Για 11η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης επιβράβευσε την Εταιρική Υπευθυνότητα που εντάσσεται στην επιχειρηματική στρατηγική. Τα αποτελέσματα, σκιαγραφούν την αυξανόμενη σημασία που επιχειρήσεις αποδίδουν σταθερά στον τομέα της ΕΚΕ, με δομημένο τρόπο και συνεπή οπτική.

Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens Hotel, με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι 14 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2018, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά πρακτικές Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και το CRI Pass.

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 11 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του CR Index στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον Πρίγκιπα Κάρολο.

Στα 11 αυτά χρόνια, το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 50 εταιρείες και οργανισμούς από 12 διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική τους στρατηγική. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου, αποδεικνύεται πως τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI Standards, καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Φέτος στην Ελλάδα, και μετά από την κατάκτηση των τεσσάρων πρώτων βραβείων Diamond από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τον Όμιλο ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, το Ινστιτούτο απένειμε το πέμπτο Diamond, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, εκ νέου στην Εθνική Τράπεζα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Oι διακρίσεις ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

Διακρίσεις CR Index
Diamond: Εθνική Τράπεζα
Platinum: Wind Ελλάς
Gold: Genesis Pharma, Janssen-Cilag Φαρμακευτική, Pepsico Greece, Novartis Hellas
Silver: Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία
Bronze: Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μύλοι Λούλη
Best Progress Gold Award: (για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με πέρυσι): Janssen-Cilag Φαρμακευτική
Best New Entry: (για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία): Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία

Τιμητικές διακρίσεις, ανά πυλώνα αξιολόγησης:
Έπαινος για την Κοινωνία: Wind Ελλάς
Έπαινος για το Περιβάλλον: Μύλοι Λούλη
Έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον: Pepsico Greece
Έπαινος για την Αγορά: Janssen-Cilag Φαρμακευτική

Διακρίσεις CRI Pass
Το CRI Pass φέτος διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο, για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη:
– Εθνική Ασφαλιστική
– ΙΟΝ Α.Ε
– Νέα Γενιά Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη
– NJV Athens Plaza

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, τόνισε: «Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης κλείνει 11 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και φέτος βραβεύει 14 επιχειρήσεις με υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά πρότυπα. Πρέπει να τονίσω ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και επιπλέον ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων».

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε: «Tα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση έχουμε σημαντική αύξηση των εταιρειών που ενεργοποιούνται συστηματικά στην Εταιρική Υπευθυνότητα και χρησιμοποιούν διεθνή εργαλεία και ratings όπως ο CR Index. Η πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) ανέδειξε τη σημαντική συσχέτιση της βελτίωσης της κερδοφορίας με τη διαφάνεια και την εφαρμογή στρατηγικής για την Εταιρική Υπευθυνότητα. Αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή της Eταιρικής Ευθύνης και διεθνών εργαλείων κάνει καλό όχι μόνο στη φήμη αλλά και στα αποτελέσματα των εταιρειών καθώς και στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Tomas Sercovich, CEO του οργανισμού Business in the Community (BITC) Ιρλανδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία ενίσχυσε τη στροφή προς βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές και έκανε τις εταιρείες πιο ώριμες στον τομέα αυτό. Τώρα, οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για θέσεις εργασίας, τα οποία είναι κριτικής σημασίας για την επιχειρηματική τους πορεία, τη φήμη και την ανταγωνιστικότητά τους.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟΝΕΜΗΤΕΣ
Τη φετινή εκδήλωση προλόγισε ο Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Ν.Δημοκρατίας, ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, καθώς και η Αναστασία Ψωμιάδη εκ μέρους του Προέδρου της ΚΕΔΕ κυρίου Γιώργου Πατούλη.

Τη βράβευση των εταιρειών πραγματοποίησαν οι: Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος Ν. Δημοκρατίας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Αναστάσιος Ροδόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Βασίλειος Ραμπάτ, Πρόεδρος Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), Δημήτρης Ρούλιας, Γ.Γ της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και Μάκης Σαββίδης, Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Εκπρόσωποι των εταιρειών που πρωταγωνίστησαν στα φετινά βραβεία, αποτιμούν τις διακρίσεις και σκιαγραφούν τους λόγους που οδηγούν στη συνεπή και σε βάθος χρόνου σύνδεση της ΕΚΕ με την επιχειρηματική στρατηγική.

