Η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, η αύξηση των πωλήσεων και η επικοινωνία των beauty brands και των retailers με το καταναλωτικό κοινό, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Digital Beauty Forum 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε virtually την Παρασκευή, 12 Ιουνίου.

Η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, η αύξηση των πωλήσεων και η επικοινωνία των beauty brands και των retailers με το καταναλωτικό κοινό, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Digital Beauty Forum 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε virtually την Παρασκευή, 12 Ιουνίου.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν Έλληνες και ξένοι ομιλητές από beauty brands, beauty retailers και consultants, οι οποίοι παρουσίασαν τις απόψεις τους για τη μετά-κορωνοϊού εποχή και μοιράστηκαν tips και καλές πρακτικές, ενώ εστίασαν στην digital αλλαγή που μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα brands.

Στα παράλληλα events που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνονται το ξεχωριστό booth για one-to-one networking μεταξύ των συνέδρων και expo των χορηγών, ενώ οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους μέσω online chat.

Διοργανωτές του Digital Beauty Forum 2020 ήταν τo Marketing Week και το Fashion Daily και χορηγοί το 360 digital agency, NetSteps, και το Project Agora. Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Βαλλογιάννη, Head of Fashion Daily Unit.

ΑΠΟ ΤΑ HERO PRODUCTS ΣΤΑ DIGITAL SERVICES
Στο συνέδριο συμμετείχε η Digital Manager της L’Oréal, Monika Matus-zewska, η οποία παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις καινοτομίες της εταιρείας, όπως την εφαρμογή Modiface, η οποία ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες, όπως 3D, ΑΙ και ΑR στο μακιγιάζ και στο skincare, μεταξύ των οποίων eyebrow try-ons, live tutorials, καθώς και hair diagnostics και try-ons. Την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιεί και η Vichy, με τη βοήθεια της οποίας οι χρήστες μπορούν να διαγνώσουν τις ανάγκες της επιδερμίδας τους και να λάβουν πληροφορίες για τα προϊόντα που τις καλύπτουν ικανοποιητικά.

Παράλληλα, η Monika Matuszewska μίλησε και για τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου για την εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας και στο haircare με το Virtual Haircolor Advisor με φωνητική ανταπόκριση, αλλά και στο Perso, το σύστημα ΑΙ που προσφέρει μία personalized εμπειρία skincare στο σπίτι, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2021 και θα επεκταθεί σε κραγιόν και foundation, αλλά και για το νέο personalized tool της La Roche-Posay, My Skintrack UV, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες της ευαίσθητης επιδερμίδας.

ENGAGING ΣΧΕΣΗ ΜΕ PERSONALIZED EXPERIENCES
Την εκδήλωση «άνοιξε» η Κωνσταντία Κράτσα, Head of Marketing της Estée Lauder Travel Retail EMEA, η οποία εστίασε στο digital transformation του beauty industry, καθώς και στη συνειδητή επιλογή των καταναλωτών να στραφούν στο online shopping.

Προέτρεψε τα brands να χτίσουν μία ολιστική, engaging σχέση με τον καταναλωτή, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες, όπως το AR, το AI, τα VR tools και τα personalized experiences, ενώ, στην αναφορά της στο τρέχον αντικείμενό της, το travel retail, υπογράμμισε ότι το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι να ονειρευτούν, να προγραμματίσουν online το επόμενο ταξίδι τους και να αναζητήσουν τα προϊόντα που επιθυμούν, δυνατότητα την οποία παρέχει το digital.

Επίσης, μίλησε και για τις στρατηγικές συνεργασίες του Ομίλου Estée Lauder με την Google και το Facebook, προκειμένου να ενισχύσει high-tech εμπειρίες και υπηρεσίες, όπως το reserve & collect στα αεροδρόμια.

STAKEHOLDERS, INNOVATION ΚΑΙ JOURNEY MAPPING
Από την πλευρά της, η Karinna Nobbs, Futurist, αναφέρθηκε στο οικοσύστημα των stakeholders που στηρίζουν τα brands, καθώς και στις ευκαιρίες που θα επιτρέψουν ένα νέο growth μέσα από την επικοινωνία με τον καταναλωτή. Πρότεινε μία «συναισθηματική» σχέση με τον καταναλωτή, ικανή να κερδίσει το brand loyalty, τις συνεργασίες με άλλα brands, καθώς και τον πειραματισμό, ο οποίος θα τους εξασφαλίσει το learnability.

Μίλησε για 3 είδη καινοτομίας, τα incremental innovation, disruptive innovation και ecosystem and journey mapping και επέμεινε στην αύξηση της προσπάθειας των brands να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές και να τους ενθαρρύνουν μέσα από marketing πρωτοβουλίες και transformational experiences.

