Σε σύμμαχο στην εντεινόμενη προσπάθεια για ευεξία και προστασία του οργανισμού εξελίσσονται τα brands της κατηγορίας, προσαρμόζοντας στρατηγικά τα προϊοντικά και επικοινωνιακά τους λανσαρίσματα στις νέες καταναλωτικές συνήθειες.

Σε σύμμαχο στην εντεινόμενη προσπάθεια για ευεξία και προστασία του οργανισμού εξελίσσονται τα brands της κατηγορίας, προσαρμόζοντας στρατηγικά τα προϊοντικά
και επικοινωνιακά τους λανσαρίσματα στις νέες καταναλωτικές συνήθειες.

Ένα νέο καταναλωτικό τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται και στην κατηγορία των χυμών, αναψυκτικών και energy drinks. Η στροφή στα ψηφιακά κανάλια για επικοινωνία αλλά και αγορές, η επίταση της ανάγκης για προϊόντα που θωρακίζουν την υγεία, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του οικιακού περιβάλλοντος και των οικογενειακών στιγμών, δημιουργούν νέα δεδομένα. Σε αυτό το φόντο, τα brands απαντούν με στρατηγική ευελιξία, διαδραστική επικοινωνία και νέες επιλογές σε γεύση και packaging.

ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
Θετικά είναι τα σημάδια από την αγορά ενεργειακών ποτών, χυμών και αναψυκτικών, με τις τρεις κατηγορίες να κινούνται ανοδικά σε ετήσια βάση και τα επώνυμα brands να διευρύνουν τα μερίδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI (YtD) με κλείσιμο μέχρι και Ιούνιο 2020, η κατηγορία των ενεργειακών ποτών κινείται ανοδικά, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, σε ποσοστά 21,4% και 19,7% αντίστοιχα. Ωστόσο, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πτωτικά σε όγκο κατά 23,7% και σε αξία κατά 23,9%.

Διεύρυνση και για την κατηγορία των επώνυμων χυμών, ύψους 3,1% για τον όγκο των πωλήσεων και 0,6% για την αξία, με τα private label να κινούνται καθοδικά με όρους αξίας κατά 8,6% αλλά ανοδικά σε όγκο κατά 3,2%. Θετικά πρόσημα και για τα αναψυκτικά, με ανάπτυξη 3,9% για την αξία και κατά 1,1% για τον όγκο των πωλήσεων. Και εδώ, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καταγράφουν πτώση κατά 2,1% σε αξία πωλήσεων και σε όρους όγκου κατά 6,2%.

ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ
Παράλληλα με το wellness mindset που βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς επηρεάζοντας σχεδόν κάθε αγορά, αλλά και τη μετατόπιση σε προϊόντα που προστατεύουν και ενδυναμώνουν τον οργανισμό, το εμπορικό οικοσύστημα αναδιατάσσεται συνολικά, με νέες αγοραστικές «ρουτίνες» να βρίσκουν τη θέση τους στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Η Σόνια Δήμογλη, Business Unit Marketing Manager, GR & CY της Coca- Cola 3E Ελλάδος, σκιαγραφεί το νέο σκηνικό: «Οι καταναλωτές –κι εμείς μαζί- βλέπουμε να καθιερώνονται πια, συνήθειες και συμπεριφορές που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας. Βλέπουμε την άνοδο του e-commerce και της ψηφιακής επαφής, προτίμηση της παραμονής στο σπίτι σε σχέση με πολυσύχναστα μέρη, ενώ το κομμάτι της υγιεινής διατροφής, της άσκησης και της επαρκούς ενυδάτωσης έχει ενδυναμωθεί σημαντικά.

