Είναι απλό. Φανταστείτε ότι πεινάτε και ψάχνετε να βρείτε κάτι να φάτε. Αντί να διαλέξετε ένα εστιατόριο ανάλογα με το τι τραβάει η όρεξή σας -μέσα από έναν έγκυρο οδηγό, σερφάροντας στο internet ή τελικά εμπιστευόμενοι τη γνώμη κάποιου φίλου σας-, καλείτε όσα περισσότερα εστιατόρια μπορείτε -από τα κυριλέ μέχρι το σουβλατζίδικο της γειτονιάς-, τους λέτε απλά «πεινάω» και περιμένετε να σας φέρουν ό,τι πιάτο έχει ο καθένας, όποιο φαγητό μπορεί να φανταστεί ότι πιθανά θα σας αρέσει, για να διαλέξετε. Επί τόπου και κοιτώντας τα διαφορετικά πιάτα, μάλλον σας κόβεται η όρεξη και τους διώχνετε όλους… Α, και χωρίς να τους πληρώσετε για τον κόπο τους βεβαίως…

Κάπως έτσι συμπεριφέρθηκε και η εν λόγω επιχείρηση, η οποία χωρίς να έχει αποφασίσει τι θέλει, κάλεσε διαφημιστικές, μαζί με PR agencies και άλλες ειδικότητες για να πάρει «ιδέες» ως προς το τι θα μπορούσε να κάνει. Τέτοια και άλλα πολύ πιο φαιδρά και σοβαρά θέματα έρχεται να φωτίσει και να αντιμετωπίσει ο Oδηγός καλών πρακτικών για specs που βγήκε πρόσφατα από την ΕΔΕΕ και τον ΣΔΕ, ο οποίος αποτελεί προσαρμογή του σχετικού οδηγού της EACA και της WFA.

Ήταν καιρός πια να μπει μια τάξη σ’ αυτό που αποκαλείται «ιδιωτικό spec». Ήταν καιρός έστω να αποτυπωθούν οι κακές πρακτικές και να αναδειχθούν οι σωστές διαδικασίες. Είναι καιρός οι διαφημιζόμενοι να αντιληφθούν ότι οι εταιρείες επικοινωνίας δεν «τα κάνουν όλα» και αντιστοίχως τα agencies να μην «τα κάνουν όλα» για να κερδίσουν τον διαφημιζόμενο.

Μακάρι ο εν λόγω οδηγός -που βέβαια περιέχει συστάσεις και όχι υποχρεωτικούς κανόνες- να λειτουργήσει θετικά και να εξαλειφθούν παραδείγματα όπως το παραπάνω, ή όπως ο παρακάτω διάλογος, μεταξύ δυο εκκολαπτόμενων μάνατζερ, που έτυχε κάποτε να ακούσω σε μια έκθεση:
-«Και τώρα που τελειώνει η έκθεση, τι θα κάνουμε ρε συ; Θα μας πρήξει ο “μεγάλος”»…
-«…Δεν κάνουμε ένα σπεκάκι; Πάτημα έχουμε με τη στραβή που έγινε τελευταία, θα καλέσουμε 5-6 εταιρείες, πάρε brief, φέρε προτάσεις, πήγαινε-έλα, 3-4 μήνες θα τους φάμε σίγουρα!»….

Διαβάστε λοιπόν τον Oδηγό καλών πρακτικών και… καλή σας όρεξη!