Πώς οι αλλαγές στις στάσεις και τις συμπεριφορές των καταναλωτών θα διαμορφώσουν τις τάσεις το 2022; Σύμφωνα με νέο report του GWI «Connecting the dots: The consumer trends to know for 2022», η νέα χρονιά φέρνει μαζί της καταναλωτές που «κυνηγούν» το purpose, αναζητούν την ομορφιά κάτω από την επιφάνεια, δεν προτίθενται να χαρίσουν τον χρόνο τους στους publishers, απορρίπτουν τον τέλειο εαυτό της κουλτούρας των influencers, παίρνουν τον έλεγχο της υγείας τους στα χέρια τους και δεν διστάζουν να επενδύσουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν τα brands να επικοινωνήσουν με αυτόν τον νέο τύπο καταναλωτή.

Αναζητώντας το χαμένο… purpose
Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι ο χρόνος είναι πεπερασμένος και πολύτιμος για να τον σπαταλά κανείς. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτή η σκέψη, οδήγησε τους ανθρώπους στο να επαναξιολογήσουν τον τρόπο ζωής τους, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις στάσεις τους απέναντι στην εργασία τους.

Με άλλα λόγια, η πανδημία δεν άλλαξε μόνο το πώς εργαζόμαστε, αλλά και το γιατί εργαζόμαστε. Έτσι, βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», η οποία εκδηλώθηκε με την απόφαση πάρα πολλών εργαζομένων να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να αναζητήσουν κάτι άλλο. Αυτή η τάση αφορά πρωτίστως τους εργοδότες αλλά όχι μόνο. Όπως επισημαίνει το report, οι διαφημιζόμενοι χρειάζεται να αποτυπώσουν αυτή την τάση στις μελλοντικές διαφημιστικές καμπάνιες τους. Τα B2C brands θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή καθώς και να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο απευθύνονται στο κοινό τους. Η δημιουργία campaigns οι οποίες ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να βγουν από την comfort zone τους ή καλλιεργούν μια αίσθηση απεριόριστων δυνατοτήτων είναι η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το «reset» στην προσωπική ζωή ενός ανθρώπου, ειδικά μετά από ένα τραυματικό γεγονός, δεν είναι μια πρωτάκουστη διαδικασία. Ωστόσο, πρωτόγνωρη είναι η κλίμακα στην οποία συντελείται αυτή η αλλαγή.

Ενδίδοντας στον «πειρασμό»
Τα αποτελέσματα της έρευνας Zeitgeist*, τον περασμένο χρόνο, έδειξαν ότι η φροντίδα του εαυτού μας και η επιδίωξη της ικανοποίησης αποτελούν την τρίτη σημαντικότερη προτεραιότητα των καταναλωτών (για το 39% των συμμετεχόντων στην έρευνα), μετά την εξοικονόμηση χρημάτων (53%) και το να περνά κανείς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα (47%). Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την υιοθέτηση μιας ηδονιστικής νοοτροπίας (hedonistic mentality), η οποία ωθεί τους ανθρώπους να υποκύψουν στον «πειρασμό».

Καμπάνιες, οι οποίες θα βασιστούν στο μήνυμα «You only live once» και θα καλλιεργήσουν νέες φιλοδοξίες στους καταναλωτές, είναι πιθανό να αποδώσουν καλύτερα στο πλαίσιο αυτής της νέας τάσης. Brands όπως η Lexus και το Playstation ανταποκρίθηκαν ήδη σε αυτό το νέο ζητούμενο. Συγκεκριμένα, η καμπάνια της Lexus, με τίτλο «No ceiling», μεταφέρει στο κοινό το μήνυμα «let go of the wheel» καλώντας το να ανακαλύψει νέες ιδέες.