«Η διακρίσεις ενισχύουν τις δεσμεύσεις μας»
«Στη Novartis Hellas αποδίδουμε πρωταρχική σημασία στην επιστροφή αξίας στην κοινωνία μέσα από τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιούμε και στα οποία συμμετέχουμε ενεργά όλοι οι εργαζόμενοι. Το βραβείο επισφραγίζει και αναγνωρίζει το έργο όλων μας στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Αυτή η χρυσή διάκριση από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για τη συνέπεια και τις επιδόσεις της Novartis Hellas, στην εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2018-2019, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δέσμευσή μας να συνεχίζουμε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης να θέτουμε τον ασθενή στο επίκεντρο, να εμπνεόμαστε από αυτόν και να εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας».
Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας, Novartis HELLAS


«Η ΕΚΕ είναι δομικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας»
«Για εμάς στην PepsiCo η κοινωνική προσφορά, αλλά και η δημιουργία του βέλτιστου εργασιακού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους μας, αποτελούν δομικά στοιχεία της φιλοσοφίας μας, είναι η πυξίδα της καθημερινής μας λειτουργίας. Είναι ισχυρή μας πεποίθηση ότι η επιτυχία της επιχείρησης και η αειφόρος βιωσιμότητα του κόσμου στον οποίο όλοι μετέχουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, είναι το διαβατήριο για το επιτυχές πέρασμα σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

Οι δύο φετινές διακρίσεις, Χρυσό CRI και Ειδικός Έπαινος για το εργασιακό μας περιβάλλον, από έναν διεθνώς καταξιωμένο θεσμό όπως ο Δείκτης CR Index, είναι μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ουσιαστική επιβράβευση για την ευθύνη μας προς την κοινωνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους εργαζομένους, το σεβασμό στο περιβάλλον, για ένα καλύτερο αύριο όπου οι τοπικές κοινωνίες προοδεύουν και ευημερούν».
Ναυσικά Πανούση, Senior HR Manager Greece & Cyprus, Pepsico

«20 Στόχοι για το 2020»
«Έχοντας ενεργοποιήσει τη νέα στρατηγική “20 Στόχοι για το 2020”, η Wind κατατάσσεται για μια ακόμα χρονιά στην κατηγορία Platinum και αποσπά για 2η χρονιά ειδική διάκριση για την προσφορά της στην Κοινωνία. Η νέα στρατηγική που χαράζει η Wind – η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που υιοθετεί παγκόσμια προσέγγιση- αποτελείται από 20 στόχους για το 2020, εναρμονιζόμενη με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών (SDGs).

H Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της εταιρείας αλλά και για τη σχέση μας με την ελληνική κοινωνία. Η διάκριση αποδεικνύει έμπρακτα τη μακροχρόνια δέσμευση μας για αξιοπιστία, βελτίωση και ανάπτυξη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και για το υπόλοιπο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον».
Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, Wind

«Οι διακρίσεις αποδεικνύουν την αφοσίωσή μας»
«Η σταθερή πρόοδος που για τρίτη συνεχή χρονιά σημειώνουμε, φέρνει νέες διακρίσεις οι οποίες αποδεικνύουν την υψηλή επικέντρωση και μακροχρόνια δέσμευση της Janssen Ελλάδος, για ουσιαστική ενσωμάτωση υπεύθυνων και βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών στην εταιρική στρατηγική της. Με προτεραιότητά μας τον ασθενή, ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία και όραμα ένα καλύτερο αύριο για όλους, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε, ενισχύοντας συνεχώς το θετικό, εταιρικά υπεύθυνο αποτύπωμά μας».
Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Ελλάδος

«Έμφαση στη διαχρονική στήριξη τοπικών κοινωνιών»
«Η διάκριση της Μύλοι Λούλη αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή αλλά και επιβεβαίωση της προσήλωσής μας να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Με έμφαση στη διαχρονική στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των συνανθρώπων μας, δραστηριοποιούμαστε με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, επιστρέφοντας την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι καταναλωτές μας. Κάθε διάκριση αποτελεί για εμάς κίνητρο να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι αλλά και δέσμευση να συνεχίσουμε να προσφέρουμε».
Όλγα Μάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικής Υπευθυνότητας, Μύλοι Λούλη

«Είμαστε έτοιμοι για την πρώτη έκθεση ΕΚΕ»
«To CRI Pass είναι η πρώτη μας πιστοποίηση για το πρόγραμμα ΕΚΕ που έχουμε ξεκινήσει ως εταιρεία τα τελευταία δυο χρόνια. Είναι ιδιαίτερα σημαντική διάκριση καθώς σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έχουμε ήδη αξιολογηθεί και διακριθεί για την κοινωνική μας επίδοση. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι οι βασικές αρχές της αειφορίας και της εταιρικής ευθύνης προϋπήρχαν μέσα στην στρατηγική της εταιρείας μας από την ίδρυσή της το 1930.

