Η επανεφεύρεση του agency model, έχει εξοικονομήσει 1 δισ. δολάρια την τελευταία πενταετία», είπε πρόσφατα ο Chief Brand Officer της Procter & Gamble, Marc Pritchard.
Και όταν λέει «επανεφεύρεση», μιλά ουσιαστικά για in-housing, για την ανερχόμενη τάση των επιχειρήσεων να αναλαμβάνουν εσωτερικά στον οργανισμό μεγάλο μέρος της διαφημιστικής διαδικασίας. Κι αν κάποιοι -από την πλευρά των agencies-, θεωρούν ότι η εν λόγω τάση αφορά μόνον στα media και κυρίως στο κομμάτι της προγραμματιστικής διαφήμισης, μάλλον κάνουν λάθος. Η P&G διέκοψε τον Ιούλιο τη συνεργασία της με τη Wieden+Kennedy ως agency of record, για να αναλάβει εσωτερικά δημιουργικό και παραγωγή, με τον Pritchard να υποστηρίζει ότι το κόστος μιας διαφήμισης μειώθηκε στο 1/10 και ο χρόνος στο 1/5.
«Η επανεφεύρεση του agency model», όπως επιμένει να αποκαλεί κομψά ο Prichard το in-housing, «έχει οδηγήσει σε περισσότερη δημιουργικότητα, ευελιξία και επιχειρηματικό πνεύμα, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του οργανισμού και της κουλτούρας μας». Δεν είναι λίγο ο trend setter της αγοράς να δίνει ανάλογα στοιχεία. Δεν πρόκειται για «μόδα», αλλά για ένα αποφασιστικό βήμα, το οποίο ήδη φέρνει αποτελέσματα.
Σχεδόν καθημερινά, η ειδησεογραφία περιλαμβάνει νέα για επιχειρήσεις που δοκιμάζουν να «κόψουν» τον ομφάλιο λώρο με τα agencies: Deutsche Telekom, Lidl, Citi, Vodafone, Walmart. Ο Pritchard μίλησε επίσης για brand managers που εξελίσσονται σε «brand entrepreneurs», δηλαδή σε ανθρώπους με διευρυμένο skills set. Εμπλουτισμένο άραγε και με διαφημιστικές γνώσεις και ικανότητες;
Αναρωτιέται κανείς, αν τα agencies έχουν συνειδητοποιήσει την τεράστια αλλαγή που συντελείται στο business τους. Είδαμε την προσπάθεια της Isobar να κεφαλαιοποιήσει την τάση, λανσάροντας την υπηρεσία in-housing «Accelerate», που υπόσχεται custom λύσεις εσωτερικής διαχείρισης. Είναι κάτι τέτοιο αρκετό; Tο 2020, αναμένουμε την απάντηση της διαφημιστικής βιομηχανίας, σε μια εξέλιξη που έχει ήδη φέρει «disruption» και που δεν μπορεί πια να αγνοήσει…