Με τη συμμετοχή 430 δειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από 17 χώρες πραγματοποιήθηκε ο 5ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), στα Σπάτα, 11-13 Ιουνίου. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο από τον Έβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι διακρίσεις για τα ελληνικά ελαιόλαδα που έλαβαν 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό 34,5%, που αφορούσε τις διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό πέρυσι, φέτος υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε το 74,5%. Αύξηση παρουσίασε και η συμμετοχή των ελληνικών ελαιολάδων κατά 35%, με αποτέλεσμα φέτος να αποτελούν το 59% του συνόλου.

Η επιτροπή απένειμε συνολικά 350 μετάλλια. Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη ένα ελαιόλαδο από την Κίνα, το Xiangyu Coratina της Longnan Xiangyu Olive Development. Ως «επισκέπτες-δοκιμαστές» προσκλήθηκαν οι Νίκος Θωμάς, Πάνος Ιωαννίδης, Γκίκας Ξενάκης και Ντίνα Νικολάου, με στόχο την προώθηση των premium ελληνικών ελαιολάδων στους χώρους υψηλής γαστρονομίας.