Την Τετάρτη 15 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο One & Only Aesthesis στη Γλυφάδα, η τελετή απονομής των Effie Awards Hellas 2026. Ο κορυφαίος αυτός θεσμός, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο του marketing και της επικοινωνίας, αξιολογεί και επιβραβεύει τη στρατηγική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα κάθε καμπάνιας στην ελληνική αγορά.

Στη φετινή διοργάνωση ξεχώρισαν στο shortlist 43 καμπάνιες που κατάφεραν να συνδυάσουν τόλμη, στρατηγική σκέψη και ισχυρό επιχειρηματικό αντίκτυπο. Συνολικά απονεμήθηκαν 25 βραβεία (1 Grand, 5 Gold, 11 Silver και 8 Bronze), αναδεικνύοντας τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές που ξεχώρισαν τις δύο τελευταίες χρονιές.

Το Grand Effie 2026 απέσπασε η καμπάνια Wedding Rice των McCann Athens & Wikifarmer, ενώ τις ειδικές διακρίσεις Brand of the Year, Marketer of the Year και Agency of the Year κέρδισαν αντίστοιχα οι Wedding Rice, Wikifarmer, και McCann Athens.

Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε, για ακόμη μία χρονιά, τη σημασία της στρατηγικής και της δημιουργικότητας ως κινητήριων δυνάμεων της επιτυχίας, επιβραβεύοντας έργα που κατάφεραν να μετατρέψουν καινοτόμες ιδέες σε απτά επιχειρηματικά αποτελέσματα, σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται διαρκώς και απαιτεί ουσιαστική σύνδεση με το κοινό.

«Πώς θα είναι τα Effies το 2030;»
Πριν την απονομή των φετινών βραβείων, χαιρετισμούς απηύθυναν τους παρευρισκόμενους, οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του κλάδου. Ο Σάκης Μελισσάρης, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Effie Awards Hellas 2026 επεσήμανε ότι η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην αποτελεσματικότητα και τις δουλειές, που πραγματικά ξεχώρισαν. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Οργανωτική Επιτροπή των βραβείων και τα 92 μέλη της Κριτικής Επιτροπής, καθώς «η κριτική σκέψη τους, η αντίληψη και η γνώση, δίνουν τη διαχρονική αξία στον θεσμό και στη σωστή αξιολόγηση των έργων». Τέλος, αφού τόνισε πως «τα Effie αποδεικνύουν ότι το marketing και η επικοινωνία μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της αγοράς», αναρωτήθηκε πώς αυτά θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια. «Πώς θα είναι τα Effie σε λίγα χρόνια; Πώς θα είναι τα Effie σε 4 χρόνια; Το 2030; Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΑΙ; Μήπως Θα έχουμε ΑΙ Effie Awards; AI Κριτικές Επιτροπές; Ή οι Επιτροπές θα βραβεύουν ΑΙ Cases; Αγαπητοί συνάδελφοι, η ανθρώπινη κρίση, η στρατηγική σκέψη, η δημιουργικότητα, η αντίληψη, η ενσυναίσθηση… Θα είναι αυτά που θα μας φέρουν πάλι όλους εμάς εδώ», κατέληξε ο ίδιος.

«Τα σημαντικά αποτελέσματα έρχονται από δυνατές συνεργασίες»
Με τη σειρά του ο Χάρης Παριανός, Πρόεδρος της ΕΔΕΕ πήρε τον λόγο και τόνισε πως νιώθει χαρά για το γεγονός πως «καταφέραμε φέτος, σαν θεσμός, να επικεντρωθούμε στην ουσία των Effie, να βάλουμε τα αποτελέσματα πάνω από τη δημιουργικότητα και τα εντυπωσιακά case study videos». Επεσήμανε πως πίσω από την κάθε φετινή συμμετοχή υπάρχει μια πολύ δυνατή συνεργασία διαφημιζόμενου και διαφημιστικής. «Γιατί η δημιουργικότητα και τα σημαντικά αποτελέσματα έρχονται, όπως σε όλες τις σχέσεις βέβαια, μόνο με εμπιστοσύνη, δέσμευση, διαφάνεια, ειλικρίνεια και ξεκάθαρο όραμα». Άλλωστε, «μέσα από μια πρόσφατη έρευνα, τη “CMOs Expectations”, που “έτρεξε” η EACA, στο τέλος του 2025, σε όλη την Ευρώπη – με μεγαλύτερη συμμετοχή από την ελληνική αγορά – φαίνεται ότι η συνεργασία μεταξύ διαφημιζομένων και διαφημιστικών, σίγουρα, παρουσιάζει περιθώρια βελτίωσης». Τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει τους παρευρισκόμενους στην απονομή, οι οποίοι, όπως τόνισε, προσπαθούν να ανεβάζουν τον πήχη της ελληνικής επικοινωνίας.

