Η θέσπιση Αντιπροέδρου, η κατάργηση των «τοπικών» υπουργείων «Μακεδονίας – Θράκης» και «Αιγαίου» (παγκόσμια εφεύρεση), το μικρότερο κατά 20% υπουργικό συμβούλιο και η ανανεωτική και θηλυκή σύνθεση της Κυβέρνησης εκπέμπουν θετικότατα μηνύματα και εκτρέφουν ελπίδες. Κανένας συνειδητός έλληνας πολίτης, δεν θέλει -ή δεν θα έπρεπε να θέλει- να αποτύχει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός. Είναι το ένα εκατοστό -καλό και θετικό- αλλά τα δύσκολα είναι από δω κι ύστερα! Ας ελπίσουμε ότι οι «καπεταναίοι» θα αποδειχθούν ικανοί και καλοί στις φουρτούνες, που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν.

«Ισονομία για όλους, προνόμια για κανένα»!, Thomas Jefferson, 3ος Πρόεδρος ΗΠΑ (1762-1826)

– Απόλυτος ξεπεσμός
Στο Facebook,
δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση, με θέμα «ΠΡΕΠΕΙ ή όχι να δολοφονηθεί ο Ομπάμα;». Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή ότι πρόκειται για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κι ας υποθέσουμε ότι το ερώτημα αφορούσε τον Smith ή τον Παπαδόπουλο. Αναρωτιέμαι, μέχρι πού θα φτάσει ο ξεπεσμός του Δυτικού Κόσμου και ο εξευτελισμός κάθε αρχής και αξίας, στο όνομα του καταναλωτισμού, της μόδας και της υποκριτικής, κατ’ επίφαση δημοκρατικότητας, όταν η ανθρώπινη ζωή γίνεται αντικείμενο δολώματος για περισσότερα «κλικ»! Σημειώνω ότι πριν από λίγους μήνες πάλι το Facebook ανακοίνωσε επίσημα ότι διέγραψε 90.000 μέλη του, επειδή ήταν παιδεραστές. Ήθελα να ήξερα, τι έχει προσελκύσει 200.000.000 «μέλη» σ’ αυτή τη μοδάτη επιχείρηση και τις όμοιές της, κουτσομπολιού, ασυδοσίας και εγκλήματος!

– Τα πρώτα βήματα
Κι άλλα καλά νέα
από την αλλαγή σκυτάλης. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο απελθών Πρωθυπουργός ενημέρωνε τον καινούργιο επί 45′, για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Αξίζει έπαινος και στους δύο. Ισχυρός και θετικός ήταν ο συμβολισμός της πρόσκλησης του Συνηγόρου του Πολίτη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Θετικότατη και η απόφαση να προκηρύσσονται κρατικές θέσεις μέσω του διαδικτύου. «Θεατρικές» όμως είναι οι προσθήκες στις ονομασίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας (Δια βίου μάθησης) και του Υπουργείου Εσωτερικών (Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης). Με δυο λόγια, τα πρώτα βήματα (ή μπουσουλήματα) της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου είναι ελπιδοφόρα. Το θέμα είναι όμως, αν θα καταφέρει να νικήσει τους «δαίμονες» της ελληνικής ζωής, όπως η οκνηρή, διεφθαρμένη, σπάταλη και αναποτελεσματική κρατική μηχανή, τα συνδικάτα, το θηριώδες δημόσιο χρέος και το τεράστιο έλλειμμα.

– Διαδίκτυο-τηλεόραση 1-0
Το διαδίκτυο επελαύνει!
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η διαδικτυακή διαφήμιση ξεπέρασε σε τζίρο την τηλεοπτική, αγγίζοντας το πρώτο εξάμηνο του 2009 το € 1,92 δισ.! Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου το διαδίκτυο παίρνει μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας από την τηλεόραση, ενώ το 60% περίπου του τζίρου του επενδύθηκε στη μηχανή αναζήτησης Google. Και στα δικά μας!

– Ισονομία
Στη δικαιοσύνη οδηγείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Απόδειξη ότι η ισονομία δεν αποτελεί λέξη κενή περιεχομένου, αλλά καθημερινή πραγματικότητα στη γειτονική χώρα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δύο Πρωθυπουργοί της Ιταλίας έχουν σταλεί στο παρελθόν στη φυλακή. Δεν εύχομαι να δούμε έλληνες Πρωθυπουργούς στη φυλακή, για οποιοδήποτε λόγο, αλλά φυσικά εύχομαι να επικρατήσει κάποτε και στη χώρα μου η ισονομία!

– Αναγκαία η επανίδρυση
Πρώτος ο Δ. Αβραμόπουλος
τόλμησε να πει τη μεγάλη αλήθεια: η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται επανίδρυση! Όπως ακριβώς έκανε ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής με τον Συναγερμό και την ΕΡΕ. Η ΝΔ είναι ολοφάνερο ότι έκλεισε τον κύκλο της, αφού προσέφερε τεράστιες και ιστορικές υπηρεσίες στον τόπο. Κρατώντας τις ένδοξες στιγμές της, ξεχνώντας  τα πολλά πρόσφατα και μη λάθη της και απαλλαγμένη από τα βαρίδια της (αναξιόπιστα πρόσωπα, άστοχες συμπεριφορές, ξεπερασμένες πολιτικές), πρέπει να προχωρήσει μπροστά, ως ένας ανανεωμένος, σύγχρονος , δυναμικός και ρωμαλέος πολιτικός σχηματισμός.

– Ανορθόδοξη αλλά έυστοχη
Μοιάζει ανορθόδοξη, αλλά εύστοχη
η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Ανορθόδοξη, γιατί τα Νόμπελ βραβεύουν μακρόχρονο και συνεπές έργο. Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει προλάβει να επιδείξει ειρηνοποιό έργο. Εύστοχη, γιατί ενθαρρύνει και στηρίζει τον Ομπάμα, για να κάνει πράξη το ειρηνικό όραμά του!

– Ένας καλός δεινόσαυρος
Τον ρόλο της «γέφυρας»
μεταξύ του χθες και του σήμερα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο πληθωρικός Θ. Πάγκαλος, που φαντάζει «σαν τη μύγα μέσ’ στο γάλα», μεταξύ των νεαρών στιλάτων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο μοναδικός δεινόσαυρος του ΠΑΣΟΚ, που διασώθηκε από τη σαρωτική αλλαγή κλίματος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και στην Κυβέρνηση και στο κόμμα.