Η εταιρική και προϊοντική συνοχή μεταξύ των διαφόρων καναλιών επικοινωνίας αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας σε έναν κόσμο που μοιάζει να «κυριαρχείται» σταδιακά από το e-commerce. Και ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με νέες τεχνολογίες, όπως AR και VR, omnichannel shopping experience, voice commerce και άλλες, οι πάροχοι e-commerce λύσεων συνιστούν σε εταιρείες και brands μετρημένες και σταθερές επενδύσεις, προκειμένου να διατηρήσουν και, ακολούθως, να επεκτείνουν το θετικό momentum που δημιούργησε, την περασμένη χρονιά, η πανδημία.

Σε μια χρονιά ανακατατάξεων και δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητα εταιρειών και καταναλωτών, το e-commerce σημείωσε εκρηκτική αύξηση χρηστών, οι οποίοι βρήκαν σε αυτό πρόσφορο έδαφος για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 30%, το 2020, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2021 κάνουν λόγο, σύμφωνα με το eMarketer, για σχετική επιβράδυνσή τους, στο 14,3%, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης στις πωλήσεις των brick-and-mortar καταστημάτων.

Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο προϊόντα, που σπάνια αγοράζονταν μέσω διαδικτύου, να εντάσσονται πλέον στις συνήθεις ηλεκτρονικές αγορές. «Δεν είναι το τέλος των φυσικών καταστημάτων. Η αλλαγή, όμως, στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι μόνιμη», παρατηρεί ο Γιώργος Μοιρώτσος, Co-founder & CEO, ContactPigeon. Γι’ αυτό, άλλωστε, 48,8% των καταναλωτών δηλώνουν πια ότι θα πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο πιο συχνά μετά το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με το Global Web Index.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ LAST MILE, LOGISTICS ΚΑΙ CUSTOMER EXPERIENCE
Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους να διατηρήσουν το θετικό momentum του 2020 και φέτος. Η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων φέρνει στο προσκήνιο νέα εργαλεία, η επένδυση στα οποία μπορεί να βελτιώσει το customer experience και να ενισχύσει το engagement του καταναλωτικού κοινού. «Αυτό το θετικό momentum θα αφήσει μια τεράστια κληρονομιά στο e-commerce, ενώ για να συνεχιστεί χρειάζεται μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαμψία, γρήγορο decisionmaking και επένδυση στην άριστη εξυπηρέτηση του καταναλωτή», παρατηρεί ο Διονύσης Κατσίμπας, Digital Marketing Director, Sleed.

«Στα επόμενα χρόνια, εκτός από αύξηση του όγκου πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου, περισσότερες αγορές θα γίνονται μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των social media και η χρήση video platforms θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Επιπλέον, το AR θα παίξει ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της αγοραστικής εμπειρίας, με στόχο η εμπειρία που έχει ο καταναλωτής, όταν επισκέπτεται ένα φυσικό κατάστημα, να δημιουργηθεί και στον ψηφιακό κόσμο», προσθέτει η Άννα Σαββίδου, Senior Project Manager, Linakis.digital.

Όσον αφορά στα θέματα που χρειάζονται βελτίωση, ώστε η post-Covid εποχή να έρθει στη χώρα μας με ένα πιο δυνατό e-commerce, είναι, μεταξύ άλλων, το last mile, τα logistics, η εξυπηρέτηση πελατών και η διαχείριση των ανθρώπων εσωτερικά στις επιχειρήσεις. «Οι εταιρείες -ακόμα και οι πιο μικρές που μπήκαν, για πρώτη φορά, στον κόσμο του e-commerce- πρέπει να κατανοήσουν τον χώρο, να στελεχωθούν κατάλληλα και να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον καταναλωτή από το κομμάτι της πώλησης έως και το after-sales service», σημειώνει ο Κάρολος Πρέγκλερ, Co-Founder & General Director, DigitalWise.

Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζει την ανοδική πορεία του e-commerce oΣπύρος Ανδριόπουλος, CEO, Aboutnet, προβλέποντας ότι το θετικό momentum δεν θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Παρατηρεί, ωστόσο, ότι οι προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις γενικά, αλλά και ειδικά στο e-commerce, είναι σαφώς σε μεγάλο βαθμό στο χέρι της Πολιτείας. «Η ραγδαία αύξηση της online κατανάλωσης κατέδειξε και ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και, ειδικότερα, στο λεγόμενο “last mile”, οπότε θεωρώ πως, και σε αυτό το επίπεδο, χρειάζεται να δοθεί βαρύτητα, ειδάλλως το θετικό momentum θα παραμείνει ανεκμετάλλευτη ευκαιρία», προσθέτει η Νανά Ιωακειμίδου, Chief Communications Officer & JuniorPartner, Generation Y.

EXPERIENCE KAI ΑΝΕΣΗ ZHTΑ O ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ GLOBAL e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Όσον αφορά στον e-καταναλωτή, γίνεται πιο απαιτητικός με Νο 1 προτεραιότητα την ευκολία και την απρόσκοπτη αγοραστική εμπειρία, αναφέρει η Άννα Σαββίδου. «Οι χρήστες έχουν πλέον πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία οποιαδήποτε στιγμή, μέσω πολλαπλών συσκευών και πολλαπλών touchpoints», παρατηρεί η Μαρία Δαραδούμη, Sales Director Greece, KelkooGroup. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο για τους retailers παίζουν και τα ζητούμενα του κοινού σε σχέση με την εμπειρία online commerce, ακόμη και σε συνδυασμό με το φυσικό κατάστημα. «Ο e-καταναλωτής είναι συνεχώς online, κυρίως, μέσω των κινητών συσκευών, ενώ, ταυτόχρονα, είναι ένας παγκόσμιος καταναλωτής που αγοράζει και, γενικά, καταναλώνει από τα leader brands παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο Κάρολος Πρέγκλερ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γιώργο Μοιρώτσο, «χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι γίνεται όλο και πιο απαιτητικός, καθώς αυτό που θεωρεί αποδεκτό αλλάζει καθημερινά, ως συνέπεια της εμπειρίας του, η οποία έχει γίνει αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ νέων και παλαιών επιχειρήσεων». Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο ίδιος «ο e-καταναλωτής γίνεται συνεχώς πιο “έξυπνος” στις αγορές του. Χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και πλατφόρμες σύγκρισης και κριτικών πριν φτάσει σε κάποια απόφαση αγοράς, με influencer postings και personalized ads να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση των αγοραστικών του προτιμήσεων».

Από την πλευρά της, η Νανά Ιωακειμίδου, συμφωνεί ότι ο Έλληνας e-καταναλωτής γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός και επιθυμεί περισσότερο προσωποποιημένη προσέγγιση και προτάσεις προϊόντων. Προσθέτει, όμως, ότι «προτιμά τα ελληνικά καταστήματα για τις αγορές του». Επιπρόσθετα, συνεχίζει, «έχουν αυξηθεί τα χρήματα που χρησιμοποιεί online, ενώ παρουσιάζει και σημαντικό loyalty, όταν μένει ικανοποιημένος».

CUSTOMIZATION, FEED MANAGEMENT ΚΑΙ D2C ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ανάπτυξη του e-commerce σε συνδυασμό με την αυξανόμενη χρήση smartphones από τους καταναλωτές προοιωνίζεται ότι το 2021 θα μπορούσε να αναδειχθεί σε χρονιά του social commerce. Συγκεκριμένα, το eMarketer προβλέπει ότι, το 2021, το Facebook θα ξεπεράσει την Google σε επίπεδο digital ad spend στη Βρετανία, τάση η οποία θα αυξηθεί περαιτέρω, όσο το κοινό θα αυξάνει τον χρόνο που περνά στα social media. Επιπλέον, η υπηρεσία Shops επιτρέπει στα brands να δημιουργούν «βιτρίνες» κατάλληλες για αγορές τόσο στο Instagram, όσο και στο Facebook. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, αναφέρει το Retail Week, ότι στα social media λανσάρονται περισσότερες retail-focusedυπηρεσίες και formats ιδανικά για αγορές.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Warc, τόσο οι προαναφερθείσες, όσο και οι υπόλοιπες πλατφόρμες, όπως TikTok, Snap και Pinterest, περιλαμβάνουν πλέον τεχνολογία AR και VR, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους e-retailers να υπερβούν τη μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση της μη δυνατότητας δοκιμής των προϊόντων πριν την αγορά. Μάλιστα, 51% των καταναλωτών, σύμφωνα με τη Nielsen, είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν AR και VR τεχνολογία για την αξιολόγηση προϊόντων, ενώ το Shopify έχει ήδη λανσάρει AR toolkit για μικρές επιχειρήσεις, αποκαλύπτοντας ότι το interaction για προϊόντα που συνοδεύονταν από περιεχόμενο AR παρουσίασαν 94% υψηλότερο conversion.

