Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος και στην Ελλάδα έχει ενστερνιστεί πλέον την αναγκαιότητα για Κοινωνική Υπευθυνότητα. Ακόμη περισσότερο, φαίνεται να κατανοεί πραγματικά την άμεση σύνδεσή της με την επιχειρηματική αριστεία. Τα έργα που διακρίθηκαν φέτος στο πλαίσιο του θεσμού των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΣΔΕ, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και αποτελούν έναν χρήσιμο οδηγό στις βέλτιστες πρακτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, η 6η Τελετή Απονομής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας ΣΔΕ 2013 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Περισσότερα από 500 άτομα παρακολούθησαν την απονομή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Στην Τελετή Απονομής, ο ΣΔΕ επιβράβευσε τις καλύτερες εταιρικές πρακτικές και δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρήσεις στην Ελλάδα τα έτη 2010-2012.

Τα Αριστεία, θεσμοθετήθηκαν από το Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) το 2000, διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια. Ο θεσμός των Αριστείων είναι καταξιωμένος στην επιχειρηματική κοινότητα.

Οι βραβεύσεις
Τα Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας ΣΔΕ 2013 απονεμήθηκαν στις ακόλουθες εταιρείες και ενέργειες, ανά ενότητα:
– Κοινωνία
1.
 Αριστείο στην κατηγορία Μεγάλες επιχειρήσεις για την ενέργεια «Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής» της Vodafone.
2. Αριστείο στην κατηγορία Μικρές & Μεσαίες επιχειρήσεις για την ενέργεια «Βιβλιοδρομίες» των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα.
– Περιβάλλον
1. Αριστείο στην κατηγορία Μεγάλες επιχειρήσεις για την ενέργεια «Αποστολή: Νερό» των εταιρειών Coca-Cola 3E & Coca-Cola Hellas.
2. Αριστείο στην κατηγορία Μικρές & Μεσαίες επιχειρήσεις για την ενέργεια «Ολική περιβαλλοντική διαχείριση» του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα».
– Εργαζόμενοι
Αριστείο στην κατηγορία Μεγάλες επιχειρήσεις για την ενέργεια «Μαζί για τα καλά» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
– Υποστήριξη Νεανικής Επιχειρηματικότητας
Αριστείο για την ενέργεια «Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας» της εταιρείας Project You.
– Κοινωνικά προϊόντα & υπηρεσίες
Αριστείο για την ενέργεια «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου: Youth Safe Pack & Vodafone Safety Net» της Vodafone.
– Συνεχής Δέσμευση & Προσφορά
Αριστείο στην κατηγορία Μεγάλες Επιχειρήσεις για την ενέργεια «Κοινωνικά Παντοπωλεία» της Μαρινόπουλος. Αριστείο στην κατηγορία Μικρές & Μεσαίες Επιχειρήσεις για την ενέργεια «Οι κήποι του Capitol» της εταιρείας Ακροπόλ Χαραγκιώνης.
– e-Δράσεις
Αριστείο για την ενέργεια «Αγροτικό Κοινωνικό Δίκτυο Agroname» της εταιρείας Farmerplan.
Το Αριστείο Εξαιρετικής Προσφοράς, ένα Αριστείο αναγνώρισης και τιμής, που απονέμεται κατόπιν απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής, σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις ή ΜΚΟ που έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο, μέσω της συμβολής τους στο κοινωνικό σύνολο, απονεμήθηκε στην Τράπεζα Τροφίμων-Ίδρυμα για την καταπολέμηση της Πείνας. Το Αριστείο Εξαιρετικής Προσφοράς παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων, Παναγιώτης Νίκας.

Θέσεις για την Εταιρική Υπευθυνότητα
Κεντρκός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Martin Porter, Πρόεδρος Public Affairs Practice Europe & CIS της Edelman και Γενικός Διευθυντής της Edelman Brussels. Η παρουσίασή του με θέμα «Putting Social Purpose and Shared Value into Marketing» έδωσε τη δυνατότητα σε όσους παρευρέθηκαν να ενημερωθούν αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Tαυτόχρονα, ο Paul Polman, CEO Unilever Worldwide, ο Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Coca-Cola Hellenic και ο Stephan Loerke, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων (WFA), παρουσίασαν μέσω βιντεοσκοπημένων ομιλιών τη θέση τους αναφορικά με την Εταιρική Υπευθυνότητα.


