Ανάπτυξη, ρευστότητα και ορθολογική δημοσιονομικη προσαρμογή για να αλλάξεις το κλίμα

«Οφείλουμε να δηλώσουμε για μια ακόμη φορά επιφυλακτικά αισιόδοξοι, υπό την έννοια ότι η βάση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας πηγάζει κατά το πλείστον από δομικά προβλήματα της οικονομίας και από εσφαλμένες νοοτροπίες και πολιτικές, οι οποίες ίσχυσαν επί πολλά έτη» επισήμανε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ, συμπληρώνοντας ότι «αν γίνει μια ουσιαστική και συνεπής προσπάθεια βελτίωσης των προβλημάτων, τότε, η οικονομία της χώρας μπορεί πραγματικά να προχωρήσει με γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα πεισθεί η ελληνική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια αυτή».

Όπως ανέφερε ο Κ. Λαμπρινόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η εικόνα της χώρας έχει πληγεί, η αξιοπιστία της έχει μειωθεί και πρέπει αυτό να αλλάξει άμεσα. Η κοινωνική συνοχή απειλείται, ενώ αναπτύσσεται ένα σύστημα που αντιδρά διαρκώς σε οποιεσδήποτε αλλαγές. «Είναι ολοφάνερη η έλλειψη ηγεσίας και σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας» σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ.

Οι επικαιροποιημένες προτάσεις
Εκτός από την έμφαση στην ανάπτυξη και στη ρευστότητα, αλλά και την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ένωση πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται «γρήγορες νίκες» που θα βελτιώσουν την εικόνα και την αξιοπιστία της. «Η συναίνεση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, στην προσπάθεια αυτή, αποτελεί μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί το μέλλον της χώρας».

Όπως επισήμανε ο Κ. Λαμπρινόπουλος, η ποιότητα της εργασιακής ζωής κρίνεται αναγκαία, και σε αυτό, πέραν των πολιτικών δυνάμεων, οφείλουν να συνεργαστούν εποικοδομητικά καταρχήν οι κοινωνικοί εταίροι, όπως και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς της αγοράς.

Κατά την ΕΕΔΕ, οι κύριοι άξονες στους οποίους πρέπει να στηριχτεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο είναι η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η προστιθέμενη αξία και η εξωστρέφεια. Παράλληλα, η σωστή διαχείριση και η αξιοποίηση τεχνογνωσίας από το εξωτερικό (Task Force) που θα αφορά θέματα της δημόσιας διοίκησης και της οργάνωσης, κρίνεται απαραίτητη.

Όπως ανέφερε ο Κ. Λαμπρινόπουλος, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, οι οποίοι δεν πρέπει να αποτελούν πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης και απαιτούν συναίνεση στον σχεδιασμό τους, όπως η παιδεία, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

«Είναι αναγκαία η δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστική, τόσο για εθνικές όσο και για διεθνείς επενδύσεις, ενώ πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτικές ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και σταδιακά της μεταποίησης» τόνισε. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια ήταν δύο ακόμα στοιχεία που αναφέρθηκαν, τα οποία πρέπει να καλλιεργηθούν μεταξύ κράτους και πολιτών.

«Υπάρχει ανάγκη έγκαιρης και έγκυρης επικοινωνίας και ενημέρωσης, με ειλικρίνεια και σεβασμό προς τους πολίτες της χώρας, για θέματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, καθώς και για θέματα ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας, που επηρεάζουν σημαντικά το μέλλον των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ, ο οποίος συμπλήρωσε παράλληλα, ότι η έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας πρέπει να είναι οδηγός στην προσπάθεια αυτή, τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κράτους. «Η επικοινωνία προς το εξωτερικό πρέπει να είναι συντονισμένη και να στοχεύει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως Κράτους» κατέληξε.

Δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η ΕΕΔΕ ανακοίνωσε και σειρά δεσμεύσεων και πρωτοβουλιών που σκοπεύει να υλοποιήσει για να αλλάξει το κλίμα. Έτσι, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης εκστρατείας σε όλη τη χώρα που σκοπό θα έχει να εμπεδωθούν οι αρχές της επιχειρηματικότητας και της εργασιακής συνέπειας, «βασικά συστατικά για την ουσιαστική αλλαγή της στάσης που απαιτείται τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργαζόμενους».

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να θέσουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Τέλος, η ΕΕΔΕ σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών στα διεθνή φόρα και στους διεθνείς οργανισμούς που είναι μέλος, με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.