Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του συνεδρίου All Things Facebook & Instagram ’18, ο άνθρωπος των 400.000 followers μας δίνει μία πρόγευση των όσων θα παρακολουθήσουμε στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο Alex Khan φέρνει πολύτιμα insights και hands on συμβουλές, που ανοίγουν το δρόμο της επιτυχίας στο social media marketing.

Ο Alex Khan είναι ο «Most Followed Social Media & Live Video Coach» στην αγορά της Γερμανίας. Με περισσότερους από 400.000 followers στα social media και εξειδίκευση στο live video, o Alex είναι ένας περιζήτητος social media coach και ομιλητής. Κι αυτό, γιατί ήταν ένας από τους πρώτους marketers παγκοσμίως που πειραματίστηκαν και, εν συνεχεία κατανόησαν σε βάθος τις δυνατότητες που προσφέρει το live streaming στα social media. Ο Alex αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο live video από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του Periscope, τον Μάρτιο του 2015.

Ενενήντα μέρες αργότερα το hashtag #WeKhan είχε ξεπεράσει σε reach τους 13 εκατ. χρήστες και τα 100 εκατομμύρια σε impressions. Έκτοτε, ο Alex συνέχισε να πειραματίζεται και να καταγράφει τι δουλεύει και τι όχι στο live video, εξ ου και η προτίμηση που του δείχνουν ως social media strategist και coach, brands και στελέχη από όλο τον κόσμο. Ο Alex Khan, φέρνει την παραπάνω εμπειρία και στην ελληνική αγορά, στις 1-2 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του συνεδρίου All Things Facebook & Instagram ’18.

Εκτός από την keynote ομιλία του, ο Alex θα προσφέρει και ένα εξειδικευμένο workshop πάνω στο θέμα της αποτελεσματικής χρήσης του live video. Στη σύντομη συζήτηση που ακολουθεί, θέσαμε στον Alex Khan κάποιους από τους βασικούς προβληματισμούς που έχουν σήμερα τα brands σε σχέση με το social media marketing αλλά και το live video. Ο τρόπος με τον οποίο δίνει λύσεις μέσα από απέριττες απαντήσεις, προδιαθέτει για ένα άκρως εκπαιδευτικό session τον Φεβρουάριο.

MW: Το περιβάλλον των κοινωνικών δικτύων, μέσα στο οποίο τα brands αγωνίζονται να πετύχουν, εμφανίζει σημάδια «υπερφόρτωσης». Ποια θα ήταν η συμβουλή σας προς τα brands για την εδραίωση στερεής και μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα του social media marketing;
Alex Khan: Η εταιρεία που εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες της, θα κερδίσει σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανάγκη να αφουγκράζεται από κοντά και να χρησιμοποιεί τα social media ως ένα «pull» και όχι «push» εργαλείο. Ποιος είναι πελάτης σας; Τι τον κινητοποιεί και ποιο είναι το USP της υπηρεσίας σας; Με βάση τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και κατανοώντας την αγορά σας (ανταγωνισμός, επιρροή, κλπ), μπορείτε να χτίσετε μία επιτυχημένη social media στρατηγική. Είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλο όγκο πολύτιμης πληροφορίας μπορείτε να λάβετε δωρεάν, χρησιμοποιώντας τα pixel, analytics και audience insights εργαλεία του Facebook.

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι τα brands μπορούν να ενισχύσουν τα conversions μέσω των social media, αντί μόνον το engagement;
Κατ’ αρχήν, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα καλά μελετημένο πλάνο. Είναι σημαντικό να ταιριάξει το διαφημιστικό υλικό με το κοινό-στόχος. Εάν για παράδειγμα θέλετε να πουλήσετε ένα προϊόν σε μία μητέρα, θα είχε νόημα να βάλετε έναν τίτλο όπως «Για όλες τις μητέρες» και να χρησιμοποιήσετε μία εικόνα στην οποία μία μητέρα κρατάει αγκαλιά το μωρό και το προϊόν που θέλετε να πουλήσετε. Εν συντομία, όλα έχουν να κάνουν με τη σχετικότητα. Το Facebook προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και πάνω από 1.200 διαφορετικές επιλογές στόχευσης. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν λιγότερο από το 10% των επιλογών αυτών. Επιπλέον, εάν στόχος είναι η αύξηση των conversions, πρέπει να εγκαταστήσετε Facebook pixel, ορίζοντας ενέργειες όπως page view, search, add to cart, initiate check out και purchase. Τέλος, πρέπει να χτίσετε στοχευμένα κοινά, με βάση τη συμπεριφοράς των χρηστών σας.