Η δημιουργική ευφυία του κοινού
Με τη δημιουργική έκφραση των χρηστών των social media σε άνθιση, η καλλιέργεια της δημιουργικής ευφυίας του κοινού είναι επίσης μία στρατηγική στην οποία αξίζει να επενδύσει η στρατηγική marketing. Να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2020 οι συνδέσεις στο TikTok αυξάνονται καθημερινά κατά 54% παγκοσμίως, με εξαίρεση την Κίνα. Με το «posting/ sharing videos» να είναι ένα από τα πιο ραγδαία αυξανόμενα actions στην πλατφόρμα, η ενθάρρυνση της δημιουργίας user-generated περιεχομένου είαι κάτι στο οποίο θα πρέπει να στοχεύσουν τα brands το επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, στόχος των brands θα πρέπει να είναι η μετατροπή του κοινού-στόχο σε influencer.

Μιλώντας για τη βιομηχανία της ομορφιάς αξίζει να εστιάσει κανείς στο ανδρικό κοινό. Ήδη από το 2018 το ενδιαφέρον των ανδρών για τα προϊόντα ομορφιάς αυξάνεται ραγδαία, σημειώνοντας άνοδο 21%. Πιο αναλυτικά, το ενδιαφέρον των ανδρών στην περιοχή APAC – σε χώρες όπως η Κίνα, η Αυστραλία και η Ινδονησία – έχει εκτιναχθεί, ενώ η εντυπωσιακή ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια παγκόσμια τάση. Η πανδημία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο αυτή την τάση, με το ενδιαφέρον των ανδρών να αγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα στις αρχές του 2020, όταν οι περισσότερες χώρες του κόσμου βρίσκονταν σε κάποιο είδος lockdown, και ακριβώς τη στιγμή που το γυναικείο ενδιαφέρον άρχισε να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια στασιμότητας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα brands έπρεπε να εργαστούν εφόσον επιθυμούσαν να συμβαδίσουν με τη συγκεκριμένη τάση καθώς παρατηρείται χάσμα τόσο στην απεύθυνση στα νέα κοινά όσο και στην κάλυψη των αναγκών τους. Σύμφωνα με το report του GWI χωρίς τις απαραίτητες πρωτοβουλίες από την πλευρά των brands, η ζήτηση από τους άνδρες (ετεροφυλόφιλους) αλλά και τους LGBTIQA+ καταναλωτές θα αρχίσει να φθίνει. Οι εταιρείες χρειάζεται άμεσα να «ακολουθήσουν» τον ενθουσιασμό των καταναλωτών με την αντίστοιχη ποικιλία προϊόντων, αν θέλουν να αποφύγουν την τάση κάμψης που σημειώθηκε στη γυναικεία ζήτηση.

Η ομορφιά της συμπερίληψης
Επίσης, τα beauty brands φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, να έχουν «μείνει πίσω» στο κομμάτι της προώθηση της συμπεριληπτικής ομορφιάς. Για παράδειγμα, μοιάζει να μην έχουν κάνει πολλά όσον αφορά το «στίγμα» που συνοδεύει την αγορά προϊόντων ομορφιάς από άνδρες. Οι εταιρείες χρειάζεται να αναλάβουν δράση για να αυξήσουν την αποδοχή προς αυτή τη συμπεριφορά.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στις έρευνες του GWI δήλωσαν ότι τα πρότυπα της ομορφιάς έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Οι διαφημιζόμενοι χρειάζεται να λάβουν αυτό το μήνυμα και να εξασφαλίσουν ότι ανταποκρίνονται σε μία πιο inclusive οπτική της ομορφιάς. Να σημειωθεί ότι μόλις ένας στους πέντε καταναλωτές beauty brands, τους τελευταίους μήνες, δηλώνει ότι νιώθει πως αντιπροσωπεύεται από τις διαφημίσεις που βλέπει, ενώ αυτό το ποσοστό πέφτει στο 15% στους LGBTIQA+ καταναλωτές.

Υπάρχει, επίσης, ανάγκη για μοντέλα πιο κοντά στον μέσο άνθρωπο. Οι marketers μπορούν να φανούν πιο ευέλικτοι επιλέγοντας ως μοντέλα άτομα με αναπηρίες, διαφορετικά μεγέθη ή χρώμα δέρματος, στοχεύοντας στην αύξηση της δημοφιλίας στις αντίστοιχες ομάδες. Ακόμα και η λέξη «κανονικός» μπορεί να θεωρηθεί πολωτική με πολλές εταιρείες να την αφαιρούν πλήρως από το λεξιλόγιό τους.