Ανέκαθεν πίστευε η εταιρεία μας στην άριστη ποιότητα των προϊόντων της, στην άριστη σχέση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, στον σεβασμό του περιβάλλοντος. Αυτό, πραγματικά βγαίνει στην τεράστια αποδοχή, αγάπη και αναγνώριση που τυγχάνει το όνομα ΙΟΝ στην Ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επόμενο Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουμε την πρώτη μας έκθεση εταιρικής ευθύνης.
Μιχάλης Φιλιππίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Εταιρικής Ευθύνης, ΙΟΝ Α.Ε.

«Θέλουμε να βελτιώνουμε τις υπεύθυνες πρακτικές μας»
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και ευτυχείς. Επιβραβεύτηκε η ισχυρή δέσμευσή μας προς την αειφόρο ανάπτυξη μέσω των υπηρεσιών και λειτουργιών μας -καθώς εφαρμόζουμε νέους καινοτόμους τρόπους για την ενίσχυση της- αλλά και η προτροπή προς τους πελάτες μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας προς αυτή την σημαντική κατεύθυνση.

Η διάκριση είναι σημαντική για το NJV Athens Hotel, το μοναδικό ξενοδοχείο που βραβεύεται με το CRI Pass, καθώς αναγνωρίζεται το επίπεδο αφοσίωσής του σε ηθικές και βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Ο στόχος μας δεν είναι απλώς να στηρίξουμε πρωτοβουλίες ΕΚΕ, αλλά να βελτιώνουμε αδιάλειπτα τις βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές που αποτελούν βασικό μέρος της συνολικής επιχειρηματικής μας στρατηγικής».
Βάνα Λαζαράκου, Γενική Διευθύντρια NJV Athens Plaza

«Δημιουργία των υπεύθυνων ηγετών του αύριο»
Η ειδική πιστοποίηση CRI Pass αποδεικνύει την ενσωμάτωση των αρχών της σύγχρονης ΕΚΕ στη δομή και στρατηγική του σχολείου, ενώ, πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που κατακτά τη διάκριση αυτή. Βασική προτεραιότητά μας είναι να εστιάσουμε στην καλλιέργεια της κοινωνικής προσφοράς και της ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, προκειμένου να συμβάλλουμε καθοριστικά στη δημιουργία ηγετικών προσωπικοτήτων που θα λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου.

Οι μαθητές μας εκπαιδεύονται να προβαίνουν στη λήψη πρωτοβουλιών, να υλοποιούν δεσμεύσεις και να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Η συμμετοχή στον δείκτη μας βοήθησε να συντονίσουμε αποτελεσματικότερα τις ενέργειες και να τις αξιολογήσουμε».
Κλάδου Αθηνά, Δημητρακοπούλου Σπυριδούλα, Επικεφαλής EKE Νέα Γενιά Ζηρίδη

«Η ΕΚΕ βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας»
Η Εθνική Ασφαλιστική, κορυφαία εταιρία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, διαθέτει υψηλό δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας, ο οποίος διαπερνά όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της και καλύπτει τομείς όπως η Κοινωνία, το Περιβάλλον, το Ανθρώπινο Δυναμικό, η Αγορά, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και η Υγεία. Η διάκριση CRI PASS, που δόθηκε στην εταιρία μας με ποσοστό 64% είναι η επιβράβευση των προσπαθειών μας, αλλά και το κίνητρο που θα μας ωθήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Διότι το CRI PASS αποτελεί το πλέον αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα βασικά ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μια υπεύθυνη επιχείρηση με στόχο την αναγνώρισή της στα θέματα αυτά. Για εμάς στην Εθνική Ασφαλιστική η έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας και αντανακλά την πίστη μας στις αξίες της ανταπόδοσης και της επιχειρηματικής ηθικής.
Μαρία Κόρακα, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας, Εθνική Ασφαλιστική