Για τα brands που καταλαβαίνουν το κοινό τους και τολμούν να επενδύσουν στο περιεχόμενο, το content marketing είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο. Υπάρχει «συνταγή» που φέρνει αποτέλεσμα; Ποιος ο ρόλος του ΑΙ; Πού βρίσκεται η ελληνική αγορά και τι να αναμένουμε από τα φετινά Content Marketing Awards;

Ο Bill Stathopoulos, Director of Strategy & Content του Ad World, θα είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Content Marketing Awards 2023, όπου μαζί με 21 ακόμη έμπειρους επαγγελματίες και στελέχη θα ενώσουν τις γνώσεις τους για να αναδείξουν τα καλύτερα cases content marketing. Με αφορμή τα επικείμενα βραβεία, ο Bill Stathopoulos μίλησε στο MW για τα μυστικά του content marketing, και όχι μόνο.

MW: Content marketing: Γιατί να το επιλέξει ένα brand και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο;

Bill Stathopoulos: Το content mar-keting αποτελεί βασικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής marketing. Ο καλύτερος τρόπος για να το αξιοποιήσουμε, είναι συνδυαστικά με υπάρχουσες marketing ενέργειες, όχι σαν ξεχωριστή δραστηριότητα. Λόγω της φύσης του, το content marketing προσφέρει value και χτίζει τη σχέση του καταναλωτή με το brand πριν και μετά από την αγορά. Είτε πρόκειται για Paid Ads, Search Engine Optimization ή Social Media, το καλό content μας επιτρέπει να μειώσουμε το Cost Per Acquisition, να αυξήσουμε τα rankings του website μας, και να κάνουμε boost το engagement των posts μας. Εκεί έγκειται η χρησιμότητά του. Ένα σημαντικό συστατικό στην επιτυχία ενός content marketing plan, είναι και το να θέσουμε τα σωστά KPIs. Πολλά brands προσπαθούν να μετρήσουν το ROI του Content Marketing ως μεμονωμένη δραστηριότητα, και όταν δεν τα καταφέρνουν, θεωρούν ότι το content marketing δεν λειτουργεί.

Αυτή είναι η δοκιμασμένη συνταγή που ακολουθούν τα brands που φέρνουν αποτελέσματα με το Content Marketing:

Εντάσσουν το content στη marketing στρατηγική τους. Όταν τρέχουμε ads, ή θελουμε να κάνουμε rank στη Google για συγκεκριμένα topics, το μήνυμά μας πρέπει να είναι ίδιο ή παρόμοιο με αυτό που επικοινωνεί το content μας.
Μιλάνε τη γλώσσα του κοινού τους. Αυτό σημαίνει συνεργασίες με σχετικούς influencers, χρήση των καναλιών στα οποία βρίσκονται ήδη οι καταναλωτές μας και περιεχόμενο που απαντά στους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντα τους.

Επιλέγουν τα σωστά κανάλια διανομής του content. Για ένα brand με υψηλό solution awareness και αναζητήσεις, η Google είναι ένα καλό κανάλι. Αν οι πελάτες μας είναι στο YouTube, το TikTok ή το Instagram, θα πρέπει να είμαστε σε αυτά τα κανάλια, και να τα χρησιμοποιούμε ως digital natives.

Θέτουν κατάλληλους στόχους. Για παράδειγμα, το να έχουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό views και engagement ανά piece of content, να οδηγήσουμε συγκεκριμένο αριθμό χρηστών σε ένα product page, κ.λπ.

Χρησιμοποιούν μεθόδους για testing και optimization, ώστε να μπορούν να μετρήσουν το lift στα marketing KPIs μας. Είτε αυτό είναι demos booked, leads generated, increased search rankings, πωλήσεις, κ.λπ.

Για τα brands και τους marketers που καταλαβαίνουν το κοινό τους και τολμούν να επενδύσουν στο περιεχόμενο, το content marketing είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο Marketing.

Τα εργαλεία AI έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των marketers. Ποια η άποψή σας σχετικά; Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας content marketing στρατηγικής;

Τα AI εργαλεία είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Marketers, με πολλές χρήσεις στην έρευνα και τη δημουργία περιεχομένου. Στο πλαίσιο του content marketing research, το AI μπορεί να δώσει ιδέες για engaging content, να αξιολογήσει τη στρατηγική μας, να μας δώσει πληροφορίες για τα προβλήματα του κοινού μας, αλλά και να μας συμβουλεύσει για τη γλώσσα και τα κανάλια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Με το Generative AI, δηλαδή το AI που μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο με βάση τις οδηγίες που θα του δώσουμε, επιταχύνεται σημαντικά ο χρόνος από τη στιγμή που θα σκεφτούμε μια ιδέα μέχρι να την υλοποιήσουμε. Το AI μπορεί να γράψει τον τίτλο για το επόμενο άρθρο μας, να δημιουργήσει copy και creatives για τις διαφημίσεις μας, αλλά και να κάνει γράψει το script για τα TikTok ads μας.

