Η αξιολόγηση και η βράβευση των εταιρειών πραγματοποιήθηκε για 11η συνεχή χρονιά βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας Best Workplaces, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία διεξάγεται από το Great Place to Work® Institute Hellas με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School.

Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι εκπρόσωποι Πολιτικών, Οικονομικών και Επιχειρηματικών Φορέων, ενώ τα βραβεία στους εκπροσώπους των διακεκριμένων εταιρειών παρέδωσαν μεταξύ άλλων οι: Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Γιώργος Καβαθθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος), Αντώνης Μέγγουλης, Γ. Διευθυντής ΕΣΕΕ (Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας και Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΔΕ (Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων).

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι εταιρείες που βραβεύονται σήμερα, αναδείχθηκαν και αναγνωρίστηκαν από τους ίδιους τους εργαζομένους τους. Αυτό αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει και διαπρέπει μία σύγχρονη εργοδοσία, ότι υπάρχει και συμπαρατάσσεται μια σύγχρονη αντίληψη των εργαζομένων, που ξέρουν ότι μόνο μαζί μπορούν να προοδεύσουν σε όφελος δικό τους, αλλά και ευρύτερα της οικονομίας μας και κοινωνίας μας».

Στην έναρξη της τελετής, ο Πρόεδρος του Great Place to Work® Institute Hellas, Δημήτρης Γ. Μαύρος, δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η οποία έχει ολοφάνερα επηρεάσει τόσο τις οικονομικές, όσο και τις κοινωνικές δομές της χώρας. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η ολοένα και πιο έντονη απομάκρυνση των πολιτών από τις επιχειρήσεις και η μείωση της εμπιστοσύνης που δείχνουν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές πως οι μόνες επιχειρήσεις, οι οποίες θα καταφέρουν να κρατήσουν τον καταναλωτή κοντά τους και να βγουν αλώβητες από την οικονομική κρίση, είναι εκείνες οι οποίες υποστηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, σέβονται τους εργαζομένους τους, δημιουργούν θέσεις εργασίας και είναι κοινωνικά υπεύθυνες».

Το Ινστιτούτο Great Place to Work® βράβευσε και φέτος τις 25 επιχειρήσεις, οι οποίες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους:
•10 «μεγάλες» επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 251 εργαζόμενους,
•10 «μεσαίες» επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους και
•5 «μικρές» επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν στην εκδήλωση, είναι υποψήφιες να μπουν στη λίστα των καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη, οι οποίες θα βραβευθούν τον προσεχή Ιούνιο στην Ιρλανδία.

Η έρευνα Best Workplaces 2013 διεξήχθη το φθινόπωρο του 2012 και η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Συνολικά συμμετείχαν 51 εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες στο σύνολό τους απασχολούν 36.498 εργαζόμενους. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που έλαβαν μέρος στη φετινή έρευνα ανήλθε στους 13.159.

Best Workplaces 2013

  250+ εργαζόμενοι   50-250 εργαζόμενοι   20-49 εργαζόμενοι
1 Eλαΐς-Unilever Hellas 1 Microsoft Hellas 1 SAS Institute
2 Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ 2 British American Tobacco Hellas 2 Randstad
3 Αθηναϊκή Ζυθοποιία 3 Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων 3 Sprint Integrated Communications
4 Παπαστράτος ΑΒΕΣ 4 Roche Hellas 4 ActionAid Ελλάς
5 PepsiCo – Tasty Foods 5 MARS Hellas 5 Royal Canin Hellas
6 Costa Navarino 6 SCA Hygiene Products    
7 Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. 7 Genesis Pharma    
8 Teleperformance Hellas 8 General Mills    
9 Novartis Hellas 9 General Electric (GE)    
10 Pharmathen 10 Diageo Hellas    

Το Great Place to Work Institute είναι μια διεθνής συμβουλευτική εταιρεία αξιολόγησης και έρευνας με εκπροσώπηση σε περισσότερες από 45 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία.

Το Ινστιτούτο για να διαμορφώσει τη λίστα των Best Workplaces στην Ευρώπη και τις αντίστοιχες εθνικές λίστες σε περισσότερες από 45 χώρες στον κόσμο, χρησιμοποιεί το εργαλείο «Trust Index» (δείκτης εμπιστοσύνης), για την έρευνα των απόψεων των εργαζομένων και το ειδικό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των εταιρικών πρακτικών.
Πληροφορίες: www.greatplacetowork.gr

Χορηγός της φετινής εκδήλωσης ήταν η εταιρεία JTI.
Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα Το Βήμα,
Χορηγός Δημοσιότητας η Advocate/Burson-Marsteller.
Χορηγοί Κλαδικής Επικοινωνίας τα περιοδικά MarketingWeek και HR Professional.
Υποστηρικτής Digital Services η Converge ICT Solutions & Services.
Υποστηρικτής On-line Επικοινωνίας η EuroCharity.