Επιπλέον, η εξάπλωση του 5G το 2021, εκτιμάται ότι θα προσφέρει στις εταιρείες, όπως Ikea και L’Oréal περισσότερες δυνατότητες πειραματισμού με το AR. Ειδικά το Facebook, προσθέτει το Retail Week, προσφέρει σημαντική ευκαιρία, για τα brands να ενισχύσουν το awareness του καταναλωτικού κοινού και, για τους retailers, να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους. Και αυτό, μέσω του customization του Facebookshop, με προσθήκη νέων συλλογών σε χρονικές περιόδους «κλειδιά» ανάλογα με το relevance και τον promotional σχεδιασμό τους, του Feed management, δηλαδή του ελέγχου των προϊόντων που προβάλλονται, και μέσω της υιοθέτησης direct-to-consumer επικοινωνίας στο sales mix μέσω του WhatApp και του Messenger.

SEAMLESS ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΣΩ LOYALTY, ATTRIBUTION ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ
Κατά πόσο, όμως, είναι εφικτή μια seamless αγοραστική εμπειρία στο εγχώριο e-commerce και ποιοι οι παράγοντες που μπορούν να την εδραιώσουν; Οι πάροχοι e-commerce λύσεων συμφωνούν ότι το seamless δεν επιτυγχάνεται μόνο από την εύκολη πρόσβαση σε ένα e-shop ή κατάστημα και την απλοποίηση της διαδικασία παραγγελίας. Αντιθέτως, υπάρχει απόσταση να διανυθεί με τον Σπύρο Ανδριόπουλο να θεωρεί ότι «ο χρόνος, σε συνάρτηση με την εμπειρία που αποκτήθηκε, θα βοηθήσει εμπόρους και brands να προσαρμοστούν».

«Η άριστη seamless αγοραστική εμπειρία έχει να κάνει και με το πώς μια επιχείρηση ενσωματώνει το customer loyalty στο DNA της. Και αυτό ξεκινάει, συνδυάζοντας τη χαρτογράφηση του κάθε μοναδικού πελάτη σε όλα τα στάδια του ταξιδιού με την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση», σημειώνει ο Διονύσης Κατσίμπας. Το seamless προϋποθέτει την ύπαρξη τόσο φυσικής, όσο και ψηφιακής παρουσίας, με τη Νανά Ιωακειμίδου να επισημαίνει ότι, «σε αυτήν τη χρονική στιγμή, η επένδυση σε τεχνικές τακτικότερης επαφής με τον πελάτη (π.χ. με ένα loyalty system που εξαργυρώνεται ψηφιακά και φυσικά), καθώς και σε δημιουργικότερους τρόπους επικοινωνίας μαζί του (π.χ. με προσωποποιημένα εμπλουτισμένα μηνύματα) είναι ένας δρόμος προς την αξιοποίηση αυτής της τάσης».

