Ο Francesco Vitali έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σαν μια πολύπλευρη κατηγορία επιχειρηματία από μόνος του. Αν και είχε κατακτήσει την υποκριτική στην καρδιά του Χόλυγουντ, με σοβαρές συνεργασίες όπως οι Anthony Hopkins, Liza Minnelli, George Clooney, Steven Soderbergh, έβαλε φρένο στη ματαιοδοξία του για να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, τη διεύθυνση τεράστιων παραγωγών και διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου, το μάρκετινγκ και την προώθηση πολλών brands και προσωπικοτήτων και τις επιχειρήσεις.

Συν-ιδρυτής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ 48 FILM PROJECT, ίσως το δημοφιλέστερο Διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου του πλανήτη. Ένα φεστιβάλ τόσο viral που έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες κινηματογραφιστές από περισσότερες από 130 χώρες και πόλεις του πλανήτη, να δοκιμάσουν το ταλέντο τους και τα όρια τους δημιουργώντας μία ταινία μικρού μήκους σε μόλις 48 ώρες.

Μαζί με τον συνέταιρο του Chris Siametis το ξεκίνησαν το 2008, στην Ελλάδα.
Αρχικά ήταν ένας κινηματογραφικός διαγωνισμός μόνο για Έλληνες για να δημιουργήσουν μία μικρού μήκους ταινία μέσα σε 48 ώρες. Το 2009 όμως και παράλληλα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, δημιούργησαν το 48 GO GREEN το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία και τα έσοδα από την προβολή του δόθηκαν εξολοκλήρου στην WWF (World Wildlife Federation).

Το 48 GO GREEN έγινε ένας διαδικτυακός διεθνής διαγωνισμός, με διαδικτυακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με ζωντανές εκδηλώσεις σε 10 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Οι 15 κορυφαίες νικήτριες ταινίες παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και στο NAB Show στο Λας Βέγκας.

Το 2011 αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα διαγωνιστικών ταινιών www.48Filmproject.com και να δώσουν ίσες ευκαιρίες σε χιλιάδες κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο. Μετέβησαν στις ΗΠΑ και από τότε ο κινηματογραφικός διαγωνισμός διεξήχθη αποκλειστικά διαδικτυακά. Φέτος επιστρέφει δυναμικά στην Ελλάδα και το 48 GO GREEN is «back in town».

Ο Francesco όμως δεν κάθεται ποτέ στην ησυχία του… Αλλάζει χώρες και επαγγελματικές δραστηριότητες, σαν το παιδί που μόλις ανακαλύπτει πώς λειτουργεί το «παιχνίδι» του, χάνει το ενδιαφέρον του. Μόλις κατακτά μια δραστηριότητα, βαριέται την έλλειψη πρόκλησης και αναζητά μία καινούργια, με δεδομένο πάντα πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι ανιαρή.

Ζει πλέον και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Κηφισιά και το Beverly Hills.
Δημιούργησε με τον στενό του συνεργάτη Chris Siametis, την Creamy W Group, και στην φαρέτρα των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται από ακίνητα σε όλη την Αμερική, start ups από προϊόντα τεχνολογίας και κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι εταιρείες καλλυντικών.

MW: Κύριε Vitali, λένε πως «ο… δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος». Το 48 GO GREEN επιστρέφει και μετά από πολλά χρόνια επιτυχημένης πορείας, μαζί και η Creamy W Group, με έδρα το Beverly Hills των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Francesco Vitali: Η Ελλάδα είναι μόνιμα στην καρδιά και την ψυχή κάθε ομογενή που ζει και δημιουργεί σε κάθε χώρα μακριά από την γενέτειρα του. Δεν πιστεύω στις «οριστικές επιστροφές» ούτε στη μονιμότητα. Σαν επιχειρηματίας κάθε φορά πρέπει να πάρεις αποφάσεις δεδομένων των καταστάσεων. Η τελευταία διετία ήταν πρωτόγνωρη για τους ανθρώπους της δικής μου γενιάς. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δεδομένο, αυτό της πανδημίας, που παρόμοιο δεν έτυχε να διαχειριστούμε στο παρελθόν. Η από κοινού απόφαση με τον στενό μου συνεργάτη Chris Siametis, ήταν να βρεθούμε κοντά στις οικογένειες μας και να δώσουμε χρόνο για όσο διάστημα χρειαστεί, μένοντας «παρατηρητές» των εξελίξεων. Επειδή όμως προσωπικά πολύ δύσκολα μπορείς να με «κρατήσεις» στο Pause, διότι είμαι άνθρωπος που μου αρέσει το Fast Forward (γελάει), είναι πολύ δύσκολο να σταματήσω να δημιουργώ projects και concepts.