Τέλος, στην πλειοψηφία τους οι προτιμήσεις των καταναλωτών σε προϊόντα ομορφιάς αλλάζουν, καθώς το glam εγκαταλείπεται προς χάριν της απλότητας, όπως δηλώνει ένας στους τέσσερις καταναλωτές. Μια ακόμη βασική αλλαγή σχετίζεται με την προτίμηση προϊόντων που διατηρούν τη φυσική ομορφιά, έναντι εκείνων που την ενισχύουν.

Απο την Attention economy στο attention recession
Στο πλαίσιο της attention economy, οι publishers ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τον χρόνο του κοινού. Ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το 2022 καθώς η πανδημία έφερε και αφήνει πίσω της το φαινόμενο του «Attention Recession».

Σύμφωνα με δεδομένα που επικαλείται το GWI, η ύφεση είναι ήδη παρούσα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Core* έρευνα κατέγραψε μια πρωτοφανή αύξηση σε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες των Μέσων, λόγω των lockdowns που επιβάλλονταν στη μία μετά την άλλη χώρα. Σταδιακά αυτή η τάση εξασθενεί, καθώς εισερχόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα.

Ωστόσο, ο χρόνος που αφιερώνει ένας καταναλωτής στα Μέσα δεν είναι το μοναδικό χρήσιμο metric. Αν οι εκδότες δεν καταλάβουν πώς αισθάνονται οι καταναλωτές, είναι απίθανο να προβλέψουν την επόμενη τους κίνηση, τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή και να αντιδράσουν κατάλληλα.

Ας εξετάσουμε την περίπτωση των ειδήσεων. Στις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημία το ενδιαφέρον του κοινού για ειδησεογραφικό περιεχόμενο αυξήθηκε σημαντικά. Ωστόσο, μετά το πρώτο σοκ, το ενδιαφέρον αυτό άρχισε να φθίνει ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του GWI ο όγκος της κάλυψης φαίνεται πώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Οι καταναλωτές που άφησαν στην άκρη το ειδησεογραφικό περιεχόμενο αποδίδουν την επιλογή τους στην υπερβολικά αρνητική κάλυψη αλλά στην υπερπροσφορά περιεχομένου σχετικά με τον Covid-19.

Ζητούμενο η «απόδραση»
Μεταβαίνοντας από το πανδημικό στο ενδημικό περιβάλλον, η «απόδραση» είναι το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους. Το Gaming αλλά και το audio περιεχόμενο, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορούν εξ ορισμού να παρέχουν στους χρήστες αυτή την αίσθηση της «απόδρασης».

Με βάση τα στοιχεία του GWI για την αγορά των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2020, το Gaming βρισκόταν λίγο πιο κάτω από την Τηλεόραση στη λίστα προσωπικών ενδιαφερόντων της Gen Z και πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με τις Ταινίες και τη Μουσική. Πλέον αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί με το Gaming να φήνει πίσω την Τηλεόραση, ενώ οι Ταινίες και η Μουσική «νιώθουν την ανάσα του».

Ο οργανισμός επιβεβαιώνει ότι το Gaming δεν είναι μια «μόδα» του lockdown με βάση τα στοιχεία του GWI Gaming για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται ενώ οι έξω από το σπίτι δραστηριότητες είναι πλέον διαθέσιμες. Δεδομένα από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, χώρες οι οποίες το καλοκαίρι του 2021 ήταν από τις πρώτες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς, το επιβεβαιώνουν.

Αν και τα podcasts συνδέθηκαν πρωτίστως με τη μετακίνηση προς και από τη δουλειά, φαίνεται πως πλέον έχουν εισχωρήσει και στο οικιακό περιβάλλον. Η άσκηση και πιθανώς ο ύπνος συνδέονται με την ακρόαση podcasts. Αυτή η σύνδεση είναι που βοήθησε το είδος να ακμάσει κατά τη διάρκεια των lockdowns. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το audio περιεχόμενο αναπτύσσεται είναι το screen fatigue.

