Σε απαιτητικούς καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, οι ηγέτες καλούνται να αναθεωρήσουν ιδέες και στρατηγικές, να γίνουν ρηξικέλευθοι ανακαινιστές και να επιδιώξουν μία «αλλαγή παραδείγματος». Μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης, είναι κοινή συνείδηση πλέον ότι απαιτείται μια νέα ηγετική περπατησιά, ένας διαφορετικός τρόπος διοίκησης.

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε απαιτείται ηγεσία που εμψυχώνει, συσπειρώνει, παραδειγματίζει, δρα πολλαπλασιαστικά και εμπνέει. Πώς μπορεί ένας ηγέτης να αντισταθεί στην πίεση της βραχυπρόθεσμης επιβίωσης και να ωθήσει την εταιρεία που διοικεί σε ανατρεπτικές θεωρήσεις με στόχο τη μακροχρόνια ευημερία; Πώς μπορεί να εμπνεύσει τους συνεργάτες του να αναπτύσσουν  πρωτοβουλίες και να μαθαίνουν; Ποιες απαιτήσεις εγείρονται για τους ηγέτες στη μεταμνημονιακή εποχή; 

Στο ετήσιο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ –την κορυφαία συνάντηση διαλόγου και ενημέρωσης των επιχειρηματικών ηγετών της χώρας– ομιλητές διεθνούς ακτινοβολίας και επιτυχημένοι Έλληνες επιχειρηματίες, με όραμα και εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, θα συζητήσουν πώς η ηγεσία μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον ρόλο της, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αβεβαιότητα και ένταση του ανταγωνισμού.

Το νέο παρόν
Ο Dean Douglas, διευθύνων σύμβουλος της Unify, εταιρείας ηγέτιδας στον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για τα χαρακτηριστικά του ηγέτη στο νέο παρόν. Με αξιοσημείωτη επαγγελματική πορεία ως διευθύνων σύμβουλος και υψηλόβαθμο στέλεχος σε καινοτόμες εταιρείες όπως η IBM, η Motorola και η LLC International, θα μιλήσει στο 25ο Συνέδριο της ΕΑΣΕ για τον ρόλο του ηγέτη σε ένα «οικοσύστημα» γνώσης και καινοτομίας, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης του ταλέντου και της ανταγωνιστικής διαφοροποίησης σε ένα άκρως απαιτητικό διεθνοποιημένο περιβάλλον. Θα παρουσιάσει την κουλτούρα της Unify και θα αναλύσει πώς η εταιρεία καταφέρνει να συγχρονίζει το ταλέντο, τις ικανότητες και τις δεξιότητες των εργαζομένων έτσι ώστε να (συν)εργάζονται ως ένα δυναμικό σύνολο και να εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις των πελατών της.

Μία από τις 10 κορυφαίες leadership thinkers στον κόσμο, σύμφωνα με το Thinkers50, η Liz Wiseman πρεσβεύει ότι ο ηγέτης θα πρέπει να είναι «πολλαπλασιαστής» (multiplier), δηλαδή να πολλαπλασιάζει την ενέργεια, το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα των ανθρώπων που διοικεί. «Η λογική του πολλαπλασιαστή έχει το ίδιο ζητούμενο τόσο σε καιρούς ανάπτυξης, όσο και κρίσης. Μας καλεί να πούμε: “Διαθέτουμε τόση αδρανή ευφυΐα μέσα στην επιχείρηση.

Αντί να προσλάβουμε κι άλλο προσωπικό, ας ξεκινήσουμε αξιοποιώντας καλύτερα τους ανθρώπους που ήδη έχουμε.” Η άποψη αυτή δεν έχει μόνο οικονομική βάση. Χρησιμοποιώντας το ταλέντο των εργαζόμενων στο έπακρο, δημιουργούμε ένα πιο ζωντανό και ικανοποιητικό περιβάλλον εργασίας», υποστηρίζει η Πρόεδρος του The Wiseman Group, μιας εταιρείας με έδρα τη Silicon Valley, η οποία προετοιμάζει ανώτατα στελέχη να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της ηγεσίας.
Ως ένας από τους πλέον γνωστούς ανατόμους του ηγετικού ναρκισσισμού και των συναισθημάτων που αναπτύσσονται σε μια επιχείρηση, ο Mark Stein, διακεκριμένος καθηγητής ηγεσίας και μάνατζμεντ στο University of Leicester, υποστηρίζει πως ο ναρκισσισμός σε υγιείς δόσεις, και μέσα σε ένα κατάλληλο οργανωσιακό πλαίσιο, μπορεί να είναι εποικοδομητικός στο μέτρο που τροφοδοτεί τους ηγέτες με ενέργεια, αυτοπεποίθηση, βούληση και κουράγιο.

Αντιθέτως, μπορεί να αποβεί καταστροφικός όταν στερεί τους ηγέτες από την απαραίτητη αυτογνωσία και την επαφή με την πραγματικότητα, υποσκάπτοντας έτσι την κρίση τους.  Έχοντας μελετήσει ενδελεχώς την επώαση εταιρικών σκανδάλων και την πτώση γνωστών εταιρειών όπως η Enron, η Barings Bank, η Lehman Brothers, κ.ά., ο Mark Stein θα μιλήσει στο 25ο Συνέδριο της ΕΑΣΕ για τη δομή της ναρκισσιστικής προσωπικότητας και τις συμπεριφορές που αυτή παράγει και θα αναλύσει την επίδραση των συναισθημάτων στη δυναμική των επιχειρήσεων και των οργανισμών.