Ακόμα και αν το αποτέλεσμα που παράγει το εργαλείο ΑΙ δεν είναι τέλειο, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή περιεχομένου. Πολύ σύντομα, οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο ίντερνετ, θα μπορεί να δημιουργεί περιεχόμενο από το μηδέν πολύ εύκολα. Αυτή είναι η πιο μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο παιχνίδι του content. Θα γίνουμε όλοι εν δυνάμει content creators.

Είναι σημαντικό βέβαια να έχουμε υπόψη ότι όσο αποτελεσματικά και να είναι τα σημερινά εργαλεία AI, χρειάζονται επίβλεψη από τον άνθρωπο. Αυτό περιλαμβάνει το να δώσουμε το κατάλληλο input και συγκεκριμένα specifications, αλλά και να επεξεργαστούμε το content που θα παράξει το AI πριν το δημοσιεύσουμε.

Το AI με τις τωρινές του δυνατότητες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν marketer. Είναι όμως ένα από τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούν όλοι οι marketers. Αυτό καθιστά την εξοικείωση με τα AI εργαλεία και τη χρήση τους πολύ σημαντική για τους επαγγελματίες που θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Πού βρίσκεται, κατά τη γνώμη σας, η ελληνική αγορά ως προς το content marketing και τη χρήση σχετικών καινοτόμων εργαλείων;

Είμαστε μια χώρα με πολύ ταλαντούχους ανθρώπους στον τομέα του marketing. Από τις τελευταίες εξελίξεις στο TikTok μέχρι τα νέα εργαλεία παραγωγής περιεχομένου, το ελληνικό marketing community ενημερώνεται και υιοθετεί τα νέα εργαλεία γρήγορα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας AI, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιες πλατφόρμες θα υποστηρίζουν την παραγωγή περιεχομένου και στην ελληνική γλώσσα.

Υπάρχει κάποιο case, είτε της ελληνικής είτε της διεθνούς αγοράς, που θα ξεχωρίζατε ως best practice;

Από τα αγαπημένα μου προγράμματα content marketing είναι το What’s Up Foititobeef. Ένα show που κέρδισε πολλά εκατομμύρια views στο YouTube. Η επιτυχία του οφείλεται στο ότι ήταν μια πολύ στοχευμένη ενέργεια για το κοινό του What’s Up. Συνδύαζε το βασικό κανάλι που χρησιμοποιούν οι φοιτητές για ψυχαγωγία, έναν δημοφιλή influencer στοι κοινό αυτό, και μια θεματική που έκανε την εκπομπή viral. Αυτό δεν σημαίνει ότι το content marketing χρειάζεται μεγάλη παραγωγή και συνεργασίες με influencers. Μια καλή κάμερα και ένα μικρόφωνο είναι πολλές φορές τα μόνα εργαλεία που χρειαζόμαστε.

Ως Πρόεδρος Κ.Ε. των Content Marketing Awards, τι θα θέλατε να δείτε από τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν;

Τα Content Marketing Awards είναι η γιορτή του content και της δημιουργικότητας. Αν και σχετικά νέος θεσμός, έχει λάβει ένθερμη ανταπόκριση από τα brands και τα agencies που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Περιμένουμε να δούμε καινοτόμες ιδέες, engaging περιεχόμενο, νέα content formats, TikTok videos και influencer collaborations. Ταυτόχρονα, τα brands θα κληθούν να δείξουν πώς προσάρμοσαν το μήνυμά τους με σκοπό να κάνουν engage τους Gen Z χρήστες. Με βάση τις περσινές συμμετοχές, ο πήχης είναι ήδη αρκετά ψηλά.

Αν σας ζητούσαμε μια συμβουλή προς τους συμμετέχοντες, αλλά και προς όλα τα στελέχη τα οποία ασχολούνται με το content marketing, ποια θα ήταν αυτή;

Ο ρόλος του marketing είναι να φέρνει την αλλαγή. Από τη μείωση του πλαστικού, τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και το brand οδοντόκρεμας που επιλέγουμε. Μέσω του content marketing, τα brands καλούνται να πουν engaging ιστορίες, να μιλήσουν τη γλώσσα των καταναλωτών τους, να αυξήσουν το empathy και να συνεισφέρουν στην αλλαγή προς το καλύτερο. Οι marketers και τα brands που παράγουν περιεχόμενο με στόχο να δημιουργήσουν διάλογο και να δώσουν value στο κοινό τους χωρίς προσδοκίες, θα έχουν πάντα χώρο στο newsfeed και την καρδιά των καταναλωτών.