Οι Εκδόσεις Ψυχογιός «φέρνουν στα χέρια μας» το πνεύμα ξένων και ελλήνων συγγραφέων, στη μορφή 1500 περίπου βιβλίων και αποτελούν έναν πολυσυλλεκτικό εκδοτικό οίκο, έχοντας στον κατάλογό τους βιβλία για κάθε αναγνώστη.

Από το 1995 η επιχείρηση είναι Ανώνυμη Εταιρεία και τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο ορθολογικά και επιστημονικά οργανωμένη διοίκηση. Οι νέοι τίτλοι που εκδίδονται κάθε χρόνο αγγίζουν τους 200, ενώ από το 2000 η εταιρεία συμμετέχει μαζί με άλλους τρεις γνωστούς εκδοτικούς οίκους στην Ανώνυμη Εταιρεία Star Books, η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο τη δημιουργία αλυσίδας βιβλιοπωλείων σε όλη την Ελλάδα. Από το 2006, η εταιρεία έλαβε πιστοποίηση ποιότητας σύμφωνα με το EN ISO 9001:2000 και από τις αρχές του 2006 διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 5.700 τ.μ. στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Αξιοσημείωτη και η κοινωνική προσφορά της (συνεισφορά σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, διανομή βιβλίων σε φυλακές – ιδρύματα – σχολεία, εκτύπωση των βιβλίων σε χαρτί ελεύθερο χλωρίου και χημικών ουσιών και των παιδικών βιβλίων σε ανακυκλωμένο χαρτί, φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής και ανακύκλωση όλων των υλικών που είναι κατάλληλες). «Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες πέρα από το θεμιτό ανταγωνισμό και την κερδοφορία, πρέπει να εργάζονται για το κοινωνικό σύνολο και να επιστρέφουν μέρος της ευημερίας τους σε αυτό», δηλώνει η εταιρεία.

Όπως δηλώνει επίσης, στόχος και φιλοδοξία των Εκδόσεων Ψυχογιός είναι να παρακολουθούν τις διεθνείς νεωτεριστικές τάσεις και να εκδίδουν υπεύθυνα στην ελληνική γλώσσα τα νέα λογοτεχνικά έργα σύγχρονων ελλήνων και ξένων συγγραφέων, φέρνοντας το αναγνωστικό κοινό σε επαφή τόσο με την ελληνική όσο και με την παγκόσμια λογοτεχνία και καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ορθή απόδοση των κειμένων στα ελληνικά, ενώ η αισθητική των βιβλίων και η τεχνική τους αρτιότητα είναι μέλημα πρωταρχικής σημασίας, γι’ αυτό άλλωστε και όλα τα βιβλία καλύπτονται με Εγγύηση Ικανοποίησης Αναγνώστη.

Ο Θάνος Ψυχογιός, Διευθύνων Σύμβουλος, έχει πει χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε πως διαθέτουμε τη σωστή οργάνωση, το σωστό όραμα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να διαγράψουμε μια ουσιαστική, μακροχρόνια και επιτυχημένη πορεία στο χώρο του βιβλίου».

Και, στο πνεύμα των ημερών, η εταιρεία διαθέτει ένα πολύ ενημερωμένο δικτυακό τόπο [www.psichogios.gr] στον οποίο θα σταθούμε, ανάμεσα σε άλλα, στους προάγγελους της ψηφιακής εποχής, στην αναπτυγμένη διαδραστικότητα και στις έξυπνες πρωτοβουλίες ανοιχτής επικοινωνίας με το κοινό.

Θάνος Ψυχογιός: «Η ψηφιακή εποχή είναι ήδη εδώ!»
Marketing Week: Ποιες καινούργιες σελίδες μπορούν να γραφούν στην ιστορία του βιβλίου; Μήπως η ψηφιακή εποχή είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε;

Θάνος Ψυχογιός: Η ψηφιακή εποχή είναι ήδη εδώ! Απλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη. Τα πρώτα e-books έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά (εμείς έχουμε «ανεβάσει» περί τους 100 αντιπροσωπευτικούς τίτλους προς διάθεση), τα κυριότερα μοντέλα των e-readers εκτός του Kindle πωλούνται και στη χώρα μας, ενώ ο παγκόσμιος κολοσσός Google ψηφιοποιεί ακατάπαυστα βιβλία, τα οποία μάλιστα θα μπορεί και να εκτυπώσει ο αναγνώστης σε παραδοσιακή μορφή βιβλίου μέσα σε 4 μόνο λεπτά, έναντι $8 μέσω των espresso book machines.

Στο εξωτερικό, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών εκδόσεων κάποιων bestsellers αγγίζουν το 5% των συνολικών πωλήσεων και οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει επ’ ουδενί πως θα καταργηθεί η παραδοσιακή μορφή βιβλίου. Απλώς ένα νέο κανάλι διάθεσης του βιβλίου εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Marketing Week: Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τον εκδοτικό σας οίκο;

Θάνος Ψυχογιός: Σταδιακά θα ψηφιοποιήσουμε όλο μας τον κατάλογο και τα βιβλία μας θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις δυνατές μορφές. Εκτός από e-books και βιβλία για e-readers, μελετάμε τη διάθεση κάποιων βιβλίων μέσω i-phone, καθώς και τη δημιουργία των πρώτων ελληνικών vooks ή αλλιώς v-books – δηλαδή βιβλίων με ενσωματωμένα βίντεο, μουσική κ.λπ.

Στις Εκδόσεις Ψυχογιός διακρινόμαστε για το πάθος μας για τις νέες τεχνολογίες, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ποτέ ούτε τα «παραδοσιακά» βιβλία ούτε και τα βιβλιοπωλεία, δεδομένου ότι το χαρτί κρύβει ακόμη μέσα του τεράστια γοητεία. Σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε τις νέες γενιές αναγνωστών να διαβάζουν μέσω ειδικής συσκευής ή του κινητού τους, δίπλα στους υπάρχοντες αναγνώστες που θα συνεχίσουν να γυρίζουν τις σελίδες με τα δάχτυλά τους.