Την Τελετή Απονομής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας ΣΔΕ 2013 τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος και ο Υπουργός Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου. Στην Τελετή Απονομής παρέστησαν επίσης τα μέλη της Τιμητικής Επιτροπής των Αριστείων Κωνσταντίνος Γάτσιος, Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος Europa Nostra, Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος EBEN Europe, Χριστίνα Δαμουλιάνου, Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή, Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», Καίτη Πετροπούλου, πρώην Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) και Παναγιώτης Πικραμμένος, τέως Πρωθυπουργός & Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή.

Την Τελετή Απονομής παρακολούθησαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Πολιτείας, των ΜΚΟ, άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και του πνεύματος, καθώς και οι νικητές της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ όσων ψήφισαν στην online ψηφοφορία κοινού της ενότητας e-Δράσεις. Την τελετή, που χαρακτηρίστηκε ως τελετή ουσίας, παρουσίασε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Δηλώσεις πρωταγωνιστών
«Το πρόγραμμα “Αποστολή Νερό” έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, τόσο για τα ουσιαστικά αποτελέσματά του στο περιβάλλον και ειδικότερα στην προστασία του νερού, ενός από τους πολυτιμότερους φυσικούς πόρους της χώρας που αποτελεί πρώτη ύλη των προϊόντων μας, όσο και στην καλλιέργεια και ενίσχυση της συνείδησης όλων μας για την ανάγκη προστασίας αυτών. Η διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί βασική αρχή για την εταιρεία μας και διέπει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, από την ίδρυσή μας το 1969, και είμαστε υπερήφανοι που οι πρωτοβουλίες μας αναγνωρίζονται από καταξιωμένους θεσμούς, ενθαρρύνοντάς μας να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».
– Νίκος Ιωάννου, Διευθυντής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Coca-Cola Τρία Έψιλον.

«Η φετινή αναγνώριση της συνεχούς μας προσπάθειας και δέσμευσης για την προστασία των πολύτιμων υδάτινων πόρων της Ελλάδας αποτελεί τιμή και μας γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά. Στόχος μας είναι μέχρι το 2020 να αναπληρώσουμε στις τοπικές κοινωνίες την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε για τα προϊόντα μας. Το πρόγραμμα “Αποστολή Νερό”, το οποίο έχουμε ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια με τη δωρεά 1 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα, έχει ήδη βελτιώσει την καθημερινότητα χιλιάδων Ελλήνων και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική τα επόμενα χρόνια».
 – Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας Coca-Cola Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα.

«Όλοι εμείς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη βράβευσή μας, η οποία μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο ουσιαστικό έργο των Μ.Κ.Ο. με τους οποίους συνεργαζόμαστε ένα χρόνο τώρα. Ανταποκρινόμενοι έμπρακτα στις αυξανόμενες ανάγκες που διαμορφώνει η οικονομική και κοινωνική κρίση, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την εφαρμογή προγραμμάτων ανταπόδοσης στην κοινωνία, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες μας για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, που είναι και η ουσία του ρόλου μας ως υπεύθυνου εταιρικού πολίτη».
– Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

«Οι δύο αυτές διακρίσεις – Αριστείο στην ενότητα «Κοινωνία», για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής και στην ενότητα «Κοινωνικά προϊόντα και υπηρεσίες», για την κάρτα σύνδεσης Youth Safe Pack και την εφαρμογή Vodafone Safety Net- επιβραβεύουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στη Vodafone, με στόχο να ανταποκρινόμαστε ουσιαστικά στις σημερινές προκλήσεις, παραμένοντας ταυτόχρονα προσηλωμένοι στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο βασικός άξονας των καινοτόμων αυτών πρωτοβουλιών είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και του δυναμικά εξελισσόμενου δικτύου μας, για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας».
– Γλαύκος Περσιάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδας.

«Η βράβευση της Μαρινόπουλος Α.Ε. σε ένα θεσμό που αναδεικνύει το ηθικό επιχειρείν, αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική διάκριση, που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι και μας δεσμεύει να συνεχίσουμε και στο μέλλον να λειτουργούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα έχοντας, ως βασικό σημείο αναφοράς την ελληνική κοινωνία και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».
– Λεωνίδας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος Μαρινόπουλος Α.Ε.