Οι  Έλληνες που ανοίγουν νέους δρόμους
Τους τρεις κεντρικούς ομιλητές της 1ης  ημέρας του συνεδρίου θα πλαισιώσουν διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, άνθρωποι της πράξης, οι οποίοι θα εκθέσουν απόψεις, θα μοιραστούν εμπειρίες και θα συζητήσουν για τις νέες προκλήσεις της ηγεσίας. Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος, Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ , o Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, ΚΡΙ ΚΡΙ και η Ντίνα Καλλιμάνη, εντεταλμένη σύμβουλος, ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ, αποτελούν παραδείγματα οραματικής ηγεσίας που εμπνέει, προσανατολίζει και ενεργοποιεί. Θα περιγράψουν πώς κατάφεραν με στόχο, όραμα και επιμονή να θέσουν σε κίνηση αδρανείς δυνάμεις στην επιχείρηση, να κινητοποιήσουν ανθρώπους και να φέρουν αποτελέσματα.


Ο Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος, OLYMPIA ELECTRONICS, ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής & διευθύνων Σύμβουλος, TAXIBEAT και ο Στέφανος Καράγκος, ιδρυτής, XPLAIN, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την στρατηγική εξωστρέφειας που ακολούθησαν. Ποιες αντιξοότητες αντιμετώπισαν κατά την υλοποίησή πρωτοποριακών εγχειρημάτων, πώς τις ξεπέρασαν και πώς τις μετέτρεψαν σε ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης; Θα μιλήσουν για τις ηγετικές και διαχειριστικές ικανότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση τολμηρών και απαιτητικών στόχων.

Η δύναμη της θέλησης
«Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας, και αυτό γίνεται όταν τον χωρίζουμε σε μικρά βήματα. Σε κάθε στάδιο που ολοκληρώνεται επιτυχώς, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας και η πίστη ότι θα τα καταφέρουμε», σημειώνει ο Jim Lawless, ο οποίος έχει καταφέρει να «εμπνεύσει» μισό εκατομμύριο κόσμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όχι μόνο με τον  χαρισματικό τρόπο επικοινωνίας, αλλά έχοντας αποδείξει στην πράξη τις θεωρίες του. Το 2003 –ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόκληση συνέδρων– εφάρμοσε ο ίδιος τις 10 θεωρίες που αναλύει στο βιβλίο του «Taming Tigers» πετυχαίνοντας σε δώδεκα μήνες να μετατραπεί από αγύμναστος, υπέρβαρος καπνιστής σε έναν πρώτης γραμμής, πιστοποιημένο ιππηλάτη (jockey).

Επτά χρόνια μετά, και προκειμένου να αποδείξει τη θεωρία του γύρω από την πνευματική αντοχή, κατέρριψε το ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης και έγινε ο πρώτος Βρετανός που βούτηξε σε βάθος 100 μέτρων με μία και μόνο αναπνοή! Τη 2η ημέρα του Συνεδρίου, ο Jim Lawless θα μιλήσει για την ψυχολογία του ανθρώπου που ζητά κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αδύνατο και θα δείξει πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει αρχιτέκτονας του ονείρου του.

Την ίδια ημέρα, οι σύνεδροι και οι σύντροφοί τους θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που κατάφεραν να μετατρέψουν δύσκολες καταστάσεις σε θετική δύναμη αλλαγής και να συζητήσουν για την ελπίδα που γεννιέται μέσα από την κρίση. Η Σοφία Κολοτούρου, συγγραφέας και ακτιβίστρια σε θέματα μεταγλωσσικής κώφωσης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, επίκουρος καθηγητής στο Ε.Μ.Π. και πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Πόλο, θα αναφερθούν στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν στη ζωή τους, οι οποίες όχι μόνο δεν τους κατέβαλαν αλλά, αντίθετα, ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά τους και καλλιέργησαν τη μαχητικότητά τους. Ο Νίκος Σιδέρης, διδάκτωρ του τμήματος ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διακεκριμένος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής θα συζητήσει για το πώς ο τρόπος που μιλάμε για την κρίση δείχνει πώς την αντιλαμβανόμαστε, ορίζοντας έτσι και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Το Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας 2014
• Διατηρεί τη διευρυμένη 2ήμερη δομή εργασιών.
• Φιλοξενεί διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Δίνει έμφαση στον βιωματικό χαρακτήρα, τον διάλογο και το networking.
• Προσκαλεί τους/τις συντρόφους των συνέδρων να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εργασίες της 2ης ημέρας, η οποία είναι αφιερωμένη στη θετική στάση ζωής και στη δύναμη της ελπίδας.
• Εξασφαλίζει προνομιακές τιμές για τους συνέδρους στο Grand Resort Lagonissi, ένα από τα ωραιότερα resort ξενοδοχεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΑΣΕ, www.ease.gr.