Η υποχρέωση των δημόσιων φορέων να δημοσιεύουν ανακοινώσεις και προκηρύξεις στις εφημερίδες τερματίζεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, εξέλιξη που σαφώς θα δώσει ισχυρό χτύπημα σε αυτές και ιδιαίτερα στις περιφερειακές, που θα χάσουν μια ακόμα σημαντική πηγή εσόδων τους.

Ωστόσο, το τέλος των καταχωρίσεων των δημόσιων φορέων στις εφημερίδες περιορίζει παράλληλα την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ανακοινώσεις και προκηρύξεις, αφού δεν έχουν όλοι την ίδια ευχέρεια και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές μέσω του διαδικτύου. Η τελευταία ανακοίνωση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), στην οποία ο ΣΗΠΕ ζητούσε την επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης των δημόσιων φορέων να προχωρούν σε ανακοινώσεις στον Τύπο, ήταν απλά μια κραυγή αγωνίας της περιφέρειας, που μέρα με την ημέρα βλέπει να σβήνουν οι ελπίδες επιβίωσης των ΜΜΕ της.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης ωστόσο, ο ΣΗΠΕ ζητά να προηγηθεί θεσμικός διάλογος «για την αντικατάσταση του ερειπωμένου πλαισίου που διέπει τα του περιφερειακού Τύπου, με άλλο αρτιμελές, σύγχρονο λειτουργικό και δίκαιο υπόδειγμα».

Ωστόσο υπάρχει άλλος ένας βραχνάς για τον Τύπο και δη τον περιφερειακό, που αφορά στην διατήρηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων Τύπου να καταβάλουν ετησίως, πέραν των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Και όλα αυτά τη στιγμή που όπως εκτιμά ο ΣΗΠΕ σε σχετική του ανακοίνωση «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ήρθησαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, εξακοντίζοντας τις υποχρεώσεις αυτές, δίχως ποτέ έκτοτε να υπάρξει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια».

Όπως επισημαίνει δε ο Σύνδεσμος, «η υποχρέωση αυτή θα ισοσκελιζόταν με τους πόρους του πολυετούς προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου δια της επιδότησης της εργασίας, το οποίο καταργήθηκε και ουδέποτε αντικαταστάθηκε». Ως εκ τούτου, ο ΣΗΠΕ ζητά τη σύνταξη και εφαρμογή προγράμματος ενίσχυσης ή έκτακτη και ειδική ρύθμιση των οφειλών στον ΕΔΟΕΑΠ, με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων.

Όσον αφορά στις εφημερίδες, όλα τα αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων τους συγκλίνουν στην ανάγκη συγκρότησης νέου, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, είτε αναφέρεται σε έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας, είτε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, με κριτήρια την απασχόληση, την αναγνωσιμότητα και την ιστορικότητά τους.

«Η υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου συνιστά μέτρο δημοκρατικής λειτουργίας και συγκαταλέγεται στις προσπάθειες υπέρβασης του ανορθολογικού, ελληνικού υδροκεφαλισμού» τονίζει ο ΣΗΠΕ, ο οποίος επιμένει σταθερά στην ανάγκη έναρξης θεσμικού διαλόγου με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού πλαισίου σχέσεων των επιχειρήσεων Τύπου με την Πολιτεία, την λειτουργία της μαζικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου, γενικότερα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις παραμένουν αρνητικές για τον Τύπο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των δύο προγραμμάτων στήριξης των εφημερίδων που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη, ενώ την ίδια στιγμή δεν εξήγγειλε νέα, όπως είχε υποσχεθεί. Κι αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό στον Τύπο και δη στον περιφερειακό, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Μάλιστα, ο εκνευρισμός των εκπροσώπων του Τύπου εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες όταν διαπιστώθηκε ότι ο τομέας της παραγωγής σειρών και ταινιών ενισχύεται με ποσοστό ως και 40% επί του προγράμματος, διατηρώντας θέσεις εργασίας και γεμίζοντας με ελληνικό πρόγραμμα τους σταθμούς, αφού έτσι επιστρέφεται ένα μέρος του κόστους προγράμματος. Οι εκπρόσωποι της περιφέρειας θεωρούν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού εκτιμούν ότι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ έχουν ενισχυθεί οικονομικά από το κράτος, εν αντιθέσει με τις εφημερίδες και δη τις περιφερειακές.