«Human first-human last»
Η Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε τις δυσκολίες του κλάδου, τη σημασία της έμπνευσης και της «γιορτής» και κάλεσε brands και agencies να χειροκροτήσουν, όλοι μαζί, τις καμπάνιες που ξεχώρισαν, τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν και τις ενέκριναν και την αξία που αυτές έφεραν στα brands, στις επιχειρήσεις, στην αγορά, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Μίλησε ακόμα για την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδρασή της στον κλάδο: «Στην εποχή της ΤΝ, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε από το πρωί ως το βράδυ τι μπορεί να κάνει η ΤΝ. Αντίθετα, πρέπει να σκεφτόμαστε τι μπορούν να πετύχουν μαζί σπουδαίοι marketers και σπουδαίοι διαφημιστές. Στον ΣΔΕ λέμε “human first-human last”. Κι ανάμεσα, κάθε τεχνολογία, κάθε εργαλείο που μπορεί να κάνει τη δουλειά μας καλύτερη. Κι αυτό για εμάς σημαίνει πιο βιώσιμη, πιο υπεύθυνη, πιο δημιουργική και, όπως αποδεικνύεται, πιο αποτελεσματική. Γιατί, τα εργαλεία αλλάζουν, αλλά τα marketing fundamentals, που δεν είναι άλλα από το brand, τη στρατηγική και το δημιουργικό, παραμένουν ίδια και ξεκινούν και θα ξεκινούν πάντα από τους ανθρώπους. Και όταν οι άνθρωποι βάζουν έμπνευση στα fundamentals και σε όλη τους τη δουλειά, τότε έρχεται το πολυπόθητο growth.»

H διοργάνωση των Effie Hellas πραγματοποιείται από την Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) και τον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).


Πίσω από τις επιτυχημένες επικοινωνίες, που φέρνουν αποτελέσματα, βρίσκονται, πάντα, καλές συνεργασίες, όπως επισημαίνουν οι νικητές της φετινής απονομής των Effie Awards Hellas.

Γιώργος Τριδήμας, General Manager, McCann Athens

Agency of the Year
McCann Athens
«Πίσω από τον τίτλο κρύβονται πολύ καλές συνεργασίες»
«Το Agency of the Year στα Effie είναι μια διάκριση που μας κάνει πραγματικά πολύ χαρούμενους και περήφανους. Γιατί πίσω από αυτή βρίσκονται πολλές διαφορετικές δουλειές, πολλοί άνθρωποι και, κυρίως, πολύ καλές συνεργασίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ομάδες μας, στους πελάτες και στους συνεργάτες μας που μας εμπιστεύονται και μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε μαζί δουλειές που έχουν πραγματικό αποτέλεσμα.»


Ηλίας Σούσης, CEO, Wikifarmer

Marketer of the Year & Brand of the Year
Wikifarmer & Wedding Rice
«Η δημιουργικότητα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον»
«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μια δημιουργική ιδέα κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της επικοινωνίας και να δημιουργήσει ουσιαστικό αντίκτυπο. Το Wedding Rice ενίσχυσε τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του Wikifarmer, αλλά, κυρίως, έδωσε αξία σε ένα προϊόν που μέχρι χθες οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν, δημιουργώντας για εκείνους μια νέα πηγή εισοδήματος. Παράλληλα, έβαλε στο επίκεντρο ένα πραγματικό ζήτημα food waste, επαναπροσδιορίζοντας ένα έθιμο που όλοι γνωρίζουμε με έναν πιο βιώσιμο τρόπο. Για εμάς, αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της ιδέας: ότι απέδειξε πως η δημιουργικότητα μπορεί να φέρει μετρήσιμα business αποτελέσματα και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.»


Σελήνη Ευθυμίου, General Manager, Cicero

Silver Winner | Cicero
«Αρχίσαμε να αλλάζουμε μια ολόκληρη κουλτούρα»
«Η μεγαλύτερη επιτυχία του “Προλαμβάνω” δεν είναι ότι εκατομμύρια Έλληνες έκαναν εξετάσεις που μέχρι χθες ανέβαλλαν. Είναι ότι αρχίσαμε να αλλάζουμε μια ολόκληρη κουλτούρα. Από τον φόβο, την αποφυγή και το “άστο για αργότερα”, περάσαμε στην πρόληψη ως συνήθεια. Και αυτό είναι το πραγματικό κοινωνικό αποτύπωμα: μια αλλαγή συμπεριφοράς με διάρκεια. Όταν η επικοινωνία και ο μηχανισμός πίσω από αυτήν καταφέρνουν να αλλάζουν συμπεριφορές και να μετακινούν την κοινωνία, τότε ξεπερνούν τα όρια μιας καμπάνιας. Και η αναγνώρισή της από τα Effies κάνει αυτή την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική.»