Αντίστοιχα, η Μαρία Δαραδούμη επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους online retailersείναι το attribution. Με τόσα touchpoints, offline και online, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται το ειδικό βάρος και η αξία του καθενός ξεχωριστά. Ακόμα και αυτά που, εκ πρώτης όψεως, εμφανίζουν ένα “κακό” ROI, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία πωλήσεων». Επιπλέον, ο Κάρολος Πρέγκλερ, εξηγεί ότι, για να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά, «οι retailers πρέπει να επενδύσουν στρατηγικά στην τεχνολογία και τη διαφήμιση, έχοντας ως γνώμονα τη βέλτιστη συνολική εμπειρία του καταναλωτή». Συμφωνεί, ωστόσο, ότι αποτελεί σημαντικό trend, διότι, ο τρόπος, με τον οποίο οι πελάτες αγοράζουν ή αλληλεπιδρούν με τις εταιρείες και τα brands, έχει γίνει αρκετά πολύπλοκος λόγω των περισσοτέρων touchpoints.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μοιρώτσος χαρακτηρίζει τη seamless αγοραστική εμπειρία, αναγκαιότητα, και περιγράφει τα βήματα με τα οποία μπορεί επιτευχθεί: «Το πρώτο βήμα είναι μια εις βάθος ανάλυση του τι πληροφορίες συλλέγει αυτήν τη στιγμή η επιχείρηση, πού και πώς τις αποθηκεύει και πώς αλληλεπιδρά με τους καταναλωτές, σε τι κανάλια και με τι περιεχόμενο. Το δεύτερο βήμα είναι να αποκτήσει την τεχνική δυνατότητα να συνδυάζει σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες, ώστε να έχει ένα unified profile για κάθε καταναλωτή. Το τρίτο βήμα -και, ίσως, το πιο πολύπλοκο, αλλά και δημιουργικό- είναι η σχεδίαση των διαδικασιών, ώστε να αξιοποιηθεί με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο το unified profile σε κάθε αλληλεπίδραση με τον καταναλωτή».

ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ
Στο μεταξύ, παγκοσμίως αναπτύσσονται νέες τάσεις, όπως τα marketplaces, οι self-serviceπλατφόρμες, τα shoppable video adds, το omnichannel shopping, τα analytics, το ΑΙ και το AR και το voice commerce. Ωστόσο, αν και πάροχοι e-commerce λύσεων συμφωνούν για την επανάσταση που θα φέρουν οι τάσεις αυτές, τα προσκόμματα υφίστανται. «Η προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ενσωμάτωση δεν είναι άλλη από το think big, start small. Στην περίπτωση του omnichannel shopping, ξεκινώντας αρχικά με δύο κανάλια και εστιάζοντας στην κατανόηση των patterns συμπεριφοράς στη μετάβαση από το ένα κανάλι στο άλλο, η ομάδα μπορεί να πειραματιστεί πιο εύκολα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων και με τα διάφορα εργαλεία», επισημαίνει ο Γιώργος Μοιρώτσος.

«Το voice commerce, αν και μπορεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο παραγγελίας, και όχι μόνο, έχει και αρκετές δυσκολίες, όπως η σύνδεση ενός e-shop με voice assistant, η εναρμόνιση του με την ελληνική γλώσσα, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης που μπορεί να έχει ο ίδιος ο καταναλωτής», σημειώνει ο Διονύσης Κατσίμπας. «Από την άλλη πλευρά, το omnichannel shopping είναι πλέον στη ζωή μας και κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να το παραβλέπει. Η εταιρική και προϊοντική συνοχή μεταξύ των διαφόρων καναλιών επικοινωνίας είναι η συνταγή επιτυχίας σε έναν e-commerce κόσμο που συνεχώς αυξάνεται τόσο σε επίπεδο καινοτομίας, όσο και σε επίπεδο ανταγωνισμού», συμπληρώνει.

Στον απαιτούμενο χρόνο, την οργάνωση, αλλά και στο κόστος που απαιτεί η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στέκεται ο Σπύρος Ανδριόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τις προνόμιο που θα διαφοροποιήσει τα μεγάλα brands που δραστηριοποιούνται ήδη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. «Κάποια στιγμή θα μπορούμε να παραγγείλουμε στη Siri ή την Alexa και στο super market της επόμενης ημέρας, αλλά, ακόμα, απέχουμε χρονικά από αυτό το σημείο», εκτιμά ο Κάρολος Πρέγκλερ. «Η διεπαφή του χρήστη με το brand, μέσω του smart speaker, σίγουρα είναι μέρος μιας omnichannelεμπειρίας που ο χρήστης ήδη ζει. Εάν κάτι μας έδειξε ο χρόνος που πέρασε, είναι ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις ήταν έτοιμες, τεχνολογικά και διαφημιστικά για να οδηγήσουν τις εξελίξεις, ενώ πολλές ακόμα έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και θέληση στο να ακολουθήσουν», καταλήγει.

