Τη σχέση μεταξύ εθνικότητας και consumer experience εξετάζει πρόσφατο Consumer Equality Equation report του WWP, για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, καταλήγοντας σε μερικά ενδιαφέρονται ευρήματα.
Σχολιάζοντας την έκθεση, η Miriam Habibi, Head of Advanced Media της GroupM UK, τονίζει ότι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την παρουσίαση ατόμων από υποεκπροσωπούμενες ομάδες, «αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο που να παρουσιάζει τις ομάδες αυτές ως “φυσιολογικές” και όχι ως “στερεοτυπικές”».
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (82%) ανέφερε ότι τα brands παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας της Βρετανίας, ενώ το 80% δηλώνει ότι τα brands έχουν «ευθύνη» να αντανακλούν τη σύγχρονη Βρετανία.
Οι καταναλωτές από μειονοτικές εθνοτικές ομάδες κατέταξαν τη φυλετική ισότητα ως το σημαντικότερο (72%) από όλα τα θέματα για τα οποία τα brands θα πρέπει να συζητούν δημόσια. Πολύ κοντά βρέθηκαν και οι συζητήσεις σχετικά με την ισότητα για τα άτομα με αναπηρία, ακολουθούμενες στενά από την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα (71%) και τα ανθρώπινα δικαιώματα (επίσης 71%).
Πώς γίνεται, όμως, ένα brand να προβάλλει και να προωθεί τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, χωρίς να εφαρμόζει το ίδιο και στο εσωτερικό του; Περσινή έρευνα έδειχνε ότι εργαζόμενοι από μειονοτικές εθνοτικές ομάδες αντιστοιχούν μόλις σε 1 στις 16 διοικητικές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετός ακόμα δρόμος να διανυθεί εδώ, λοιπόν.
Για να έρθουμε και στη χώρα μας, η Ελλάδα σκοράρει χαμηλότερα από το παγκόσμιο Inclusion Index (57% έναντι 63%), σημειώνοντας μάλιστα μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με την έρευνα του 2021 (59%), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Global DEI Census, η οποία διερευνά τη διαφορετικότητα και ισότιμη ένταξη στον κλάδο του marketing και της επικοινωνίας. Τα αποτελέσματα από την Ελλάδα καταγράφουν στασιμότητα, αλλά είναι σημαντικό ότι η σχετική ενεργοποίηση των εταιρειών αναγνωρίζεται από τους εργαζόμενους του κλάδου.
Περισσότερα ευρήματα θα βρείτε στο τρέχον τεύχος, με την ελπίδα ότι όταν ένα ζήτημα καταγράφεται, μπαίνει σε νούμερα και γίνεται πιο «χειροπιαστό», οδηγεί σε μεγαλύτερη δράση και ενεργοποίηση.