Επιπλέον οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ευάλωτοι και τείνουν να προτιμούν μάρκες με τις οποίες έχουν δεθεί και τις έχουν συνδέσει με θετικές αναμνήσεις. Μάρκες λοιπόν που έχουν χτίσει μια δυνατή σχέση με τον καταναλωτή και κατάφεραν να την διατηρήσουν εν μέσω Covid, έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα».
Την πρόκληση που θέτει η πανδημία στα brands και την τοποθέτησή της ως ρυθμιστή των τάσεων αναγνωρίζει και ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος της Λουξ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα καθώς και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, που είναι μεγαλύτερες από αυτές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, δημιουργούν θολό κλίμα που έχει ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων του καταναλωτικού κοινού, αλλά και την ανασφάλεια για το σύνολο του παραγωγικού ιστού της χώρας. Από εδώ και στο εξής, οι καταναλωτικές συνήθειες όσο και οι τάσεις της αγοράς θα βρίσκονται σε ακολουθία με τα δεδομένα που επιτάσσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Πρακτικά, η σχέση με τον καταναλωτή μεταλλάσσεται, με τις εταιρείες να έχουν να διαχειριστούν νέα όρια και αποστάσεις. «Θεωρούμε ότι η σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η “απόσταση” που δημιουργείται ανάμεσα στον καταναλωτή και το προϊόν», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας Οικογένεια Χριστοδούλου, διευκρινίζοντας ότι «ενώ παλαιότερα ο καταναλωτής επισκεπτόταν το super market πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, πλέον έχει μειώσει τις επισκέψεις σε μία.

Αυτό σημαίνει ότι χάνει την σχεδόν καθημερινή επαφή που είχε με το προϊόν, ενώ στη μοναδική του επίσκεψη στο super market, αν δεν βρει το προϊόν που αναζητά, είναι διατεθειμένος είτε να αγοράσει το κοντινότερο ανταγωνιστικό προϊόν είτε να μην αγοράσει τίποτα. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να διασφαλίζουμε τη αδιάλειπτη παρουσία μας στα ψυγεία και τα ράφια των super markets, αλλά και στην κρύα αγορά».

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Σε αυτό το περιβάλλον, η καινοτομία λειτουργεί ως πολικός αστέρας, με την αγορά χυμών, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών να επενδύει σε μακροπρόθεσμες, ολιστικές στρατηγικές, ανταποκρινόμενη άμεσα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταναλωτικές ανάγκες. Η Ράνια Κυριακού, Marketing Manager Beverages της PepsiCo, εξηγεί σχετικά: «Στην PepsiCo πιστεύουμε ότι βελτιώνοντας συνεχώς τα προϊόντα τα οποία πουλάμε και λειτουργώντας υπεύθυνα για την προστασία του πλανήτη μας έχουμε τα στοιχεία εκείνα τα οποία οδηγούν στην επιτυχία, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για την κοινωνία.

Επιπλέον, δίνουμε μεγάλη σημασία στην καινοτομία είτε αυτή αφορά τα προϊόντα μας είτε αφορά την επικοινωνία. Τα προϊόντα μας απαντούν σε πραγματικές καταναλωτικές ανάγκες και η επικοινωνία μας ενισχύει την αξία των μαρκών μας». Την αξία της προσφοράς added value μέσα από διαφοροποιημένα, καινοτόμα προϊόντα αναδεικνύει και ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου: «Έχοντας πάντα ως γνώμονα την υψηλή διατροφική αξία, η στρατηγική μας σε προϊοντικό επίπεδο βασίζεται στην καινοτομία που προσφέρει διαφοροποίηση στα προϊόντα μας και προστιθέμενη αξία στον καταναλωτή, στην ελληνικότητα, αλλά και στις αξίες της οικογένειας. Με βάση αυτή τη στρατηγική, η γκάμα μας διευρύνεται συνεχώς με προϊόντα που έρχονται να λειτουργήσουν είτε συμπληρωματικά είτε καλύπτουν κενό στην αγορά».

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα brands της κατηγορίας εμπλούτισαν τα προϊοντικά τους χαρτοφυλάκια, θέτοντας στη διάθεση του κοινού νέες γευστικές προτάσεις για κάθε συνθήκη κατανάλωσης. Η Amita, η μάρκα χυμού της Coca-Cola Τρία Έψιλον, παρουσίασε την Amita Free, με λιγότερες θερμίδες, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, σε 3 γεύσεις (Πορτοκάλι-Βερίκοκο-Μήλο, Ροδάκινο και Πορτοκάλι-Καρότο-Λεμόνι).

Η Amita Motion απαντά στην προτίμηση για φυσικούς χυμούς και σε μια από τις πιο σημαντικές διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών, τα superfruits, με τη νέα Amita Motion Supermix, με 10 βιταμίνες. Το Frulite On the Go επανασυστήθηκε ως Frulite Boost, προσθέτοντας μια νέα γεύση με χυμό από κόκκινα superfruits, Αρώνια, Ρόδι, Acai.

