Μεγαλύτερη αύξηση του σχετικού δείκτη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16/12/2015 έως 31/12/2015. Το νούμερο αυτό σηματοδοτεί νέα άνοδο του δείκτη, αποτυπώνοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία των ανώτατων στελεχών για την πορεία της οικονομίας και των σημαντικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει ανοδική πορεία του δείκτη σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση έναντι των μεγάλων και πολύ μεγάλων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες έναντι 94 το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) κινήθηκε ανοδικά στις 134 μονάδες έναντι 131 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου. Στην ίδια έρευνα, εννιά στους δέκα CEOs πιστεύουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ότι η πώληση από τις Τράπεζες των κόκκινων δανείων θα εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο τους και θα οδηγήσει σε ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.