IN-STORE EXPERIENCES, ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΙ STORYTELLING
Στο Digital Beauty Forum συμμετείχε η Kate Nightingale, Head Consumer Psychologist & Founder, Style Psychology, η οποία παρατήρησε ότι το μυστικό για την επαναφορά της σχέσης brands και καταναλωτών in-store αποτελεί η αίσθηση εγγύτητας, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και το simplicity τόσο στο περιβάλλον του καταστήματος, όσο και στην αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Η Flavilla Fongang, Creative Brand Specialist, μίλησε για τη σημασία του content marketing στην ενίσχυση του loyalty, το emotional connection και το brand advocacy, ενώ τόνισε τον εξέχοντα ρόλο των social media και των influencers και micro-influencers για την προσέλκυση του κοινού.

Επίσης, τόνισε ότι στην post-Covid περίοδο, τα brands θα πρέπει να επιλαμβάνονται και του affordability τους, προχωρώντας σε προσφορές και εκπτώσεις, ενώ, παράλληλα, οφείλουν να προετοιμάζουν καινοτομίες, ώστε να τις κάνουν launch με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Όσον αφορά στον Rumble Romagnoli, Founder & CEO της Relevance, επισήμανε ότι η ιστορία που «αφηγούνται» τα brands είναι το κλειδί για τη μετάδοση του brand message και, κατ’ επέκταση, της επιτυχίας του. Παράλληλα, παρουσίασε κάποια επιτυχημένα παραδείγματα storytelling στο luxury industry, όπως του οίκου Hermès και της αλυσίδας ξενοδοχείων The Four Seasons, και υπογράμμισε ότι το storytelling εξασφαλίζει awareness, κατανόηση, empathy, αναγνώριση και, επομένως, νόημα στο brand message.

ΤΑ BEST PRACTICES 4 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ BRANDS
Τις καλές πρακτικές τους παρουσίασαν 4 ελληνικά brands στο πλαίσιο του Digital Beauty Forum, κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς και τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα, η Αργίνη Βαλλή, Marketing Manager της Aveda, παρουσίασε τη Mood Boosting 360 στρατηγική της με activations στα social media καθόλη τη διάρκεια του lockdown, η οποία απέφερε στο brand αύξηση των followers κατά +17%, +1500% του sell-out, 420.000 νέα impressions και εξοικονόμηση 300.000 ευρώ.

Η Clinique «έτρεξε» 2 καμπάνιες -τις I Am Clinique και How To Clinique-, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μάλιστα, ο Brand Communications Manager Clinique & Designer Fragrances, Balkans, Ευριπίδης Γουργουλίδης, δήλωσε ότι οι καμπάνιες είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 200 νέα post στο Facebook και το Instagram του brand, πάνω από 100.000 likes, μετέτρεψαν 165 συμβούλους του brand σε ambassadors, ενώ απέσπασαν την αναγνώριση του top management της μητρικής εταιρείας.

Την καμπάνια Stand for Pros διεξήγαγε η L’Oréal, με τη Μαρίνα Ζαμζάρα, Communication & Social Media Specialist της L’Oréal Hellas, να δηλώνει ότι πυροδότησε πάνω από 300 posts και stories στα social media και έφτασε το 1,5 εκατ. viewers, ενώ μετά την άρση του lockdown μετατράπηκε σε Pros are Back, περιλαμβάνοντας φωτογραφίες, mini videos και υλικό από την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων.

Τέλος, την καμπάνια At Home With Sephora παρουσίασε η Κωνσταντίνα Σοφιανοπούλου, Digital Manager της Sephora, με Instagram live activations με τη Europe pro makeup artist του brand, εύκολα tutorials για το σπίτι, Q&As και beauty περιεχόμενο, καθώς και lives με local influencers, makeup artists, beauty editors και άλλους partners του brand. Παράλληλα, το brand μείωσε το hardselling περιεχόμενο, εστιάζοντας στο θεματικό, και προσάρμοσε τη στρατηγική του στη βελτίωση του skincare με digital thematic animations, δυνατές συνεργασίες και web exclu competitive promos.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ο Γιάννης Καραλής, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της NetSteps, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του mCommerce, δίνοντας έμφαση στη χρησιμότητα των Progressive Web Apps (PWAs) και υπογράμμισε ότι από το 2016 οι αγορές μέσω mobile αυξήθηκαν κατά 15%, ποσοστό, το οποίο έως το τέλος του 2021 αναμένεται να αγγίξει το 73%. Πρόσθεσε ότι το app conversion είναι 157% υψηλότερο από το mobile web conversion και ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα το πρώτο PWA βρίσκεται ήδη στον «αέρα».