Ο Life από τη Δέλτα υποδέχεται μια ακόμη νέα γεύση, τον φυσικό χυμό Πορτοκάλι-Μήλο-Τζίντζερ. Με ιδιαίτερο άρωμα και πιπεράτη γεύση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας φυσικός χυμός ψυγείου συνδυάζει φρούτα και μπαχαρικά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά.

Ένα νέο, δροσιστικό αναψυκτικό δημιούργησε για αυτό το καλοκαίρι η Έψα, το Summer Mix Φράουλα-Βασιλικός. Κάτω από το πρίσμα του Summer Mix Limited Edition, η Έψα θα λανσάρει κάθε καλοκαίρι και μία νέα γεύση, διαθέσιμη μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Οικογένεια Χριστοδούλου παρουσίασε τον δίλιτρο φυσικό χυμό Μήλο-Πορτοκάλι-Καρότο που ήρθε να συμπληρώσει τον χυμό 100% Πορτοκάλι 2 λίτρων που λανσαρίστηκε την περσινή χρονιά. Παράγεται από φρούτα από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, τα οποία στύβονται μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή. Δεν περιέχει ζάχαρη ή συντηρητικά, όπως όλοι οι χυμοί ψυγείου Οικογένεια Χριστοδούλου και καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Α.

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ BRAND MINDSET
Ενδιαφέρουσες και οι διαφημιστικές επιλογές της αγοράς, με καμπάνιες που αντανακλούν κάθε φορά τη φιλοσοφία της μάρκας. Το νέο τηλεοπτικό σποτ της Οικογένειας Χριστοδούλου για τον φυσικό χυμό Πορτοκάλι, Μήλο, Καρότο 2 λίτρων, θέτει στο επίκεντρο την οικογένεια και πραγματεύεται με έντονα χιουμοριστικό τρόπο τις παρεξηγήσεις που συμβαίνουν στο οικογενειακό τραπέζι για το τελευταίο ποτήρι χυμού.

Την παραγωγή υπογράφει η The Stripes Productions, σε σκηνοθεσία Νικόλα Πάσσαρη-Kimino και σενάριο Θοδωρή Νιάρχου. Από την πλευρά της, η Λουξ, γιορτάζοντας φέτος τα 70 της χρόνια, λάνσαρε μια επετειακή καμπάνια, με μήνυμα «70 χρόνια Λουξ. 70 χρόνια πλάι-πλάι», υπό την επιμέλεια της Magiq Doorz. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, σε μια special edition εκτέλεση του γνωστού τραγουδιού «πλάι πλάι».

Με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, πρόκειται για μια καμπάνια-αναδρομή στα 70 αυτά χρόνια της Λουξ, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιστορία της, όχι σαν μια νοσταλγική αφήγηση, αλλά σαν ένα ζωντανό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από καθημερινές εμπειρίες. Πρεμιέρα έκανε πρόσφατα και το νέο διαφημιστικό σποτ της Hell, με τον Bruce Willis να δοκιμάζει το νέο Hell Energy Coffee.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, influencers και celebrities από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τον ηθοποιό, να βγάλουν φωτογραφίες και να περάσουν χρόνο μαζί του. Από την Ελλάδα δέχτηκε την πρόσκληση της Hell Energy ο παρουσιαστής και μοντέλο Στέλιος Χανταμπάκης.

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Με τις απειλές κατά της υγείας να πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή, η ζήτηση για προϊόντα που ενδυναμώνουν τον οργανισμό και θωρακίζουν την υγεία αυξάνεται κατακόρυφα. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στη συγκεκριμένη κατηγορία, παραδοσιακά συνδεδεμένη, άλλωστε, με την ευεξία.

