Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνολογική πρόοδο είναι ραγδαίες – θαυμαστές εφευρέσεις, νέες δυνατότητες σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο. Την ίδια στιγμή, ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις συνεχίζουν να αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην κοινωνία και η κλιματική αλλαγή παραμένει ως διαρκής απειλή.

Στον διάλογο σχετικά με το εάν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις και το εάν η πρόοδος που επιφέρει μπορεί να μειώσει το ψηφιακό και κοινωνικό χάσμα, το Ίδρυμα Vodafone Ελλάδος δίνει το δικό του στίγμα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών δραστηριότητάς του στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την σημασία της συνεργασίας ανθρώπου και τεχνολογίας για την ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα.

To Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται συνολικά σε 27 χώρες, έχοντας στον πυρήνα του το DNA της Vodafone να επιστρέφει πολυεπίπεδη αξία στις κοινωνίες, θέτοντας την ψηφιακές τεχνολογίες και τη συνδεσιμότητα στην υπηρεσία του ανθρώπου. Μόνο στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας, ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ωφελήθηκαν από τα προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone σε συνεργασία με οργανισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, από δράσεις που ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και μέσω εφαρμογών (apps) που έχουν δημιουργηθεί για το κοινό καλό.

Το Ίδρυμα Vodafone συνδράμει τις δημόσιες υπηρεσίες με τεχνογνωσία, υποδομές και υπηρεσίες και συνεργάζεται μαζί τους για ένα μέλλον καλύτερο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Σε αυτό το μέλλον η τεχνολογία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και η διαρκής και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του Ιδρύματος είναι να «συνδέει για καλό» ανθρώπους και ψηφιακές τεχνολογίες, ως όχημα για την κάλυψη αναγκών σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς και την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών. Οι δράσεις του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα αφορούν στην κάλυψη σημαντικών, πάγιων και διαρκών αναγκών στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, με στόχο την επιμόρφωση, την κοινωνική επανένταξη, τη συμπερίληψη, την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και τη βελτίωση της ζωής κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Παράλληλα σε μία εποχή που δυστυχώς το κύμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας εκδηλώνεται όλο και πιο συχνά, σαν μια άλλη «πανδημία», το Ίδρυμα Vodafone συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Mέσα από πρωτοβουλίες και ψηφιακές εφαρμογές, όπως το Panic Button και το Bright Sky, το Ίδρυμα Vodafone έχει στόχο να υποστηρίξει γυναίκες που ζουν σε κακοποιητικό περιβάλλον και να τις προστατέψει. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επένδυσης σε περιβαλλοντικά έργα, έχει θέσει ως προτεραιότητα και την ανάπτυξη πράσινων δράσεων στην Ελλάδα. Σήμερα, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό έργο για τον εντοπισμό των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων στο μείζον ζήτημα της προστασίας του οικοσυστήματός μας, με στόχο τους επόμενους μήνες να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός του Ιδρύματος και σε αυτό το πεδίο.


Generation Next και πρόγραμμα τηλεϊατρικής
Οι κάτοικοι απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών της χώρας μας χρειάζονται πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, τις οποίες το Ίδρυμα Vodafone προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια μέσω του Προγράμματος Τηλεϊατρικής. Εξίσου σημαντική είναι η ανάγκη των μαθητών να γνωρίσουν τον κόσμο της τεχνολογίας και των επιστημών STEM, κάτι που προσφέρεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Generation Next σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και σε καθηγητές ανά την Ελλάδα.