Απέσπασε τους τίτλους Design Agency of the Year, Best Agency of the Year - Up to 10 Employees και Best Newcomer of the Year στα πρώτα Indie Awards, παράλληλα με πλήθος άλλων βραβείων. Και όχι άδικα, μιας και η A.S. Strategy & Branding Communication έχει να επιδείξει πολλά επιτυχημένα projects, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Αντωνία Σκαράκη, Founder και CEO της A.S. Strategy & Branding Communication, μιλά για τις υπηρεσίες της εταιρείας και τη γενικότερη φιλοσοφία της, για το ελληνικό design και τα ανεξάρτητα agencies, καθώς και για τη σημασία των πολλαπλών πρόσφατων διακρίσεων στα Indie Awards 2021.

MW: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Πώς θα μας συστήνατε την A.S. Strategy & Branding Communication; Ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

Αντωνία Σκαράκη: Συστήνουμε τον εαυτό μας σαν μια εταιρεία που δημιουργεί στρατηγική και εικόνα για τα brands – υπηρεσίες μέσα σε ένα γρήγορο εναλλασσόμενο τοπίο. Η εμπειρία των ανθρώπων και η ικανότητά τους συμβάλλει σε αυτό. Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο, η τοποθέτηση της εταιρείας μας είναι να διατηρεί το μέγεθός της μικρό για να μην χαθεί αυτή η ικανότητα.

Μεγάλο κομμάτι της εξειδίκευσής σας αποτελεί το design. Πώς θα σκιαγραφούσατε την αγορά του design στην ελληνική αγορά; Διακρίνετε δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης;

Το ελληνικό design σήμερα είναι εξαγώγιμο προϊόν. Θα πρόσθετα όμως ότι για εμάς το design αποτελεί ένα μέρος του συνολικού σχεδιασμού ενός brand. Το design πρέπει να υπηρετεί το στρατηγικό πλαίσιο και το αξιακό σύστημα που θεσπίζουμε. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η A.S. σήμερα έχει projects τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, γιατί συνθέτει και εναρμονίζει τη στρατηγική με τον δημιουργικό σχεδιασμό.

Θεωρείτε ότι οι εταιρείες «τολμούν» ή επιμένουν σε συγκεκριμένα και καθιερωμένα briefs;

Το ουσιαστικό brief δεν είναι μόνο συγκεκριμένες νόρμες και φόρμες. Το brief για εμάς αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στο μοντέλο εργασία μας. Αποκρυπτογραφεί το «νέο τρόπο» που θα επικοινωνήσουμε και θα επανεντάξουμε προϊόντα και υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό και στη διαρκώς εξελισσόμενη αγορά. Ενδεικτικά αναφέρω την πανδημία, τον φόβο, ακόμα και την ταχύτητα που ο καταναλωτής σήμερα αντιλαμβάνεται την πράσινη οικονομία. «Όλα τελειώσανε. Ξανά από την αρχή».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενός ανεξάρτητου agency;

Η συνηθισμένη και σωστή απάντηση είναι η ευελιξία. Σε εμάς όμως συνδυάζεται με ένα πολύ σφιχτό λειτουργικό οργανόγραμμα, με μοντέλα εκμάθησης και συνεχόμενες επενδύσεις σε προηγμένα τεχνολογικά συστήματα. Αυτά μας κάνουν ευέλικτους, επιτρέποντάς μας παράλληλα να αναλύουμε το έργο μας σε βάθος και να διατηρούμε τη δημιουργικότητά μας ακμαία. Εμβαθύνουμε στην ουσία των πραγμάτων που δεν αφορά μόνο τον σχεδιασμό, αλλά και τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με όλους τους εμπλεκόμενους.

Στα πρώτα Indie Awards αποσπάσατε πλήθος βραβείων. Πώς «μεταφράζονται» τέτοιους είδους διακρίσεις για εσάς;

Σε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και αγάπη για δουλειά.

Best in Design: Κατά τη γνώμη σας υπάρχουν attractive brands για τα οποία είναι ευκολότερο να πιάσεις τους στόχους και να αυξήσεις το engagement με το κοινό; Έχει να κάνει με το brand ή με τη στρατηγική που επιλέγει το agency να ακολουθήσει;

Για εμάς δεν υπάρχουν attractive or non attractive brands. Κάθε brand έχει τα δικά του values, τις δικές του αξίες που πρέπει πρώτα να τις αναγνωρίσουμε και να τις μεταμορφώσουμε μέσα στο περιβάλλον του. Η δουλειά μας απαιτεί βαθιά γνώση και ανάλυση της αγοράς γιατί αυτό πριμοδοτεί την ουσία. Το design έπεται μέσα στο λειτουργικό σύστημα εργασίας. Πόσο μάλλον σήμερα, που ζούμε σε ένα καινούριο, σύνθετο, αλλά και ασταθή κόσμο που μας οδηγεί «τουλάχιστον εμάς», και αυτό είναι και το positioning του γραφείου μας, στο να μεταμορφώνουμε τις αξίες σε brand και σε ουσιαστική επικοινωνία με τους αποδέκτες.

