Το 2019 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την ελληνική αγορά του franchising, με χαρακτηριστικά την αναιμική ανάπτυξη και την εσωστρέφεια.

Έντονος ο αντίκτυπος της πανδημίας.

Το 2019 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την ελληνική αγορά του franchising, με χαρακτηριστικά την αναιμική ανάπτυξη και την εσωστρέφεια. Ενδεικτικά, σημειώθηκε αύξηση μόλις 2,3% στον συνολικό αριθμό των σημείων πώλησης που εντάσσονται σε δίκτυα franchise. Στο τρίτο τετράμηνο του έτους, καταγράφηκε σημαντική μείωση στο σύνολο των δεικτών δραστηριότητας στον χώρο του franchising, τάση η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο δίμηνο του 2020.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε για 22η συνεχή χρονιά το Franchise Success Media Group, σε συνεργασία µε τη The Franchise Co. και δημοσιεύεται στον ετήσιο οδηγό Franchise Πανόραμα 2020. Όπως προκύπτει από την επικαιροποιημένη έρευνα «Franchising & Covid-19», οι υποψήφιοι franchisees εκφράζουν σκεπτικισμό και δείχνουν αναβλητικότητα, επιβεβαιώνοντας όμως την αξία του θεσμού του franchising. Αναλυτικότερα, το 68,24% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι σε περιόδους κρίσης προτιμά το franchising, σε σχέση με την αυτοαπασχόληση ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας, ενώ μειώνεται αργά το ποσοστό όσων σκέφτονταν λόγω πανδημίας να αναβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στον χώρο του franchising.