Ακούω το πρωτοχρονιάτικο podcast του Globalist, στο ραδιόφωνο του Monocle, υπό τον τίτλο «A look ahead to 2020», για το τι πρόκειται να φέρει στον κόσμο η νέα δεκαετία.

Και να η έκπληξη: ένα σημαντικό τμήμα του podcast αναφέρεται στο Greek recovery, τη νέα φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση και την αναστροφή του brain drain με αναφορά σε ιστορίες επιτυχημένων νέων ανθρώπων που επιστρέφουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν σε νέα ενδιαφέροντα εγχειρήματα. Αντίστοιχο άρθρο, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, υπάρχει και στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού.

Έχουν περάσει τόσα χρόνια από την τελευταία φορά που είχε υπάρξει σημαντική θετική αναφορά για τη χώρα μας από το καλό, εξαιρετικά επιδραστικό περιοδικό, που δεν μπορώ παρά να το λάβω ως θετικό σημάδι για το νέο έτος. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ανήμερα Χριστούγεννα, το Politico δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρεται στο booming tech sector της χώρας, με ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες εταιρείες που από start-ups έχουν καταφέρει να εξελιχθούν διεθνώς και να δίνουν δουλειά σε αρκετές χιλιάδες εργαζομένων.

Ενώ και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου εμφανίζεται νέο άρθρο για το Greek recovery, αυτή τη φορά στους Financial Times. Ιδιαίτερα εκτενές, αναφέρεται στη δεκαετία που άλλαξε την Ελλάδα και την επιστροφή της μεγάλης αισιοδοξίας στη χώρα, ενώ δίνει έμφαση στην αποφασιστικότητα του νέου πρωθυπουργού για επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Παρά τα ερωτηματικά που τίθενται για τις απειλητικές εγχώριες παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, οι κάθε είδους συντεχνίες και η εχθρική στάση τμήματος της κοινωνίας απέναντι στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, το άρθρο παραμένει πολύ θετικό.

Κερασάκι στην τούρτα, η νέα αναφορά στην ελληνική ανάκαμψη από τη Deutsche Welle: Σε άρθρο με τίτλο «Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;», ο δημοσιογράφος του ARD απαντά ότι «σήμερα η χώρα όχι μόνο ξεπέρασε τον κίνδυνο, αλλά προσελκύει και επενδυτές» και γράφει για τις ευκαιρίες επενδύσεων που παρουσιάζονται όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στους τομείς της τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας.

Δεν γνωρίζω αν οι θετικές αναφορές είναι αυθόρμητες ή αν οφείλονται και στο ότι κάποιοι στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό κάνουν καλή δουλειά για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στα διεθνή ΜΜΕ. Είναι όμως θετικό ότι οι αρνητικές αναφορές στη χώρα μας και στην οικονομική κρίση έχουν πια σχεδόν εξαφανιστεί και η εγχώρια αισιοδοξία περνάει τα σύνορα. Φαίνεται ότι επιτέλους η σελίδα γυρίζει και η κατήφεια για τη χαμένη δεκαετία που πέρασε ίσως αντικαθίσταται από τις συναρπαστικές προκλήσεις που μας φέρνει η νέα.