«ΤΑΣΗ Η ONLINE KAI H OFFLINE ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ E-SHOPS»
«Οι τάσεις που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και στο e-commerce στην Ελλάδα και αποτελούν εφαλτήριο για μεγαλύτερη ανάπτυξη καταρχάς είναι, σαφώς, η πληθώρα των νέων ηλεκτρονικών καταστημάτων που ανοίγουν και η πληθώρα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Έπειτα, είναι η δημιουργία νέων δικτυών διανομής (ιδιόκτητα μέσα διανομής, συνεργασία με εταιρείες delivery φαγητού κλπ). Σίγουρα, υπάρχουν και πολλές άλλες τάσεις, όπως η αύξηση της online διαφήμισης, αλλά και της offline διαφήμισης για ηλεκτρονικά καταστήματα, που δημιουργούν ένα κλίμα υπέρ του ηλεκτρονικού εμπορίου στη συνείδηση των καταναλωτών».
Σπύρος Ανδριόπουλος, CEO, Aboutnet

«ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ PERSONALIZATION TECHNOLOGY KAI SAME-DAY ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ»
«Είναι αναμενόμενο η δυναμική του e-commerce να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της νέας καταναλωτικής συμπεριφοράς και να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις σε κλάδους που παρέχουν υπηρεσίες που είχαν πληγεί κατά την πανδημία (π.χ. online bookings), αλλά και σε επιχειρηματικά μοντέλα direct-to-consumers (D2C) που παρακάμπτουν τους ενδιάμεσους. Για την περαιτέρω διατήρηση του θετικού momentum είναι απαραίτητες επενδύσεις στο ευρύτερο e-commerceοικοσύστημα. Όπως είναι το personalization technology και οι υποδομές για same-day εκπλήρωση παραγγελιών που μπορούν να συνεισφέρουν στην απρόσκοπτη ροή νέων πελατών από τα φυσικά στα online καταστήματα».
Γιώργος Μοιρώτσος, Co-founder & CEO, ContactPigeon

«ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΙΣ ONLINE ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ»
«Η πανδημία λειτούργησε σαν επιταχυντής για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Όλοι οι δείκτες εκτοξεύθηκαν και τελικά ο τζίρος του 2020 ήταν ιδιαίτερα αυξημένος. Αναμφίβολα, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη, αλλά ο τρόπος που ήρθε ήταν κάπως απότομος. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί καταναλωτές επέλεξαν τις online αγορές για πρώτη φορά. Είμαι σίγουρος ότι εκτίμησαν τα πλεονεκτήματά τους, παρ’ όλο που δεν έζησαν και την καλύτερη εμπειρία, και ένα μεγάλο ποσοστό τους θα συνεχίσει να ψωνίζει online».
Κάρολος Πρέγκλερ, Co-Founder & General Director, DigitalWise

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ e-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ»
«Οι Έλληνες ανέκαθεν δεν θεωρούνταν early adopters. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια, το καταναλωτικό κοινό δείχνει να απορροφά και να αξιοποιεί πολύ πιο άμεσα τις τάσεις και τα εργαλεία που κυκλοφορούν, ειδικότερα δε οι νεότερες γενιές. Από την άλλη, η ελληνική επιχειρηματικότητα, επίσης, προχωρά όσο θεωρεί πως το κοινό είναι έτοιμο για να αποδεχθεί μια καινοτόμα πρακτική. Ωστόσο, έχουμε δει στην πράξη ότι κάθε νέα ιδέα, εφόσον συνοδεύεται από χρηστικότητα και δίνει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες, βρίσκει το κοινό της, όσο ριζοσπαστική και αν ακούγεται αρχικά. Άρα, υπάρχει χώρος στην ελληνική e-επιχειρηματικότητα να ενσωματώσει νέες τάσεις, όπως το voice commerce και omnichannel shopping, πάντα προσαρμοσμένες στο επίπεδο και την τεχνογνωσία του ελληνικού κοινού».
Νανά Ιωακειμίδου, Chief Communications Officer & Junior Partner, Generation Y

«ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ CUSTOMER JOURNEY, ONLINE ΚΑΙ OFFLINE»
«Χώρες, όπως η Ελλάδα, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε επίπεδο e-commerce, ίσως διότι βρίσκονταν λίγο πίσω στο e-commerce adoption. Τα ψηφιακά κανάλια άλλαξαν εντελώς το customerjourney, τόσο online, όσο και offline. Ακόμη και όσοι πραγματοποιούν τις αγορές τους offline, σε κάποιον βαθμό έχουν ήδη επηρεαστεί από το online. Επομένως, πυλώνας “κλειδί” για την επιβίωση κάθε εταιρείας αποτελεί η εξασφάλιση μιας omnichannel shopping στρατηγικής. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, εμφανίζουν σημάδια υπεροχής σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο απαιτείται συνολική βελτίωση».
Μαρία Δαραδούμη, Sales Director Greece, Kelkoo Group

«ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ EXTRA VALUE ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ»
«O σύγχρονος καταναλωτής έχει τον έλεγχο σε αρκετά πράγματα και, κυρίως, στην εικόνα του προϊόντος ή και του ίδιου του brand. Τα digital reviews πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και η αγοραστική συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει δραστικά μόλις από πέντε αρνητικές αξιολογήσεις. Ο καταναλωτής θέλει πλέον μεγαλύτερη ευκολία στην αλληλεπίδρασή του με ένα e-shop, το οποίο αυξάνει και τις απαιτήσεις του, όχι μόνο για ένα απροβλημάτιστο “σερφάρισμα” στην πλατφόρμα, αλλά και για τη δυνατότητα η ίδια πλατφόρμα να του δίνει το extra value που μπορεί να μην περιμένει ο ίδιος».
Διονύσης Κατσίμπας, Digital Marketing Director, Sleed

«ΤΟ SEAMLESS SHOPPING EXPERIENCE ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑ»
«Η απρόσκοπτη αγοραστική εμπειρία είναι μονόδρομος για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Όλα εξαρτώνται από το πόσο πελατοκεντρική είναι, ξεκινώντας από το πόσο καλά γνωρίζει τον πελάτη της, πόσο βαθιά έχει διερευνήσει τις ανάγκες του. Και αυτό, για να επιτευχθεί, χρειάζεται οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στο user experience, είτε με dedicated in-house ομάδες, είτε με εξωτερικούς συνεργάτες. Επίσης, να υιοθετήσουν τεχνολογίες που επιτρέπουν το single view του πελάτη, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία που διαθέτουν, για να σχεδιάσουν και να προσφέρουν προσωποποιημένες εμπειρίες μέσα από ΑΙ και personalization-enabling πλατφόρμες που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση των πελατών τους».
Άννα Σαββίδου, Marketer, Senior Project Manager, Linakis Digital

GLOBAL TRENDS IN E-COMMERCE

  1. Voice commerce: Αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν, τις, άλλοτε, niche voice-controlled συσκευές για τις αγορές τους.
  2. Visual commerce: Θα αλλάξει το παρωχημένο «αριστερά η φωτογραφία, δεξιά η περιγραφή» στυλ, μέσα από visuals για πιο συναρπαστική ρεαλιστική εμπειρία.
  3. Mobile commerce: Επανακαθορίζει το e-commerce με τεχνολογίες βελτιστοποίησης της ταχύτητας των e-shops και ενίσχυσης του responsiveness σε mobile συσκευές.
  4. Τεχνολογία AR: Αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέα tools στην online shopping εμπειρία με 22% των καταναλωτών να δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις επισκέψεις στα παραδοσιακά brick-and-mortarκαταστήματα.
  5. Subscriptions: Εκτιμάται ότι θα τα υιοθετήσουν ακόμη περισσότερες εταιρείες, με πολλούς onlineretailers να βασίζονται αποκλειστικά σε αυτά.
  6. E-mail marketing: Με 70% των millennials να δηλώνουν ότι προτιμούν πιο εξατομικευμένα e-mails, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερο personalization και interactivity.
    Πηγή: Design Rush