Design Agency of the Year: Τι σημαίνει για εσάς αυτό το βραβείο; Πόσο γλυκιά είναι η νίκη σε μία ενότητα που διακρίνεται από την πολυπλοκότητα, αφού για να υπάρξει ένα επιτυχημένο design πρέπει να λάβετε υπόψιν πολλές και διαφορετικές παραμέτρους;

Φυσικά και είμαστε όλοι περήφανοι για μια τόσο σημαντική διάκριση. Το επιτυχημένο design δεν κρίνεται στη δουλειά μας μόνο μέσα από έναν εξαιρετικό σχεδιασμό. Το επιτυχημένο design οφείλει να καλύψει τις αισθητικές, ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες, όπως αυτές έχουν οριστεί. Έχει μία τρισυπόστατη τοποθέτηση. Αυτό από μόνο του ορίζει και την πολυπλοκότητά του. Είναι κάτι που θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Για εμάς αποτελεί καθημερινό κάναβο εργασίας, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να διακρίνουμε, και όχι να κρίνουμε, αυτό που πραγματικά καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Τρεις λέξεις το καλύπτουν: Δεδομένα, Αντίληψη και εκ νέου Σύνθεση.

Best Newcomer of the Year: Πιστεύατε στη σημερινή επιτυχία; Πείτε μας λίγα λόγια για τη σημασία των βραβείων και για τους στόχους που θέτετε για το μέλλον!

Η αλήθεια είναι ότι, όλοι στην ομάδα έχουν σημαντική εμπειρία και διακρίσεις, απλά το σχήμα μας είναι νέο. Και θέλουμε να παραμείνει «νέο» με τη λογική του ενθουσιασμού και της αφοσίωσης που δείχνουμε καθημερινά. Για μένα, η μεγαλύτερη δέσμευση και στόχος είναι να συνεχίσω να εμπνέω τους συνεργάτες μου και όλοι μαζί να γινόμαστε συμμέτοχοι στις επιτυχίες των πελατών μας.

Best Agency of the Year | Up to 10 Employees: Τελικά το μέγεθος μετράει; Βλέπουμε ότι ένα μικρότερο, ανεξάρτητο agency μπορεί να έχει μεγάλους πελάτες όχι μόνο με αξιοσημείωτη επιτυχία, αλλά, όπως είδαμε σήμερα, και με αναγνώριση. Τι «θυσίες» απαιτεί κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχουν θυσίες, όταν είναι συνυφασμένες με τη λέξη «αγάπη». Γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε, όντας «Εργάτες της τέχνης μας».

Ποιά θεωρείτε ότι είναι η πιο σημαντική ικανότητα που έχει το γραφείο σας;

Η ικανότητά μας να προσαρμόζουμε τη στρατηγική των brands στις πολύ γρήγορες μεταβολές του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια, concepts που άλλαζαν σιγά στα χρόνια τώρα επιβάλλεται να αναμορφώνονται μέσα σε άλλες ταχύτητες, ακολουθώντας τις τάσεις – ανάγκες της κοινωνίας. Η ικανότητα  αυτή μεταφράζεται σε επιχειρηματικές επιτυχίες για τους πελάτες μας και πολλές διακρίσεις για εμάς.

INDIE AWARDS 21: Sweet 14!

 • INDIE DESIGN AGENCY OF THE YEAR
 • BEST AGENCY OF THE YEAR | UP TO 10 EMPLOYEES
 • BEST NEWCOMER OF THE YEAR

BEST IN DESIGN

 • GOLD | BRANDING/ CORPORATE ID, ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ
 • GOLD | VISUAL COMMUNICATION SALES KIT, ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ
 • GOLD | PACKAGING, DIGITAL & INTERACTIVE, ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ
 • SILVER | BRANDING/ CORPORATE ID, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ
 • SILVER | MOST INNOVATIVE USE OF DESIGN, SARISTI PUZZLE
 • BRONZE | BRANDING/ CORPORATE ID, HOLA! ESPIRITO
 • BRONZE | PACKAGING, DIGITAL & INTERACTIVE, HOLA! ESPIRITO
 • BRONZE | PACKAGING, DIGITAL & INTERACTIVE, APOLLEE

BEST IN DIGITAL

 • SILVER | WEBSITES, ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ
 • SILVER | WEBSITES, THE WINE BARREL

BEST IN MEDIA

 • BRONZE | TV / PRINT-OUTDOOR / SOCIAL MEDIA, THE WINE BARREL