«Στροφή σε ελληνικά προϊόντα με πλεονεκτήματα υγείας»
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά την πανδημία του Covid-19, υπάρχει μια αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών προς υγιεινές προτάσεις όπως είναι οι φυσικοί χυμοί, καθώς και στις οικογενειακές συσκευασίες. Οι καταναλωτές αναζητούν ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν λίγο παραπάνω για προϊόντα με ξεκάθαρο πλεονέκτημα υγείας.
Αλέξανδρος Χριστοδούλου, Διευθυντής Πωλήσεων, Οικογένεια Χριστοδούλου

«Η ενδυνάμωση του οργανισμού αποκτά μεγαλύτερη σημασία»
Οι καταναλωτές έχουν προσδοκίες και απαιτήσεις από εμάς και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο! Ειδικά αυτή την περίοδο, η υγεία, η ενυδάτωση, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η ενίσχυση της καθημερινής ενέργειας που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στην πιεστική καθημερινότητα, έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές. Αυτό ευνοεί την κατηγορία μας και τοποθετεί τους χυμούς, το νερό και τα energy drinks ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των καταναλωτών.
Σόνια Δήμογλη, Business Unit Marketing Manager, GR & CY, Coca-Cola 3E Ελλάδος

IN THE NEWS
Η Coca-Cola στην Ελλάδα ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «Future Loading» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείου Τουρισμού, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και έχει ως στόχο τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας (Ho.Re.Ca) και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στον κλάδο.

Το πρόγραμμα προσβλέπει στην ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ένταξή τους στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, την προσέλκυση πελατών και την ενσωμάτωση των αρχών της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μέσω του Future Loading, και με τη συμβολή εταιρειών και οργανισμών-υποστηρικτών, προσφέρονται οι απαραίτητες πιστοποιήσεις για την ασφαλή λειτουργία, αλλά και δωρεάν εκπαίδευση στα στελέχη των μικρών αυτών επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Η Green Cola ολοκλήρωσε την πρώτη φάση εισόδου της στην αμερικανική αγορά, με την παρουσία της σε αλυσίδες λιανικής σε 7 πολιτείες και συγκεκριμένα στο Τέξας, την Μασαχουσέτη, το Κονέκτικατ, το Νιού Χαμσάιρ, το Βερμόντ, το Μέιν και το Ρόουντ Άιλαντ, απευθυνόμενη σε έναν πληθυσμό 43 εκατομμυρίων κατοίκων. Παράλληλα, ξεκίνησε η διάθεση των προϊόντων Green Cola μέσω της πλατφόρμας της Amazon, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των ΗΠΑ, ταυτόχρονα με την επέκτασή της στα φυσικά καταστήματα.

Ο ΚΑΦΕΣ ΔΙΝΕΙ ΓΕΥΣΗ ΣΤΗΝ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ»
Ο καφές αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές τάσεις στην αγορά των energy drinks, με τα brands της κατηγορίας να αναπτύσσουν νέους κωδικούς σε αυτή τη φιλοσοφία. Στην γκάμα προϊόντων του Monster Energy στην Ελλάδα προστέθηκε το Espresso Monster, ένα νέο, ready-to-drink iced coffee, με τριπλή δόση πραγματικού espresso, γάλα και μείγμα Monster Energy. Είναι διαθέσιμο σε δύο γεύσεις, Espresso & Milk και Vanilla Espresso και συνδυάζει γεύση καφέ με έξτρα ενέργεια.

Από την πλευρά της, η Hell Energy λάνσαρε τη νέα σειρά ροφημάτων Energy Coffee. Με 75% περιεκτικότητα σε γάλα, τα νέα ροφήματα περιέχουν πραγματικά εκχυλίσματα καφέ και διατίθενται σε 3 γεύσεις: Latte, Slim latte και Cappuccino. Και οι τρεις γεύσεις περιέχουν 75% γάλα, χωρίς συντηρητικά. Κάθε κουτάκι Latte, Cappuccino και Slim latte περιέχει 40mg/100ml καφεΐνης από εκχυλίσματα καφέ arabika και robusta, τα οποία ισοδυναμούν με λίγο περισσότερο από ένα φλυτζάνι espresso.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ONLINE ENGAGEMENT
Πάνω από 44.000 αναφορές σε ειδησεογραφικά sites, blogs, forums και Twitter καταγράφηκαν τους τελευταίους 12 μήνες για τα έξι brands αναψυκτικών-χυμών. Η αποδελτίωση διαδικτυακών αναφορών και δημοσιευμάτων φέρνει στην πρώτη θέση την Coca Cola, με 35.300 αναφορές και μερίδιο δημοσιότητας 72,3% και ακολουθούν οι: Λουξ (3.820 αναφορές, 7,8%), Pepsi (2.455 αναφορές, 5%), Έψα (2.200 αναφορές, 4,5%), Βίκος Cola (1.980 αναφορές, 4,1%), Fanta (1.810 αναφορές, 3,7%), Green Cola (1.160, 2,4%) και οι χυμοί Life (123 αναφορές, 0,3%).