Ποιος είναι ο ρόλος του live video στο social media marketing σήμερα και ποια είναι η μεγαλύτερη τάση που αφορά στο live video και στην οποία θα πρέπει οι marketers να δώσουν προσοχή;
Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα εισήγαγαν το live video λόγω του εκπληκτικού attention που αυτό το είδος video αποσπά. Μέσα σε ένα χρόνο, ένα στα πέντε videos στο Facebook είναι live video και κάθε live video παρακολουθείται τρεις φορές περισσότερο από τα απλά videos. Είναι ένας ταχύς και αυθεντικός τρόπος ανάπτυξης διαλόγου με πολλούς ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο. Οι τάσεις έχουν να κάνουν με το 360 live video και με το live audio.

Ποια στοιχεία έχουν μεγαλύτερη σημασία στη δημιουργία engaging περιεχομένου μέσω live video;
Θα πρέπει να σχεδιάσετε το live stream και να θέσετε κάποια «πατήματα», ώστε να μη χαθεί το «χρυσό» νήμα της αφήγησης. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τι να περιμένουν. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να συστηθείτε, και να παρουσιάσετε το θέμα συζήτησης. Φροντίστε να θέσετε κάποιες ερωτήσεις που είναι εύκολο να απαντηθούν, όπως από πού παρακολουθούν οι άνθρωποι. Κάθε 5-10 λεπτά να συστήνεστε ξανά, καθώς κάποιοι μπορεί να συνδέθηκαν αργότερα.

Κι εσείς ο ίδιος, αντιπροσωπεύετε ένα επιτυχημένο social media «brand». Υπάρχουν κάποιοι κανόνες όσον αφορά στο personal branding στην εποχή των social media;
Ένα personal brand, το οποίο αναφέρεται και ως influencer, είναι στα δικά μου μάτια κάποιος που προσφέρει «δυσανάλογη» αξία σε άλλους ανθρώπους, που στη συνέχεια του επιτρέπει να κερδίσει σε αντάλλαγμα την προσοχή τους. Και οι καλύτεροι influencers, γνωρίζουν τι να κάνουν με την προσοχή αυτή. Έχοντας πει αυτά, χρειάζεται να προσφέρεις κάτι από τα παρακάτω: Ευφυΐα, αισθητική, έμπνευση, ψυχαγωγία, γνώση. Ο μόνος κανόνας που εγώ βλέπω, είναι να έχεις συνείδηση του λόγου για τον οποίο οι άνθρωποι σε ακολουθούν και να συνεχίσεις να προσθέτεις αξία χωρίς να χάνεις την αυθεντικότητά σου.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να παρακολουθήσει την παρουσίασή σας και το workshop που θα κάνετε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο;
Πιστεύω ότι διαθέτω ένα ενδιαφέρον μείγμα, έχοντας χτίσει διεθνείς εταιρείες από το μηδέν, έχοντας κερδίσει 400.000 followers τα τελευταία δύο χρόνια, λειτουργώντας μία ακαδημία social media με μαθητές που πληρώνουν, από όλο τον κόσμο και επίσης δουλεύοντας με μερικά από τα πιο δημοφιλή ονόματα, όπως SAP και Red Bull και με τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον. Ως practitioner, θα μοιραστώ τις εμπειρίες μου για το πώς χτίζεται μία επιτυχημένη στρατηγική social media και για το πώς να προωθήσετε τον εαυτό σας αποτελεσματικά στον κόσμο στον οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή. MW

Δια στόματος Alex Khan
• Τα social media είναι ένα «pull» και όχι «push» εργαλείο.
• Το Facebook διαθέτει πάνω από 1.200 διαφορετικές επιλογές στόχευσης…
• …από τις οποίες οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σήμερα κάτω από το 10%.
• Ένα στα πέντε videos στο Facebook είναι live video
• Κάθε live video παρακολουθείται τρεις φορές περισσότερο από τα απλά videos.
• Οι τάσεις έχουν να κάνουν με 360 live video και με live audio.
• Ως Influencer πρέπει να προσφέρεις κάτι από τα παρακάτω: Ευφυΐα, αισθητική, έμπνευση, ψυχαγωγία, γνώση.

ALL THINGS FACEBOOK & INSTAGRAM ‘18
Έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερα από 1.800 στελέχη στα 6 χρόνια διεξαγωγής του, το δημοφιλέστερο ελληνικό συνέδριο για το Facebook Marketing επιστρέφει μεγαλύτερο και πιο χρήσιμο από ποτέ. Δίνοντας πλέον έμφαση και στα υπόλοιπα properties του Facebook, το συνέδριο γίνεται διήμερο και προσθέτει στο πρόγραμμά του μια σειρά από εξειδικευμένα workshops. Στις 1 & 2 Φεβρουαρίου, το «AllThingsFacebook & Instagram’18» θα υποδεχτεί επί σκηνής 4 στελέχη του Facebook και πολλούς άλλους practitioners από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μοιραστούν τάσεις, βέλτιστες πρακτικές και εφαρμόσιμες συμβουλές για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο τρίπτυχο «strategy – efficiency – content». Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το συνέδριο αναζητά και φέρνει στο ελληνικό κοινό ομιλητές διεθνούς εμβέλειας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο: www.allthingsfb.gr