H Creamy W έκανε αισθητή την παρουσία της στο Digital Press με το Ομογενειακό portal Greekschannel.com. Να το θεωρήσουμε ως την οριστική επιστροφή σας στην Ελλάδα;

Δεν θα μπορούσα ποτέ να με φανταστώ εγκλωβισμένο σε αδράνεια. Ερχόμενος εδώ έπρεπε κάτι να κάνω και με κάτι να καταπιαστώ. Παράλληλα με τις δραστηριότητες του digital marketing σε μεγάλα brands στην Αμερική τα οποία διαχειριζόμαστε και από απόσταση, αφουγκράστηκα ελεύθερο χώρο στο digital press αρχικά, και επειδή όλα τα portals λίγο πολύ έχουν την ίδια ροή ειδήσεων, σκεφθήκαμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ-περιοδικό στο διαδίκτυο στο οποίο οι καθημερινές ειδήσεις θα αντικατασταθούν από μεγάλα άρθρα ρεπορταζο-ανάλυσης για εκείνους που θέλουν να διαβάσουν κάτι πιο ουσιαστικό από μία είδηση ροής. Έτσι δημιουργήθηκε το GreeksChannel.com.

Όταν το 48FILM Project πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα, θυμάμαι πως η Αθήνα κυρίως μέσα σε ένα διήμερο, είχε μετατραπεί σε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό σκηνικό. Φέτος οι Έλληνες κινηματογραφιστές θα έχουν την χαρά να ζήσουν και τους ρυθμούς του πιο ξέφρενου κινηματογραφικού φεστιβάλ. Γιατί όμως το 48 γίνεται μετά από τόσα χρόνια ξανά GO GREEN;

Επειδή η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία ακραία απειλή για τον πλανήτη μας, και επειδή είναι στο χέρι όλων μας να μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την καταπολεμήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για εμάς και για τα παιδιά μας. Μετά από μία πανδημία που συνεχίζουμε να διανύουμε, επαναπροσδιορίζεις τις καταστάσεις, τα θέλω, τους στόχους σου και προσαρμόζεσαι περισσότερο στις τάσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσταγές της εποχής. Για αυτό αποφασίσαμε να επαναφέρουμε το 48 GO GREEN, και έχει μεγάλη σημασία να το ξανακάνουμε από εδώ που πριν αρκετά χρόνια το πρωτοξεκινήσαμε.

Κύριε Βιτάλι, τι σημαίνει Creamy W για εσάς, από πού προέκυψε το όνομα και ποιος είναι ο συμβολισμός που κρύβεται μέσα σε αυτό το brand;

Creamy είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται στην σύγχρονη urban διάλεκτο, για να περιγράψει οτιδήποτε θες να χαρακτηρίσεις με καλό ή θαυμαστικό τρόπο. Το W είναι το ελληνικό Σ και το διπλό V και ουσιαστικά προέρχεται από το πρώτο γράμμα των επωνύμων μας. Vitali-Σιαμέτης the founders! Πάντα θέλουμε οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μας να απευθύνονται στην «crème de la crème», αυτό που και σήμερα χαρακτηρίζουμε ως το καλύτερο από τα καλύτερα.