Εγκαταλείποντας τον τέλειο εαυτό
Στην προ της πανδημίας εποχή το glamour, η πολυτέλεια και μία αίσθηση μυστηρίου βρίσκονταν στην καρδιά της κουλτούρας των influencers. Ο κόσμος τους έμοιαζε με ένα κλειστό βιβλίο με περίτεχνο εξώφυλλο, που δελέαζε τους ανθρώπους να το διαβάσουν αλλά ποτέ δεν αποκάλυπτε πολλά πράγματα.

Ωστόσο, ήδη από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που επικαλείται το GWI, οι χρήστες των social media ζητούσαν λιγότερο τεχνητές εικόνες. Από τη μεριά τους, τα brands και οι ambassadors τους μόνο προσφάτως ένιωσαν πιο έντονα τις επιπτώσεις αυτής της μακρόχρονης τάσης, καθώς τα lockdowns πυροδότησαν αντιδράσεις ενάντια στην κοινότητα των influencers.
Μέρος του κοινού προσπαθεί να κλείσει το κεφάλαιο της τελειότητας. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες και οι προσωπικότητες των social media που θα αποτύχουν να προσαρμοστούν θα χάσουν την ευκαιρία να «συναντήσουν» τους followers στο σημείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του GWI USA dataset, για τη Gen Z είναι αποδεκτό κάποιος να παραδέχεται ότι αγωνίζεται να ανταπεξέλθει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Gen Z δεν είναι μόνο μία βασική καταναλωτική ομάδα, καθορίζει επίσης τις τάσεις στα social media. Με βάση λοιπόν τις δικές τους προτιμήσεις φαίνεται ότι κινούμαστε σε μία εποχή στην οποία ο τέλειος εαυτός, όπως τον γνωρίζαμε, δεν θα έχει πια την ίδια επιδραστικότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη διαφορετικότητα και αυτο-έκφραση.

Εκείνοι που προσπαθούν
Αυτή τη στιγμή, περίπου το ένα τρίτο των καταναλωτών είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμπιστευθούν ανθρώπους, που μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 44% για εκείνους εκφράζουν ανοικτά τα συναισθήματά τους. Η περίπτωση της Simon Biles, η οποία αποσύρθηκε από την τελευταία διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για να προστατεύσει την ψυχική της υγεία, είναι ενδεικτική αυτής της νέας νοοτροπίας.

Από την άλλη, οι διαδικτυακές προσωπικότητες που δεν αισθάνονται άνετα να δείξουν τον βαθύτερο εαυτό τους, μπορούν να ακολουθήσουν έναν άλλον δρόμο, μιλώντας πιο ελεύθερα για άλλα θέματα. Οι χρήστες των social media που έλκονται από τους ανθρώπους που παραδέχονται τις αδυναμίες τους είναι πιθανόν να αρέσκονται να χρησιμοποιούν πλατφόρμες ως έναν χώρο για να μοιραστούν απόψεις. Η ανερχόμενη τάξη των influencers που υπάρχουν για να προβάλλουν ιδέες και όχι προϊόντα, γνωστοί ως «geninfluencers» φαίνεται να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στην κουλτούρα των influencers.

#NoFilter
Η πτώση της δημοφιλίας των φίλτρων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν σχετίζεται με την ίδια τη χρήση τους αλλά με τις ιδέες που την περιβάλλουν. Βέβαια, αυτή η τάση δεν αφορά όλες τις αγορές. Έτσι, ενώ από το 2020 η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική βλέπουν μία πτώση στο ποσοστό των χρηστών Instagram, Snapchat και TikTok που εφαρμόζουν φίλτρα, στις περιοχές MEA και APAC παρατηρείται αύξηση.

Ένας στους πέντε χρήστες social media επιθυμούν να βλέπουν φωτογραφίες χωρίς φίλτρα από τους ανθρώπους που ακολουθούν. Ωστόσο, το διακύβευμα για τους επαγγελματίες είναι ακόμα μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, το 2021 η Νορβηγία κατέστησε παράνομο για τους influencers το ανέβασμα ρετουσαρισμένων φωτογραφιών χωρίς αντίστοιχο disclaimer.