Οι διακρίσεις ανά κατηγορία
Αναλυτικά, τα έργα που διακρίθηκαν στα Effie Awards Hellas 2026 είναι τα ακόλουθα:

  • Στην κατηγορία «Μη Αλκοολούχα Ποτά», Silver Effie έλαβαν το έργο «Ας μοιραστούμε έναν καφέ, έτσι χωρίς λόγο» των Λουμίδης Παπαγάλος και McCann Athens και το έργο «Είναι Απολαυστικό Να Είσαι ο Εαυτός Σου» των Nestlé Ελλάς και Ogilvy.
  • Στην κατηγορία «Φαρμακευτικά Προϊόντα / Προϊόντα και Υπηρεσίες Προσωπικής Φροντίδας & Υγιεινής / Άλλα Προσωπικά Είδη», Gold Effie έλαβε το έργο «Έχω ένα μικράκι» των Septona και 4 Wise Monkeys.
  • Στην κατηγορία «Τηλεπικοινωνίες / Τεχνολογία / Άλλα Αναλώσιμα», Bronze Effie έλαβε το έργο «Vodafone 5G Network» των Vodafone και The Newtons Laboratory.
  • Στην κατηγορία «Τραπεζικά / Ασφαλιστικά και Χρηματοοικονομικά Προϊόντα / Υπηρεσίες», Bronze Effie έλαβε το έργο «Money management made chill» των National Bank of Greece και McCann Athens.
  • Στην κατηγορία «Μέσα Ενημέρωσης / Εκδόσεις / Δημόσιο / Εκπαίδευση / Συγκοινωνίες και Σχετικές Υπηρεσίες», Gold Effie έλαβε το έργο «Stop Bullying» των Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ogilvy.
  • Στην κατηγορία «Ενέργεια / Πετρελαιοειδή» Bronze Effie έλαβε το έργο «Πίσω από τα Φώτα» των Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και Choose και το έργο «Protergia Picasso» των Protergia | Metlen Energy & Metals και The Newtons Laboratory.
  • Στην κατηγορία «Business to Business», Gold Effie έλαβε το έργο «The Wedding Rice» των Wikifarmer και McCann Athens.
  • Στην κατηγορία «Youth Marketing», Silver Effie έλαβε το έργο «Money management made chill» των National Bank of Greece και McCann Athens.
  • Στην κατηγορία «Brand Content & Entertainment», Bronze Effie έλαβε το έργο «Ειδικός στο Κόσκινο – Expert through the Sieve» των Loulis Food Ingredients SA των DDB (Lead Agency) & Mediatech (Contributing Company).
  • Στην κατηγορία «Corporate Reputation», Bronze Effie έλαβε το έργο «Opap to Allwyn: Building trust in a New Corporate Identity» των Allwyn και Tempo OMD Hellas και το έργο «Metlen Energy & Metals: LSE listing» των Metlen Energy and Metals και The Newtons Laboratory (Lead Agency) & Brave, V&O, Umobit και Brunswick (Contributing Companies).
  • Στην κατηγορία «Influencer Marketing», Silver Effie έλαβε το έργο «Skip και Τέρμα τα Μπιιιιιιπ» των Unilever και 4 Wise Monkeys και το έργο «L’Oréal Beautiversity» των L’Oréal Hellas και Ogilvy.
  • Στην κατηγορία «Social Media», Silver Effie έλαβε το έργο «Όχημα Διαφυγής» των Toyota Hellas και Ogilvy.
  • Στην κατηγορία «Business / Product / Service Innovation», Silver Effies έλαβαν το έργο «EverydayInvest. Δες κάθε σου αγορά σαν επένδυση» των Eurobank και Ogilvy και το έργο «The Wedding Rice» των Wikifarmer και McCann Athens, ενώ Bronze Effie έλαβε το έργο «Protergia Picasso» των Protergia | Metlen Energy & Metals και The Newtons Laboratory.
  • Στην κατηγορία «Environmental – Brands», Gold Effie έλαβε το έργο «The Wedding Rice» των Wikifarmer και McCann Athens και Silver Effie έλαβε το έργο «Vodafone Ποσειδωνία» των Vodafone και The Newtons Laboratory.
  • Στην κατηγορία «Social Good – Brands», Silver Effie έλαβε το έργο «Για τα παιδιά που κουβαλούν περισσότερα από μία τσάντα» των Τράπεζας Πειραιώς και The Newtons Laboratory.
  • Στην κατηγορία «Social Good – Non-Profit», Gold Effie έλαβε το έργο «Stop Bullying» των Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ogilvy, ενώ Silver Effie έλαβε το έργο «Προλαμβάνω: Κάνοντας την πρόληψη εθνική συνήθεια» των Υπουργείου Υγείας και Cicero Advertising.

Ακολουθήστε μας σε LinkedIn & Facebook και γίνετε μέλος της μεγαλύτερης ελληνικής κοινότητας του κλάδου.