Τη σχεδόν βίαιη σύγκλιση των ψηφιακών μέσων (sites/portals, mobile, tablets κ.α.) με τα παραδοσιακά, αλλά και το «μετέωρο βήμα» media specialist agencies, διαφημιζόμενων, διαφημιστικών εταιρειών και φυσικά μέσων, στην προσπάθεια αναζήτησης ενός αποδοτικού μοντέλου επένδυσης στα digital media ανέδειξε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση panel με θέμα την επόμενη ημέρα της τηλεοπτικής διαφήμισης, που διεξήχθη στο πλαίσιο του TV & Video Conference, του Marketing Week. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Κάρολος Αλκαλάι (Star Channel), ο Νίκος Σύμπουρας (Aegis Media Hellas) και ο Σπύρος Ζαβιτσάνος (Nielsen Audience Measurement), ενώ αυτή διανθίστηκε με εξαιρετικά εύστοχα σχόλια των συνέδρων, με αποτέλεσμα να αποφέρει σημαντική τροφή για σκέψη.

Στο συνέδριο έντονη ήταν και η παρουσία ξένων ομιλητών, όπως των Sophie Walker (FOX International Channels), Thomas Duhr (IP Deutschland) Ferran Clavell (TV3, Spain), Jorge Papanicolau (The Nielsen Company), Luca Poggi (Discovery Media, Italy). Όσα ειπώθηκαν μου δημιούργησαν την αίσθηση ότι η διαφημιστική αγορά αναζητεί σχεδόν απεγνωσμένα, «εδώ και τώρα», ένα εμπορικό μοντέλο, το οποίο να μετουσιώνει σε διαφημιστικά έσοδα τη δυναμική που προκύπτει από τη σύγκλιση των digital μέσων με τα παραδοσιακά. Η δυναμική των digital media αυξάνεται, αλλά ο κατακερματισμός τους δεν βοηθά στην αποτελεσματική στόχευση του κοινού που μετακινείται προς αυτά.

Παράλληλα, καθιστά δύσκολη την μέτρηση του R.O.I, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Οι marketers δεν εμπιστεύονται ακόμα τις μετρήσεις αυτών των μέσων. Θα πρέπει όμως να πέσουν οι τόνοι. Από τη μια οι διαφημιζόμενοι επιβάλλεται να εντρυφήσουν ουσιαστικά στα digital media και στις ευκαιρίες που αποδεδειγμένα προσφέρουν, ενώ από την άλλη, οι εκπρόσωποι των digital media θα πρέπει να μην δείχνουν τόσο έντονα την αγωνία τους να πείσουν τους διαφημιζόμενους ότι αξίζει η επένδυση σε αυτά, αφού τούτο δεν αμφισβητείται. Απαιτείται όμως χρόνος ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες. Αλλά και οι άνθρωποι…