Ενώ, λοιπόν, η παλιά αντίληψη περί τελειότητας εγκαταλείπεται, υπάρχει ακόμα ζήτηση για εικόνες που εμπνέουν. Παράλληλα, μέρος τον καταναλωτών ζητά περιεχόμενο που αντανακλά καλύτερα την πραγματικότητα μετά την πανδημία. Τα luxury και fashion brands θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό το νέο ζητούμενο προσθέτοντας το στοιχείο της εκκεντρικότητας στο marketing mix τους. Με τη μορφή των ακατάστατων και ακατέργαστων εικόνων, με αυτοσαρκαστικά memes ή με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζεται από μια ελαφρότητα και μια παρορμητική δημιουργικότητα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή ώστε τα brands, ανεξαρτήτως είδους, να μην πέσουν στην παγίδα της «curated imperfection».

Η υγεία υπό προληπτικό έλεγχο
Από το «Τι θα κάνω όταν αρρωστήσω;» οι καταναλωτές μετατοπίζονται στο «Πώς θα προλάβω την εκδήλωση μιας ασθένειας και θα παραμείνω υγιής;». Η πανδημία οδήγησε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια πιο προληπτική στρατηγική όσον αφορά την υγεία τους.

Όσον αφορά τη σωματική τους υγεία, οι καταναλωτές καταφεύγουν σε δοκιμασμένες λύσεις. Κινούνται περισσότερο, τρέφονται πιο υγιεινά και κοιμούνται καλύτερα. Επίσης, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ζήτησης για πιο φυσικές και προληπτικές θεραπείες στην πανδημία. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα Zeitgeist ανέφερε ότι λαμβάνουν περισσότερα συμπληρώματα βιταμινών.

Επιπλέον, οι άνθρωποι τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν και κάνουν καλό στην ψυχική τους υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι απώλειες και η αβεβαιότητα που έφερε μαζί της η πανδημία επηρέασαν την ψυχική υγεία των ανθρώπων, με το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα του GWI να υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα άγχους που βιώνουν αυξήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Για τα brands η συζήτηση για την προστασία της ψυχικής υγείας μπορεί να περιλαμβάνει μηνύματα που εστιάζουν στη σημασία του ελεύθερου χρόνου και των δραστηριοτήτων, που απολαμβάνει κανείς, που να ενθαρρύνουν το κοινό να δοκιμάσει κάτι καινούργιο ή απλά να κάνει reset. Επιπλέον, τα brands θα πρέπει να σκεφτούν το πώς θα ενταχθούν στον χρόνο που αφιερώνει ο κάθε άνθρωπος στον εαυτό του.

Η άνοδος της τηλε-ιατρικής
Οι ψηφιακές λύσεις υγείας, επίσης, έχουν βρει τη θέση τους στη μετά την πανδημία εποχή. Καθώς η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γίνεται δυσκολότερη, η τηλε-ιατρική γίνεται ένας πιο βιώσιμος και ασφαλέστερος τρόπος για να λάβουν οι άνθρωποι τη φροντίδα που χρειάζονται, όπως υποστηρίζεται στο report, το οποίο αναφέρει επίσης ότι η χρηματοδότηση της τηλε-ιατρικής συνεχίζει να σπάει ρεκόρ αγγίζοντας τα 5 δισ. δολάρια και σημειώνοντας ετήσια αύξηση 165%.

Το ασαφές μέλλον των κρυπτονομισμάτων
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν αλλάξει σημαντικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Γνώρισαν μια εκρηκτική άνοδο, ενώ ποτέ άλλοτε το μέλλον τους δεν ήταν τόσο αβέβαιο. Με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους και λιγότερες ευκαιρίες να ξοδέψουν τα χρήματά τους, πολλοί καταναλωτές δοκίμασαν για πρώτη φορά να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα, ακόμα και χωρίς να ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Μάλιστα, αναλυτές πιστεύουν ότι μέχρι το 2030 η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων θα υπερτριπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 5 δισ. δολάρια.

