Η Αστική Οικονομική είναι ο κλάδος της οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με τα οικονομικά των πόλεων.

Ποιες δυνάμεις ωθούν στη συγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο χώρο και κυρίως στις πόλεις; Τι προκαλεί την εξάπλωσή τους; Ποιοι παράγοντες ερμηνεύουν τη χωροθέτηση των λειτουργιών εντός των πόλεων; Ποια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα προκύπτουν από τη συγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων στις πόλεις και ποιες οι πολιτικές αντιμετώπισής τους
 
Η έβδομη έκδοση ενός από τα πιο καταξιωμένα διεθνώς εγχειρίδια, που πλέον συμπεριλαμβάνεται και στην ελληνική βιβλιογραφία. Το σύγγραμμα εμπλουτίζεται με γλωσσάριο όρων και ευρετήριο που παρέχουν μια όσο το δυνατόν πληρέστερη απόδοση στα ελληνικά της ορολογίας του πεδίου της αστικής οικονομικής. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου, ασκήσεις προσφέρουν τη δυνατότητα εμπέδωσης των εννοιών, παραρτήματα συμπληρώνουν τη βασική ύλη, ενώ η σχετική βιβλιογραφία προτρέπει για περαιτέρω μελέτη.

Το σύγγραμμα συμπληρώνει η ιστοσελίδα www.kritiki.gr/osullivan, όπου περιλαμβάνονται χάρτες και ενδιαφέρον αρχειακό υλικό. Για τους ερευνητές, φοιτητές και διδάσκοντες των πεδίων της αστικής οικονομικής, αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης, της οικονομικής ανάλυσης, της γεωγραφίας, της πολεοδομίας-χωροταξίας και του περιβάλλοντος, το εν λόγω βιβλίο προσφέρει πληθώρα πληροφοριών και μελετών.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Arthur O’Sullivan κατέχει την έδρα Οικονομικών Robert B. Pamplin Junior στο Lewis and Clark College στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και διδάσκει Μικροοικονομική και Αστική Οικονομική. Με διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Princeton University το 1981, δίδαξε στο University of California, Davis και στο Oregon State University, και του έχει απονεμηθεί έπαινος για τη διδασκαλία του και από τα δύο ιδρύματα. Είναι ένας εκ των συγγραφέων του εισαγωγικού εγχειριδίου Economics: Principles and Tools, που σήμερα βρίσκεται στην τέταρτη έκδοση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα οικονομικά ζητήματα που αφορούν στις χρήσεις γης στις πόλεις, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια πολιτική. Τα άρθρα του δημοσιεύονται σε πολλά έγκριτα οικονομικά περιοδικά όπως τα Journal of Urban Economics, Regional Science and Urban Economics, Journal of Environmental Economics and Management, National Tax Journal, Journal of Public Economics και Journal of Law and Economics.

Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχάρης, Αντώνης Ροβολής
Μετάφραση: Ελεάννα Αντώνογλου
Τίτλος πρωτοτύπου: Urban Economics

Έκδοση: Κριτική, 2011, Σελίδες: 704, Διαστάσεις: 17×24, Τιμή: €53 [www.kritiki.gr]