Η απήχησή της στις σχέσεις των Δυτικών Συμμάχων με τη Σοβιετική Ένωση (αποδέκτρια του πολυτιμότατου για την πολεμική της προσπάθεια φορτίου της νηοπομπής) παραλίγο να αποβεί ακόμη πιο καταστροφική.

Τις βραδινές ώρες της 4ης Απριλίου 1942, το Βρετανικό Ναυαρχείο διέταξε τη θαυμάσια παραταγμένη και επαρκώς προστατευμένη νηοπομπή να διασκορπιστεί τάχιστα, όπως και τα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά πλοία της συνοδείας της. Οι βρετανικές μυστικές πληροφορίες ήθελαν -λανθασμένα- τη νηοπομπή να απειλείται άμεσα από το πανίσχυρο γερμανικό θωρηκτό «Tirpitz». Τα γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που εξορμούσαν από τη Νορβηγία και τα υποβρύχια δεν άφησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να πάει χαμένη. Μετέτρεψαν τον Αρκτικό Ωκεανό σε νεκροταφείο ανθρώπων και πλοίων.

Ο συγγραφέας αναζήτησε προσεκτικά τα ίχνη της τύχης των πρωταγωνιστών-θυμάτων αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, ενώ μίλησε και με τα πληρώματα των βομβαρδιστικών και των υποβρυχίων που πέτυχαν τις καταβυθίσεις. Συμβουλεύτηκε τα πλούσια Ναυτικά Αρχεία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, καθώς και τους φακέλους του Γερμανικού Ναυτικού Επιτελείου και της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης Αεροπορίας που κατέχουν οι νικητές Σύμμαχοι.

Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, χάρτες, αντίγραφα εγγράφων και ευρετήριο προσώπων.

Τίτλος πρωτοτύπου: The Destruction of Convoy PQ.17. Μετάφραση: Σωτήρης Αγάπιος.

Έκδοση: Ιωλκός, 2009, Σελίδες: 448, Διαστάσεις: 15×23, Τιμή: €22,50 [iolcos.gr]