Η πλειοψηφία των αναφορών (73%) ήταν tweets, στην πλειονότητά τους χιουμοριστικά ή σχόλια καταναλωτών για τα προϊόντα, καθώς και θέματα της επικαιρότητας από την ελληνική και διεθνή ειδησεογραφία. Σημαντικό αριθμό αναφορών συγκεντρώνουν οι δωρεές και χορηγίες των εταιρειών, καθώς και οι αναφορές σε διοργανώσεις, όπως αθλητικές, μουσικές κτλ.

Η έρευνα αφορά τα brands Coca-Cola, Βίκος Cola, Pepsi, Λουξ, Fanta, Έψα, Green Cola, Life, για το διάστημα 1/07/2019-30/06/2020 σε ειδησεογραφικά sites, blogs, Twitter και forums. Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί με το Monitor by Innews (http://innews.gr) για λογαριασμό του Marketing Week. Το Monitor είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αποδελτίωσης, καταγραφής και αξιολόγησης δημοσιευμάτων, από έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά), διαδίκτυο (ειδησεογραφικά sites, blogs, forums, Twitter), τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

NEW ENTRY
Διαβλέποντας τη δυναμική διείσδυση των προϊόντων με κάνναβη στα νέα διατροφικά μοντέλα, η Έψα παρουσιάζει ένα νέο φυσικό προϊόν: Το You Cann είναι ένα ισορροπημένο ανθρακούχο ποτό με εκχύλισμα βιομηχανικής κάνναβης (hemp) και εκχύλισμα φύλλων στέβια, χωρίς ζάχαρη, που προσφέρει φυσική αίσθηση αναζωογόνησης.

Έχει 3 θερμίδες ανά συσκευασία και συνδυάζει τη φυσική γεύση της βιομηχανικής κάνναβης, το έντονο άρωμα και τον άρτιο σχεδιασμό. Το You Cann δεν περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία του φυτού THC, αλλά περικλείει όλα τα ευεργετικά στοιχεία της κάνναβης.

ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ INTERACTIVITY
Αυτά είναι πλέον τα «κλειδιά» του επικοινωνιακού σχεδιασμού, καθώς τα brands προσαρμόζονται άμεσα στους νέους καταναλωτικούς ρυθμούς, εστιάζοντας σε συνεργασίες αλλά και στόχευση του κοινού την ιδανική στιγμή, στο κατάλληλο περιβάλλον.

«Ανάγκη για προσαρμοστικότητα και ευελιξία»
Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι δυο έννοιες που ανέδειξε έντονα η έλευση της πανδημίας οδηγώντας τις εταιρείες να μεταβάλλουν και να αναπροσαρμόσουν τις προγραμματισμένες ενέργειες σε κάθε τομέα, ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην αγορά, η Λουξ έχει αναπροσαρμόσει χρονικά τις επικοινωνιακές ενέργειες και παραγωγές που είχαν σχεδιαστεί από την αρχή της χρονιάς εστιάζοντας τη στρατηγική της σε περισσότερες Trade και BTL ενέργειες, επενδύοντας συγχρόνως στις πωλήσεις και στη στενότερη συνεργασία με το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος, Λουξ

«Τα social media, ένα από τα βασικά κανάλια»
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι επικοινωνιακές πρακτικές αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο άμεσες και προσωποποιημένες. Η digital επικοινωνία ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο και τα social media αποτελούν πλέον ένα από τα βασικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των μαρκών και των καταναλωτών. Ιδιαίτερα στις μέρες μας και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου χτίζεται ακόμη περισσότερο καθώς οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο στο e-commerce και στις online αγορές.
Ράνια Κυριακού, Marketing Manager Beverages, PepsiCo