Στα προηγούμενα άρθρα έγραφα ότι στο νέο πολυδιάστατο περιβάλλον, οι μάρκες καλούνται να διερευνήσουν το branding πέρα από τα στοιχεία της εικόνας και της γλώσσας, και να στοχεύσουν και στις υπόλοιπες – εκτός της όρασης – αισθήσεις. Το sensorial branding εξαπλώνεται συνεχώς. Και το audio branding αποτελεί ίσως την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εκδοχή του. Νέοι όροι, όπως τα sonic logos και τα earcons, συμπληρώνουν παλιότερους, όπως τα jingles ή τα ringtones, και δείχνουν την πρόθεση της αγοράς να εξελιχθεί. Ποιος δεν αναγνωρίζει τον ήχο του ανοίγματος των Windows (τον οποίο μάλιστα λέγεται ότι δημιούργησε ο μεγάλος Brian Eno) ή ενός μπουκαλιού Coca-Cola; To Netflix «ta-dum», το McDonald’s «I’m loving it» και το Mastercard «priceless»; Ή τον χαρακτηριστικό «potato-potato» ήχο του κινητήρα των Harley-Davidson που δημιουργεί μια άμεσα αναγνωρίσιμη σύνδεση με το κοινό της μάρκας;

αι οι εφαρμογές του audio branding ξεπερνούν τον στόχο για αναγνωρισιμότητα της μάρκας και επηρεάζουν άμεσα την εμπειρία μαζί της. Η Amazon, με τη φωνή της Alexa, έχει δημιουργήσει μια ευέλικτη και φιλική προσωπικότητα που αλληλεπιδρά άριστα με τους χρήστες. Αντίστοιχα η Apple, μέσω του Siri, και η Google, μέσω του Assistant. Η Volvo επιλέγει προσεκτικά τις φωνές που χρησιμοποιεί στις διαφημίσεις της ώστε να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας. Για τις μάρκες αυτοκινήτων, ο ήχος του κλεισίματος των πορτών του αυτοκινήτου είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουν τη φιλοσοφία και την προσωπικότητά τους. Μια πολυτελής μάρκα ενδέχεται να επιλέξει έναν ήχο που αντικατοπτρίζει την ποιότητα και την κομψότητα και μια εταιρεία με έμφαση στην καινοτομία μπορεί να προτιμήσει έναν μοντέρνο και ιδιαίτερο ήχο. Ενώ πλέον υπάρχουν επιλογές ακόμα και για τον ήχο του κινητήρα, προσδίδοντας στον χρήστη αίσθηση πιο σπορ οδήγησης. Αυτονόητα, για έναν ραδιοφωνικό σταθμό το audio logos και τα jingles αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία, ενώ για τα καταστήματα και τους χώρους φιλοξενίας και εστίασης, η μουσική παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπειρίας του επισκέπτη. Με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα, την προσοχή που δίνει η Starbucks στις playlists που παίζουν στα καταστήματά της – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το brand διατηρεί το δικό του προφίλ στο Spotify με εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους.

Οι τρόποι με τους οποίους ο ήχος μπορεί να σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των brands είναι αμέτρητοι και προκαλούν τη δημιουργικότητά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το audio branding αποτελεί πλέον αντικείμενο εξειδικευμένων εταιρειών και οι μεγαλύτεροι διεθνείς διαγωνισμοί design προβλέπουν ξεχωριστή κατηγορία για τα έργα sound design.