Από ότι φαίνεται όμως δεν σταματήσατε εκεί. Την ίδια χρονιά η εταιρεία «κλείνει το μάτι» και στον εκδοτικό χώρο με την Creamy W Books και φέτος μπαίνει και στις τηλεοπτικές παραγωγές με την Creamy W Productions.

Οι εκδόσεις προέκυψαν κατά κάποιον τρόπο όταν εκδώσαμε το βιβλίο της καλής φίλης Ζήνας Κουτσελίνη, «Μια σελίδα την Ημέρα». Ενώ ήταν μία μονομερής κίνηση ουσιαστικά, στη συνέχεια είδα ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον στο βιβλίο το οποίο έχει τη διαχρονική του αξία μέσα στον χρόνο. Μιλήσαμε με ξένους εκδοτικούς και με την Amazon Books και συνάψαμε μία υπέροχη συνεργασία, φέροντας αποκλειστικά στην Ελλάδα νέους εξαιρετικούς τίτλους βιβλίων. Μόλις κυκλοφορήσαμε τα παγκοσμίως Best Seller παιδικά βιβλία του super star του ΝΒΑ, LeBron James «Είμαστε μια οικογένεια» και το «Εγώ υπόσχομαι», καθώς και το Βιβλίο της πιο αξιαγάπητης Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Michelle Obama «Με τα δικά της λόγια». Η αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα, ενώ είναι σχετικά μικρή, έχει ένα ενδιαφέρον. Τώρα αναφορικά με τις παραγωγές μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στο Hollywood ήταν κάτι που δεν το επιδίωξα.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει ενδιαφέρον ή κάτι καινοτόμο στην Ελλάδα, καθότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα τηλεοπτικά προϊόντα είναι ως επί το πλείστον βασισμένα σε format Αμερικανικών παραγωγών. Όταν όμως προσέγγισα τον κύριο Λάκη Γαβαλά με αφορμή το υπό έκδοση βιβλίου του, με πληροφόρησε πως είχε ήδη δεσμευτεί να κυκλοφορήσει το βιβλίο του με έναν πολύ αξιόλογο και ιστορικό εκδοτικό οίκο, τις Εκδόσεις Άγκυρα, αλλά αυτό δεν μας σταμάτησε να βρεθούμε για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για κάποια μελλοντική συνεργασία σε κάποιον άλλον επιχειρηματικό τομέα. Είμαστε και οι δύο ανήσυχοι entrepreneurs. Έτσι του πρότεινα ένα concept για μία digital εκπομπή η οποία θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα δικά του μέτρα. Όταν όμως γνωρίσεις τον Λάκη καλά, αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχει ούτε μέτρα ούτε σταθμά. Είναι tornedo δίχως σταματημό.

Τι θα κερδίσει ο μεγάλος νικητής του 48 GO GREEN;

Ο μεγάλος νικητής από την Ελλάδα θα περάσει αποκλειστικά στον μεγάλο τελικό και θα προβληθεί η ταινία του στο «σπίτι» των μεγαλύτερων σκηνοθετών του πλανήτη, το DIRECTOR GUILD OF AMERICA στο Hollywood, διεκδικώντας το μεγάλο χρηματικό έπαθλο. Η ταινία του θα προβληθεί μπροστά σε εκείνους που κινούν ουσιαστικά τα νήματα στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία του θεάματος.

Έχουμε και λέμε, 48 GO GREEN, Creamy W Group, Creamy W Books, Creamy W Productions, να υποθέσουμε πως η Ελλάδα θα γίνει η βάση σας;

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού… (γελάει). Η Αμερική είναι η χώρα που λειτουργώ και δημιουργώ ασταμάτητα τα τελευταία 25 χρόνια. Η Ελλάδα όμως είναι η πατρίδα μου και πάντα ελπίζω θα υπάρχει ο χώρος μου μέσα σε αυτήν. Μακάρι να υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον και να ασχολούμαι με διάφορα projects και εδώ, τουλάχιστον όσο θα το επιτρέπουν οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες στην Αμερική. Διότι η βάση τη δεδομένη στιγμή της Creamy W Group είναι η California των ΗΠΑ.