοδοι location-based marketing, όπως για παράδειγμα όταν οι καταναλωτές επιτρέπουν στα Social Media websites να γνωρίζουν το πού βρίσκονται με σχετικά ανταλλάγματα. Ωστόσο αυτές οι μέθοδοι δεν θα εξελιχθούν σημαντικά. «Αντί να κάνετε check στο Gap από το Foursquare για να κερδίσετε εκπτωτικό κουπόνι, προβλέπω ότι οι εταιρείες σας θα στέλνουν πληροφορίες μόλις βρίσκεστε κοντά στη φυσική τοποθεσία πραγμάτων που βρίσκονται στο GPS του κινητού σας», λέει η Megan Hilts, Executive Vice President της εταιρείας επικοινωνίας In10sity.

«Περισσότερες επιχειρήσεις θα ανέβουν στο βαγόνι των «geo-location» υπηρεσιών, και θα ψάξουν να βρουν πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι, ώστε να οδηγήσουν σε άμεσες offline πωλήσεις», λέει από τη μεριά του ο Andrew Kasprzycki, Managing Director της Proximity Chicago. «Μάλιστα, είναι πιθανό να εκνευρίσουν πολλούς χρήστες στην προσπάθειά τους να μάθουν πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι».

Από την άλλη πλευρά, θα δούμε εξελίξεις και όσον αφορά στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών. «Οι marketers θα πρέπει να βρουν το σημείο ισορροπίας μεταξύ της επιθυμίας των καταναλωτών για “ιδιωτικότητα” και της επιθυμίας τους για αξιόλογη στοχευμένη διαφήμιση», λέει η δικηγόρος Kyle-Beth Hilfer που ασχολείται με θέματα διαφήμισης και μάρκετινγκ. Μάλιστα, όπως προβλέπει, δεν αποκλείεται μέσα στο 2011 να δούμε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που να απαγορεύουν το «tracking».

Το LinkedIn γίνεται σημαντικό επιχειρηματικό εργαλείο
Όλο και περισσότεροι Β2Β επαγγελματίες θα μπουν στο LinkedIn για να αξιοποιήσουν τα χαρακτηριστικά των «groups» του. «Το LinkedIn βρίσκεται με κάποιο τρόπο υπό αμφισβήτηση ακόμα, ωστόσο αποτελεί μία εξαιρετικά δυνατή και χρήσιμη πλατφόρμα. Οι δημιουργοί του εξακολουθούν να καινοτομούν και να λανσάρουν νέα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες για την πλατφόρμα, κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτήν τη χρονιά», λέει η Danielle Leitch, Εxecutive Vice President of Client Strategy στην εταιρεία υπηρεσιών Μάρκετινγκ, MoreVisibility.

Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών είναι οι εταιρικές σελίδες και το paid search advertising. «Καθώς το LinkedIn συνεχίζει να επενδύει στη λειτουργικότητα και τις εφαρμογές, περισσότεροι B2B επαγγελματίες θα ενταχθούν σε αυτό», λέει ο Δημοσιογράφος σε θέματα τεχνολογίας Mark Amtower. «Παρακολουθώ την αυξανόμενη τάση για ομάδες που βασίζονται στη γεωγραφική θέση. Πιστεύω ότι το κομμάτι αυτό θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους 12 μήνες, και νομίζω ότι το LinkedIn θα λανσάρει εφαρμογή για “άμεσες ανακοινώσεις” για τις ομάδες αυτές το α’ τρίμηνο του 2011».

Το LinkedIn εκτιμάται, σύμφωνα με τον Amtwoer, να αναπτυχθεί φέτος σημαντικά και να φτάσει τους 160 εκατ. χρήστες, από τα 90 εκατ. στις αρχές του 2011.

“Digging the Social Goldmine”
Η BOUSSIAS και το περιοδικό Marketing Week φιλοδοξούν να βοηθήσουν τις εταιρείες «Τo gig into the social goldmine» διοργανώνοντας την Τρίτη 22 Μαρτίου το Social Media Conference. Διακεκριμένοι διεθνείς και έλληνες ομιλητές οι οποίοι ειδικεύονται στα Social Media, θα καταγράψουν τις κυρίαρχες τάσεις -από το Branding και την Εταιρική Επικοινωνία μέχρι το Social Buying, την Έρευνα και τα Metrics- θα προσφέρουν συμβουλές για την καλύτερη δυνατή ένταξη του Μέσου στο marketing mix και θα εμπνεύσουν με μια σειρά από κορυφαία διεθνή case studies.