Αν ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο το ChatGPT, μια ερώτηση για ένα ιστορικό γεγονός για παράδειγμα, ή κάτι άλλο με μια μοναδική σωστή απάντηση, είναι πιθανό να σας απαντήσει ανοησίες. Τα ΑΙ εργαλεία που παρασκευάζουν εικόνες, ακόμα και τα πιο εξελιγμένα, έχουν μια δυσκολία να εμφανίσουν λέξεις χωρίς απροσδόκητα ορθογραφικά λάθη, ή να σχεδιάσουν χέρια ανθρώπων με τον σωστό αριθμό δακτύλων. Μολονότι στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης έχουν γίνει άλματα, η τεχνολογία έχει ακόμα χτυπητές αδυναμίες, κι οπωσδήποτε δεν είναι έτοιμη να αντικαταστήσει ολοσχερώς κειμενογράφους, illustrators ή designers. Ειδικοί εκτιμούν δε ότι χρειάζονται ακόμα άλματα για να φτάσουμε στο σημείο εργαλεία ΑΙ να παράγουν ακόμα πιο πολύπλοκα παραδοτέα, όπως αληθοφανές βίντεο. Έτσι νόμιζαν, τουλάχιστον.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η OpenAI παρουσίασε το Sora, ένα πρόγραμμα που κάνει για το βίντεο ό,τι έκανε το GPT για το κείμενο και το Dall-E για τις εικόνες: του γράφεις με λόγια τι θέλεις να σου δείξει, και σου ετοιμάζει ένα βίντεο διάρκειας έως 60 δευτερολέπτων που δείχνει ακριβώς αυτό. Το εργαλείο δεν είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό ακόμα, αλλά τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε κάνουν, ομολογουμένως, να σταθείς με κατάπληξη και, ως ένα σημείο, με τρόμο. Αυτά τα βιντεάκια έχουν λαθάκια και ατέλειες και σε κάποια σημεία βγάζει μάτι το ότι είναι τεχνητά. Αλλά η συνολική εικόνα είναι εντυπωσιακή, ειδικά αν την κοιτάξει κανείς ως πρώτο δείγμα μιας τεχνολογίας που υποτίθεται ότι απείχε ακόμα χρόνια. Σκεφτείτε τώρα το εξής.

Πριν από λίγες ημέρες απονεμήθηκαν τα βραβεία Όσκαρ. Για να γυριστεί το «Oppenheimer», η ταινία που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, ξοδεύτηκαν 100 εκατομμύρια δολάρια και εργάστηκαν περισσότεροι από χίλιοι επαγγελματίες για μήνες. Φανταστείτε: ένα λεπτομερές σενάριο μιας ταινίας που φορτώνεται στην παραμεθεπόμενη εκδοχή του Sora. Μετά από λίγα λεπτά (ώρες;) επεξεργασίας, μια ταινία. Χωρίς ηθοποιούς. Χωρίς γυρίσματα. Και το σενάριο ποιος θα το έχει γράψει; Μα, φυσικά, μια παραμεθεπόμενη εκδοχή του GPT.

Υπάρχει άραγε πιθανότητα να μην πηγαίνουν προς τα εκεί τα πράγματα; Υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλο ερώτημα, πέρα από το πότε;