Πέρα από την αύξηση του αριθμού των επενδυτών παρατηρείται αλλαγή του προφίλ τους. Σε σχέση με το 2018, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές έχουν ξεκινήσει να υποστηρίζουν τα κρυπτονομίσματα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ οι καταναλωτές άνω των 35 ετών αποτελούν το 47% όσων αναμένεται να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα τους επόμενους 6 μήνες.

Ποιες είναι όμως οι παραδοξότητες που συνδέονται με τα ψηφιακά νομίσματα; Πρώτον, καθώς η συγκεκριμένη αγορά μεγαλώνει, οι επενδυτές της επιζητούν τη ρύθμισή της ενώ παράλληλα ανησυχούν για τον αντίκτυπό της. Επιπλέον, οι επενδυτές τους είναι eco-concious ενώ τα κρυπτονομίσματα φέρουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων ήταν η οικονομική ελευθερία που προσέφεραν στους επενδυτές τους, απελευθερώνοντας τους από «τους άκαμπτους κανόνες του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος». Ωστόσο, οι μεγάλες επενδύσεις που προσέλκυσαν από οργανισμούς, όπως η Tesla, άλλαξαν τη δομή ισχύος της αγοράς. Επίσης, πλέον δεν είναι μπορεί ο καθένας να εκδώσει bitcoin, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Με το πέρασμα του χρόνου, το δίκτυο έκδοσης περιχαρακώθηκε από λίγες εταιρείες οι οποίες μπορούν να παρέχουν τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος και την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί η σε μεγάλη κλίμακα έκδοση. Έτσι, αυτή τη στιγμή αμφισβητείται ο δημοκρατικός χαρακτήρας του θεσμού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, το κρυπτονόμισμα αφέθηκε να επεκταθεί παγκοσμίως ως ένα αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο. Αυτό σιγά σιγά εγκαταλείπεται καθώς οι επενδυτές στηρίζουν μια νέα ρύθμιση του χώρου, αν και οι απόψεις τους συγκρούονται αναφορικά με τους κανόνες που θα πρέπει να επιβληθούν αλλά και το ποιος θα τους επιβάλλει.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του report, οι καταναλωτές δεν θεωρούν τις κυβερνήσεις κατάλληλες για να ρυθμίσουν αυτή την αγορά. Αυτό το δεδομένο δημιουργεί μια ευκαιρία για τα brands της τεχνολογίας και άλλων σχετικών πεδίων να αποτελέσουν έναν έμπιστο εταίρο που θα καλύψει το κενό που δεν μπορούν να καλύψουν οι κυβερνήσεις, όπως υποστηρίζει το GWI.

Τέλος, το μέλλον των κρυπτονομισμάτων θα καθοριστεί και από τα brands, που αναπτύσσονται στην αγορά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε πιο άνετα και ασφαλή περιβάλλοντα για τους νεοεισερχόμενους ή ακόμα και με την εκπαίδευση των χρηστών. Παράδειγμα αποτελεί το peer-to-peer payment app Venmo το οποίο προσφέρει στους πελάτες του τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μια πλατφόρμα στην οποία είναι εξοικειωμένοι όπως και κατανοητό περιεχόμενο για να τους εκπαιδεύσει.

*Τα δεδομένα του report

  • GWI Core: Η flagship έρευνα με τη συμμετοχή ψηφιακών καταναλωτών. Το δείγμα περιλαμβάνει 2,5 δισ. χρήστες του διαδικτύου, προσφέρει περισσότερα από 40.000 data points και ιχνηλατεί περισσότερα από 4.000 brands σε 47 αγορές
  • GWI USA: Πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020. Τα δεδομένα προέκυψαν από 240 εκατ. χρήστες του διαδικτύου σε 50 Πολιτείες.
  • GWI Zeitgeist: Πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση. Οι συμμετέχοντες της λαμβάνουν επίσης μέρος και στην GWI Core.