Το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες της Meta, Facebook και Instagram, μετά από προκαταρκτική απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας η οποία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εμποδίσει την αποστολή δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ από τη μητρική εταιρεία.

Η απόφαση, η οποία έχει ακόμη προσχεδιακή μορφή, βασίζεται σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2020 για τον τερματισμό της συμφωνίας διαμοιρασμού δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με την ονομασία Privacy Shield, καθώς χάρη σε αυτήν αμερικανικές υπηρεσίες παρακολούθησης και πληροφοριών είχαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες Ευρωπαίων χρηστών.

Η Meta έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να αποσύρει τις υπηρεσίες των Facebook και Instagram από τη γηραιά ήπειρο, ενώ πολλές ακόμη διεθνείς επιχειρήσεις αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά.

Η προκαταρκτική απόφαση έχει κοινοποιηθεί σε αρχές προστασίας δεδομένων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν έναν μήνα περιθώριο για να αποστείλουν τα σχόλιά τους. Σύμφωνα με αναλυτές, θα διαμορφωθεί έτσι μια νέα πρόταση που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας θα πιέζουν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας.

(Πηγή: TheDrum)